Nejste přihlášen/a.
Dobrý den. Několikrát jsem si pročítal rady a odpovědi na této poradně a některé odpovědi byly dosti erudované a proto Vás žádám o radu. Dcera se odstěhovala do ciziny , ale poštu co jí tady ještě chodí si nechala zasílat na naší adresu. Nyní jsme zjistily , že spousta dopisů jsou upomínky na nezaplacené půjčky. Někde jsem kdysi slyšel o paní, které exekutor zabavil majetek jen proto , že dlužníkovi na její adresu chodila pošta. Je toto možné a máme se obávat ,že toto může na stará kolen potkat i nás? Děkuji za případné odpovědi.
Mě se to také stal po jednom nájemníkovi. A tak jsem důsledně na každé takové poště která došla, škrtl adresu, udělal šípku na odesilatele, dopsal jsem k tomu: zpět, adresát na uvedené adrese nebydlí, a protože to pošťačka nechtěla, tak jsem to házel do poštovní schránky. Podruhé už nepřišlo žádné psaní, asi to ve třídírně pochopili, a časem dopisy přestaly chodit.
penzista. Jak vidíte, z rady mé a sebod, máme jiný názor než ben. Sám si budete muset ujasnit, jestli se chcete podílat(možná i finančně), hlavně ale organizačně na splácení dceřina dluhu, tedy nést i zodpovědnost za případnou exekuci na vlastním majetku atd. Nebo, jestli se už na začátku pokusíte "odříznout" od jakékoliv zodpovědnosti za jednání dcery. Tím vracením nebo nevracením pošty jasně dáváte okolí najevo, jak se k věci stavíte. Odmítnutntím pošty jasně dáváte odesílateli najevo, že s adresátem nechcete nic mít, a že nemá cenu se snažit řešit to přes různé "nátlaky" na hraně zákona. Že se musí snažit kontaktovat opravdového dlužníka. A musíte se vybrané cesty držet, a bez zaváhání. Bude to těžké rozhodnutí, ale je jen na vás. Připravte se na jedno, jakmile projevíte slabost, soucit s dcerou, snahu to řešit, máte je za krkem vy a ne dcera. Jim je jedno, od koho dluhy dostanou. Jdou bez skrupulí, bez zaváhání. Může se stát, že přijdou vymahači, budou vám vyhrožovat, ostatně tady na poradně byla nejednou otázka co s nimi. A tak zvažte, jestli na to máte finančně a zdravotně. Ty nervy kolem toho, no nic... Je to jen na vás. Dcera by si měla takové problémy řešit sama. A ne, před sebe nastrkovat rodiče. A věřte mi, děti umí opravdu překvapit. Vím o čem mluvím. A děkuju seboď za rady. Věřte ji, ona má těch zkušeností mnohem víc, než my všichni dohromady.
Dobrý den, ano, je to pravděpodobné. Je nutno na tyto upomínky včas reagovat a sdělit, že je dcera na jiné adrese a u Vás nemá žádný majetek (pokud je to pravda). Nečekejte až na exekutora a řešte to již nyní (odesílatele upomínek znáte). Zatím to není Váš dluh, ale exekutora by to potom už nemuselo zajímat. Zdravím!
Pokud máte na dceru kontakt, tak ji o tom informujte. Pokud kontakt nemáte nebo se nemůžete spolehnout, že ona bude věc řešit, tak se musíte chránit a informovat odesílatele upomínek (a nejlépe mu sdělit adresu, kde se nyní dcera nachází - pokud ji znáte nebo nechcete dceru chránit).
Případné zrušení trvalého pobytu dcery na Vaší adrese nebo nepřebírání této pošty to nevyřeší.
Musíte být aktivní.
penzista - z Vaší reakce nepoznám, jestli jste dceru informoval, jak se k tomu staví a kdo to bude řešit.
Ovšem, myslím si, že by nebylo třeba vhodné, aby byl Váš vnuk vystaven situaci, jak chodí exekutor po Vašem bytě kvůli Vaší dceři (jeho zadlužené a asi nezodpovědné matce, která neplatí dluhy).
Dcera trvalé bydliště u nás hlášeno nemá , bydlela jinde ,ale zůstal u nás vnuk , aby dostudoval střední.
Dceru jsme již několikrát upozornily na danou situaci. Vždy asi něco zaplatí , slíbí,že to dá do pořádku , ale po čase příjde zas něco jiného.Zasílat dopisy zpět , to asi není opravdu to pravé ořechové, také se přikláním k názoru , že peníze nikdo neodepíše jen proto , že se mu vrací dopisy. Nechceme jí dělat další starosti , tím že jí bude někde naskakovat dluh a ani nebudeme nikdo vědět kolik.Ale ani se mi nelíbí představa , že jen kvůli ochotě si na naší adresu nechat zasílat cizí poštu se můžeme dostat do takových problémů.Jinak děkuji za reakce.
Dobrý den, já bych Vám přeci jenom doporučil s věřitelem komunikovat. Nedá se předpokládat, že firma nebo nějaká společnost přestane dluh vymáhat jenom proto, že se jí vrátil dopis (a bez vysvětlení). Dělat "mrtvého brouka" se Vám nemusí vyplatit - vždy je lepší to řešit včas. Zdravím!
penzista - ano, celé to je hodně nemilá situace a rozhodněte se dle našich návrhů, jak ji řešit.
