Nejste přihlášen/a.
Ahojte,
po rozvodu s tragickým manželem se sestřenice přestěhovala k babičce do bytu. A ty naučený zvyky, které jí naučil právě bývalý manžel, jsou těžko pochopitelný. Nevyřešené problémy a komplexy si sestřenice ve svých třiceti letech stále tahá sebou a co hůř, z toho vznikající další problémy se dotýkají okolí.
Sestřenice byla vždy tichá, zamklá, ublížená s mnoha křivdami, které se nevyřešily. Rodiče dotyčné dělali co mohli, ale stejně svými prupovídkami nic nevyřešili. Vždy je brala jako ty, co ji brání v rozvoji a vždy je cítit, když o nich hovoří, pocit ublíženosti. Byť se o ni starali jak mohli, přesto zřejmě ji založili prostředí pro tvorbu komplexů. A tak se sestřenice pokusila vzepřít, rebelovat a tak to skončilo, že si vzala o asi o pět let mladšího muže, který jí dokázal zmanipulovat a dát jí za pravdu ve všem, s čím ona protestovala. Vzali se tajně, z trucu. Rodiče se o jejich svatbě dozvěděli od cizích lidí. Následovaly problémy s dluhy, které nasekal její bývalý muž. Sestřenice otec z lásky ke svě dceři vše řešil (ať už dluhy kvůli zdravotnímu pojištění, neplacení elektřiny, dluh ze stánkového prodeje - který sestřenice chtěla dělat, ačkoliv byl od počátku prodělenčný), ale bohužel už nedokázal svou dceru usměrnit. Vždy když se jí snažili promluvit do duše, sebrala se a odešla pryč. A tak s tím přestali, protože jinak dceru neviděli třeba měsíc. I přesto všechno sestřenice o sobě prohlašovala, jak je nezávislá, nezmanipulovatelná a nemá problémy s alkoholem, který hojně pila.
A tak se tedy po rozvodu přestěhovala k babičce, která je na ní až moc hodná (byla vždy) a skoro vše ji dovolila. U babičky trávím čas, když v okolí jejího bytu působím a mám klienty, takže trochu vidím do situace, která tu vznikla. Nedávno jsem si chtěl s babičkou připít, jdu do baru a tam zjistím, že dobré čtyři litry alkoholu zmizely. Před měsícem tam ještě byly. Ptám se babičky, jestli s někým něco neslavila. Prý ne. A protože se všude válí plechovky od ciderů, láhve od Sangrie a jiných destilátů, které pije právě jen sestřenice, volba viníka byla jasná. Babička se bojí říct, nechá to na mě. Jenže já zase nechci do toho moc zasahovat. Sestřenice přišla a hrdě prohlásila, že ty prázdné lahve má na svědomí ona. Přitom bere prášky proti halucinacím, bludům a depresi. Chová se jako neohrožená žena, která ví, co dělá a že si u babičky může dovolit všechno. K tomu všemu své problémy řeší přes esoteriku, byť jak tvrdí, má svého psychiatra. Po tom všem dokáže tvrdit, že alkoholismem netrpí.
Co s tím? Se strýcem, otcem této ženy, mám dobré vztahy, ale opravdu mám začít o problémech, který ona dělá a hlavně babičce? Jak sám on říká, neví si s ní rady. Je jediná cesta dát vše pod zámek?
Děkuji za přečtění a případné reakce.
Alkoholikovi nepomůžete. To prostě nejde. Bude vám tvrdit, že má všechno pod kontolou, že vlastně vůbec nepije a když přitvrdíte, tak přitvrdí taky. Začne se s vámi hádat, trucovat, pomlouvat, bude vám nadávat že se mu nemáte plést do života a nakonec se dozvíte, že za všechny jeho trable můžete vy.
Proto vám radím : Občas babičce kupte pleskačku a tu s ní vypijte a hlavně, nenechte se zatáhnout do životních problémů vaší sestřenice.
Připadá mi, že svou sestřenici až příliš omlouváte. Měla, chudák, tragického manžela, neměla to lehké, vzala ji pod svá ochranná křídla hodná babička. Ovšem, sestřenice jí tam vyzunkne kde co, snad i Okenu.
