Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Může ke mě exekutor?

Od: m123* odpovědí: 14 změna:

S manželem jsme se před měsícem rozvedli. Soudkyně nám při rozvodu řekla, že do 3-4 týdnů dojde rozsudek. Už je to pátý týden a nic nedošlo. Volala jsem na soud a tam mi řekli, že př. týden by měl dojít.

Bývalý manžel nepracuje / jen občasné brigády /. Dluží kam se podívám. Naštěstí mám nadstardantní vztah s bývalou tchýní, která se mne snaží před jeho dluhy chránit a na vše co společně příjdem platí. Zdravotní, dopravní podniky, pojišťovna atd... Myslím, že o mnoha jiných dluzích ani nevíme.

Vzhledem k tomu, že stále nemám rozsudek v ruce nemohu mu odhlásit trvalé bydliště. Majetek máme rozdělený včetně bydlení. V majetkovém vypořádání máme i uvedeno, že každý si své dluhy za doby trvání manželství bude řešit sám.

Může ke mě exekutor přijít a zabavovat můj majetek jen proto, že zde má bývalý manžel stále hlašený trvalý pobyt, ale dlouhodobě zde nebydlí?

doplněno 18.11.16 23:23:

Díky všem za odpovědi. Dnes mi konečně přišel rozsudek od soudu, takže hned v pondělí zajdu na úřad, abych ho odhlásila. Taky jsem dnes za poplatek nahlédla do registru dlužníků a žádna exekuce není vedená. Doufám, že ani vedena nebude, protože se fakt snažím zjistit kde by mohl mít ještě dluhy a cokoliv zjistím, tak se hned zaplatí.

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

mytrix*
hodnocení

2x

Bohužel může. Vy pak musíte prokazovat, že na zabavení majetku nárok nemá. Trvalé bydliště mu proto zrušte co nejdříve.

m123*
hodnocení

Ach jo, to se mi vůbec nelíbí, ale i tak děkuji za odpověď.

Doufám, že se do této situace vůbec nedostanu.

sebod*
hodnocení

0x

No, nechci Vám brát iluze, ale velice se mýlíte. To, že máte spolu s bývalým manželem rozdělen majetek i dluhy je sice hezké, ale platí to pouze pro vás dva. Nikoliv pro exekutora. Jinými slovy, za dluhy vzniklé za manželství odpovídáte rovným dílem i když došlo k vypořádání majetku.

m123*
hodnocení

Takže i když máme soudně doloženo, že pohledávky vzniklé za manželství jdou za tím kdo je udělal, tak to není pravda? Proč by to teda soud uznal?

sebod*

soud to uznal, protože to je dohoda mezi vámi dvěma. Ve chvíli, kdy do toho vstoupí exekutor, to je jinak,

m123*
hodnocení

Tak to jsem vůbec netušila. V tom případě, abych se začala opravdu bát kdy tu zazvoní :( .

Mmch. když jsme již v manželství uzavřeli / opět soudní / dohodu o vymezení společného majetku je nám to vůbec k něčemu? Jednalo se o byt, který jsme pak darovali jeho matce.

sebod*

To jsou otázky, které lze tady na poradně řešit velice těžko. Málo informací. Obecně: jestliže byl byt darován před tím, než byly na manžela vydány exekuční příkazy, tak by vše mělo být v pořádku. Ale znovu, je tu málo informací.

hodnocení

0x

I když u Vás již nebude mít TB tak to nebude znamenat,že k Vám exekutor nemůže přijít,Tito mohou všude kde si mohou myslet ,že má povinný něco "ulito"!

mp*
hodnocení

0x

Co se týče trvalého bydliště, tak mě zdravý rozum říká, že je to jen administrativní údaj, a stejně každý solidní soud zkoumá, jak je to ve skutečnosti (to je nakonec jeho i poviností). Jinak podle mě jsou zase nějaké úředně stanovené doby, kdy má dojít právní platnost. A ty jsou pevně dané (je to kvůli odvolání, právní jistotě a tak pod).

mp*
hodnocení

0x

Stejně, pokud to chcete vědět přesně, tak máte jedinou jistotu si pořídit právníka, udělat s ním smlouvu a pak to přesné ví. Proto toho každý chytrý a bohatý rád využívá a vydělává (především teda stát, pak různé poradenské a advokátní firmy a pod) proti normálním lidem. Zase máte alespoň jistotu.

iz*
hodnocení

0x

Zrušení trvalého pobytu (nikoliv bydliště) je pouze změna evidenčního údaje.

Exekutor, který má vymoci dlužné částky pro věřitele, může vstoupit kamkoliv, kde se domnívá, že má povinný nějaký majetek.

Nejen do místa trvalého pobytu dlužníka.

Soud Vám schválil dohodu, ale jakmile jeden z Vás přestane dluhy splácet, mohou se věřitelé či exekutor obrátit na toho druhého. Za dluhy vzniklé v době manželství odpovídáte oba.

milanx
hodnocení

0x

Dobrý den, pokud o dluzích manžela nemáte přehled, placení dluhů za něj může být taky bezednou studnou. Pokud se bojíte mobiliární exekuce, to se dá řešit, ale pokud vím, tak jenom předem, přičemž návštěvu exekutor zpravidla předem neohlásí. Názory zde jsou vesměs rozumné, je to však složitá problematika, proto doporučuji dát si do google "mobiliární exekuce ochrana", nebo "mobiliární exekuce mýty". Zákony jsou nejasné a bohužel i nespravedlivé, spíše ve prospěch exekutorů. Přeji hodně zdaru ...

iz*

"Zákony jsou nejasné a bohužel i nespravedlivé, spíše ve prospěch exekutorů."

Já bych řekla, že spíše ve prospěch věřitelů, pro něž exekutor vymáhá dluhy.

sebod*

Tak tady lze zjistit, jaké má manžel dluhy.

Bankovní půjčky http://www.cbcb.cz/

Nebankovní půjčky http://www.cncb.cz/

Solus solus.cz/...

Na okresním soudě (dle místa trv bydliště) zjistíte, zda již některé dluhy věřitel zažaloval či je na nich exekuce

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]