Nejste přihlášen/a.
Objednal jsem si u firmy inzerci v 14 ti deníku ve třech jeho výtiscích. Objednal jsem e mailem. Prezentovali, že vytisknou a Pošta roznese do schránek cca na 125000 adres. Bydlím v té oblasti a ani jeden výtisk jsem do schránky nedostal a ani tři mí zákazníci ve třech částech města , které jsem oslovil, také ne. Fakturu jsem odmítl, jako službu, kterou jsem nedostal hned po prvním výtisku. A tak i v dalších dvou případech. Sdělili mi, že po třech měsících pohledávku prodávají a na platbě faktury trvají. Službu jsem nedostal a platit samozřejmě nechci.
Součástí faktury měly být i výtisky s vaší inzercí.
Pokud jste inzeroval v informačním preriodiku typu zpravodaj, mohl jste si vzhled a umístění inzerce ověřit hned po prvním termínu na internetu. Ryze inzertní tiskoviny se asi na internet nedávají, ale i tak jste se měl po prvním termínu ptát, proč není ve schránce. Předpokládám totiž, že jste inzeroval v periodiku vám známém, které jste do té doby spolehlivě dostával.
Domnívám se, že inzerce vyšla. Faktura by tedy měla být zaplacena. Problém bude zřejmě u České pošty. Možná to listonošky roznášely ledabyle, možná je v regionu více schránek, než bylo výtisků. Fakt, že zrovna vy a vaši známí jste tuto neadresnou tiskovinu nedostali, je zajímavý, ale vzhledem k různým okolnostem celkem k ničemu. Ty tisíce výtisků rozhodně skončily ve schránkách.
Na okraj - do našeho města občas dodávala jedna redakce jako svou vlastní reklamu několik stovek výtisků. Bylo jich málo, tak pošta pravidelně nebo nepravidelně střídala městské čtvrti, do kterých tyto výtisky doručovala. Neadresná tiskovina je prostě neadresná tiskovina.
Vytiskli, viděl jsem ve výtisku, který přišel do schránky v obálce s fakturou. Problém je, že jiný výtisk mě ani osloveným náhodným obyvatelům nepřišel. Objednal jsem si službu výtisk a roznos do schránek. Nyní bych to nerad odděloval. V podstatě je mi jedno, kdo neroznesl, jestli redakce, nebo Pošta. Nyní mám platit za něco co sice vyšlo, ale nikdo moc nečetl. Mám pocit, jako když příjdu do hospody, dám si pivo a přinesou mi prázdný půllitr a účet za výborný Urquel.
Distribuce je dána smlouvou mezi firmou a poštou. Ty jsi tedy souhlasil se způsobem distribuce a proto jsi s firmou uzavřel smlouvu na vytištění. A to firma splnila. Pochybuji o tom, že je někde garantováno, že se tiskovina dostane do všech domácností ve městě. Roznašeči se často do domu ke schránkám vůbec nedostanou.
Myslím si, že nezaplacení fakturry se ti poněkud prodraží.
V dotazu ani v dnešním doplnění není otázka. Pravděpodobně tedy nastiňujete problém a očekáváte souhlasná vyjádření. Já souhlasné vyjádření nedám. Uvádíte, že náklad tiskoviny je 125 tisíc výtisků. To je hodně. U tak velkého nákladu by se u případného soudu ukázalo, že na čtyřech poštách (vaší a vašich tří přátel) není všechno v pořádku, ale neobhájíte svou domněnku, že redakce něco vytiskla a okamžitě hodila do kontejnerů.
Naprosto teoreticky by bylo možné, že je ta reklamní firma v problémech a vytiskla jen pár stovek kusů, které pak připojila k fakturám. Ušetřila by za papír a za roznos. Ale to by byl spíš scénář béčkové detektivky než realita.
Roky jsem vedla zpravodaj a přijímala i inzerci. Vím toho o této problematice dost. Tuším proto, že částka na faktuře nebude malá. Už proto bych se nechovala furiantsky, ale hledala bych na více poštách důvody, proč se výtisky nedostaly zrovna k vám. A ptala se, kam se vlastně dostaly. Ostatně smlouvu na roznos konkrétních čísel vám může předložit i redakce. Budou v ní údaje, kolik výtisků k roznosu předala a komu jsou určeny. 125 tisíc výtisků - to je tak na město (kraj) o počtu 350 tisíc až 400 tisíc obyvatel. Ale na tato čísla se mí bývalí inzerenti ptávali ještě před objednávkou.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.