1/ Pokud jí chce babička opravdu pomoci, nesmí mít doma žádný alkohol. Zamykání nepomůže, znám to. Když prostě dotyčný chce, dostane se všude. Ale moc to ani tak nepomůže. Nesežene u babičky, nachlastá se jinde.
2/ Ta mladá žena by se už konečně mohla postavit na vlastní nohy. Nadělala dost problémů. Mohla by si najít pro sebe bydlení /na co vysávat hodnou babičku?/, chodit do práce, vydělávat. Ten její otec ji asi miluje opičí láskou a proto, aby ji častěji viděl, jí promíjí všechno.
Chtělo by to: aby se ta žena osmamostatnila, nedržela se za zadek rodičů ani babičky. Ať vydělá, následně bude vědět, co si může dovolit a co už zatím ne. Je to parazit, ale vedlo ji k tomu celé její okolí, tak se nemohou nyní divit, co z ní vyrostlo. ve svých 30 letech by se už měla o sebe starat sama a ne vysávat babičku.
Promluvit s jejím psychiatrem, ať navrhne léčení. Pobytové, protože ambulantní je k ničemu. Léčebny jsou třeba v Havlbrodě, Nechanicích, Kroměříži, je jich víc. Jen ta legendární a nejlepší v Želivi už delší dobu není. Každé léto tam jezdíme v duchu poděkovat.
A nechat ji, ať si sama nabije nos. Zatím se o ni pořád někdo staral, ten otec, babička...nechat ji, ať žije sama, postará se o sebe sama...Informovat psychiatra. I když se říká, že pacient sám musí mít zájem na své léčbě, není to až tak úplně pravda. Lékař určité páky má. Viděla jsem to sama. Než se pacient vzpamatoval, byl prostě tam, na popud lékaře. /když totéž chtěla celá rodina, nešlo to, lékař pak vše zařídil za 4 dny, nikoho se neptal a nebylo vyhnutí. /Blahořečím mu dodnes. /
Otec si s ní neví rady...ona je ovšem, už dospělá. Ať se toho příživníka rodina zbaví, otec i babička. Ano, zní to možná krutě, je to jejich potomek, ale jinak to nepůjde. Když ona uvidí, že je na všechno sama, třeba se vzpamatuje. A když ne? Její škoda.
Četla jsem pozorně a nikde jsem neviděla zmínku, že ta ženská má děti. Aspoň že tak, byly by to chudinky. Jaga.
Se vším, co napsala Jaga, souhlasím na 100%. Možná, že naprosto zbytečně čtu mezi řádky, ale tazatelka se s kapičkou pohrdání, zmiňuje o rodičích, jejich "prupovídkách", jejich péči. A kapku to vypadá, že i o babičce. Uvědomte si, že nikdo z nich, konec konců ani ten manžel, nemůže za to, že se mladé, tak pokroutil charakter. Jsou lidé, kteří z horších společností vyjdou s jasnou hlavou. Neházejte nic na nikoho! Za svůj život si zodpovídáme každý sám!
Chcete-li pro alkoholika něco udělat, nedělejte nic. Dovolte mu, ať si sní, co si nadrobil. Dovolte mu nést zodpovědnost za své chování. Dovolte mu, likvidovat škody, které nadělal. Když to neuděláte a budete ho omlouvat a napravovat co on zničill, nemá důvod cokoliv změnit. Když to někdo napraví. A jen přitvrdí a bude vydírat. Od toho, že po něm uklidíte, známým o něm lžete, omlouváte ho, dotujete ho. Pracujete a vyděláváte jen pro to, aby on v klidu a ve vlídném pochopení mohl chlastat. Pár řečí v pohodě vyslechne. Nedělejte to! Vlastní zkušenost.
Jediný, kdo s tím v této situaci dokáže něco udělat, je podle mne babička, která není povinna u sebe nechat bydlet alkoholičku, která ji navíc okrádá.
Sestřenice sama nepřipustí, že by měla problém s alkoholem, a dokud ji někdo nepřinutí, aby se šla léčit, situace se nezmění.
Babička (Váš strýc nemá "zvenku" žádnou páku) by měla stanovit jasné podmínky, které musí sestřenice dodržet, pokud chce u babičky dále bydlet. První podmínkou by mělo být "dobrovolné" léčení a žádný alkohol...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.