Přeji Vám, ať to vše dobře zvládnete a ani vztah s dcerou tímto moc neutrpí.
nikdo - toto není o jiném názoru. Já pouze doporučuji komunikovat včas s věřitelem a oznámit mu, že tato osoba zde nebydlí, nemá zde majetek, je to její dluh a osoba bydlí jinde (tam je nutno směrovat upomínky). Jinak se může věřitel domnívat, že tam onu osobu najde (a její majetek) a pošle tam vymahače nebo exekutora. Nejde o žádné jednání nebo převzetí cizích dluhů - pouze o informaci. Mimochodem, dělal jsem to za své bývalé nájemníky také (mailem i telefonicky) a je klid (žádné cizí dluhy jsem nepřebíral a nikdo to po mně ani nechtěl).
No, až Vy začnete s věřiteli jednat, tak se připravte na to, že jejich vymahačské agentury k Vám začnou jezdit a budou Vás tlačit k tomu, abyste peníze za dceru vyplatili. Jsou schopni na Vás požadovat přistoupení k dluhu apod.
Dcera očividně situaci řešit nechce, tak Vy se podle toho musíte zachovat. Prostě dát věřitelům jasně najevo, že s ní a jejími dluhy nemáte nic společného.
penzista. Jestli chcete dceři nějak pomoci při řešení situace, tak si s ní v klidu sedněte a vše si ujasněte. Připravte se na to, že třeba bude zapírat, zapírat, zapírat. Víte, ono dost lidí, co se takto "zahrabou" se prostě tak chová. Nehledejte v tom nějaké lhaní vůči Vám. Oni se jen bojí pravdy. Nepříjmou ji ani sami v sobě. Kolikrát ke mně příjde klient a tvrdí mi, že dluží ASI 200.00. No a pak zjistíme, že to je MILION. A to je jistina, ne žádné úroky a pokuty! No, prostě jsme lidé chybující . Někde jsem tady dávala odkazy, kde dcera zjistí, co kde všude dluží (pohledejte, možná to je i tady u Vás ve vlákně, nevím). Když nenajdte, ozvěte semi. napíše je znovu. Až dcera zjistí, kolik vlastně celkem dluží, tak teprve může něco řešit. Splátkové kalendáře, konsolidace, oddlužení. Víte, někdy tito lidé potřebují pořádně nakopnout. Nakopnout k tomu určitému kroku
. Tak Vám přeji, abyste vše v klidu vyřešili. Když budete potřebovat poradit, ozvěte se.
Bene. Trochu to pleteš! Po Tobě, jako cizí osobě nikdo nemůže chtít, abys platil něčí dluhy. Tazatel je však rodič, takže tam je situace naprosto odlišná
Dobrý den, mám tomu rozumět tak, že když dospělá osoba udělá dluh např. u dodavatele plynu nebo dluží za provoz mobilního telefonu, tak tento nedoplatek či dluh může firma vymáhat po jeho rodičích v penzijním věku a třeba v jiném bydlišti? Zdravím!
sebod - rozumím. Takže jen Vaše spekulace a strašení, co vše by se mohlo stát, ale může to být zcela jinak .
Bene. Nic o tom nevíš. A buď rád. Jistěže takové vymáhání nemá oporu v zákoně. Ale bohužel se děje. Inkasní společnost nebo exekutor přijede do bydliště babičky, u které měl (či má) vnuk trvalé bydliště (ono to ani nemusí být to trvalé bydliště, Třeba mu tam párkrát přišla pošta apod). A buď po dobrém nebo trošíčku po zlém na babičku zatlačí a ona jde a vyndá peníze z podmatrace. Nemáš ani ponětí, co si někteří exekutoři dovolí k lidem, kteří neznají svoje práva. Víš, tohle by bylo na moc dlouhou diskuzi. Včetně toho, zda si ti lidé mohou či nemohou za svoje dluhy. Na začátku je VĚTŠINOU jejich pochybení. To ano. Ale potom nastupuje cosi velice zrůdného. Co z člověka, který má malililičký dluh udělá bezdomovce. Prostě se tady z dluhů udělal jeden z největších byznysů, kdy jak dlužník tak věřitel jsou poslední, o které v té hře běží. Na prvním místě jsou PRACHY pro jiné!
nevím, Bene, jestli to nazvat spekulací či strašením. Já bych to nazvala zkušeností. U kolika exekucí jste asistoval? No, nic,no... Na místě tazatele bych volila cestu nejmenšího odporu a možných následků. Prostě nepřebírat poštu, nekomunikovat, neztrácet s nimi čas a později peníze.
Děkuji za morální podporu a mohu požádat o odkaz ,kde se dá zjistit co, kde dcera všude dluží?
nebankovní půjčky http://www.cncb.cz/
bankovní registr http://www.cbcb.cz/
solus solus.cz/...
jestli je již něco odsouzené nebo je již dokonce exekuce - okresní soud dle místa trvalého bydliště
Dluhy musí zjišťovat osoba, které se to týká nebo Vy na základě plné moci
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.