Nejste přihlášen/a.
Zdravím, u manželky v na úřadě ruší tři pracovní místa. Byly vyhozeny tři její kolegině (na všechny se vztahuje služební zákon) takovým z mého pohledu podivným způsobem, že bych se rád zeptal, jestli je to v pořádku.
1. Výpověď mají k 1.11.2016, odejít mají k 31.12.2016. Že mají výpověď jim přišel říct nadřízený pouze ústně, nic údajně nepodepsaly. To mi přijde podivné, výpověď nemusí být písemná, aby běžela?
2. Přestože ta místa jsou v rámci úspor oficiálně zrušena, odstupné údajně nedostanou. I to mi přijde podivné.
Obojí je takto podle jejich vedoucího údajně proto, že spadají pod služební zákon. Nechce se mi tomu věřit.
Ideálně prosím odkaz na příslušné paragrafy, v čem by se toto mělo lišit od normálních zaměstnanců.
Díky
" Současně nelze přehlédnout, že pro státní zaměstnance bude také výrazně výhodnější skončení jejich služebního poměru z organizačních důvodů. V případě, že nebude možné přeřadit státního zaměstnance na jiné služební místo (např. po zrušení jeho služební pozice změnou systematizace), bude zaměstnanec zařazen mimo výkon služby z organizačních důvodů, kdy mu bude náležet 80% měsíčního platu, nejdéle však na 6 měsíců. V případě, že ani do uplynutí této lhůty nebude možné zařadit státního zaměstnance na vhodné služební místo, rozhodne služební orgán o skončení služebního poměru dle § 72 odst. 1 písm. d) zákona o státní službě, kdy státnímu zaměstnanci přísluší odbytné ve výši až 12ti násobku měsíčního platu státního zaměstnance odstupňované dle doby výkonu služby (což je významné zvýšení oproti dosavadnímu pracovnímu poměru, kde ze zákona náleží odstupné v maximální výši trojnásobku průměrného měsíčního výdělku)."( epravo.cz/... Z tohoto mi plyne, že nelze služební poměr hned ukončit. Určitě bych nebrala ohled na něco, co mi někdo sdělil ústně, všechno rozhodně písemně. Ale nemám služební zákon nastudovaný, hledala jsem to jen teď na základě dotazu. Doporučuji se s dotazem obrátit přímo na MVČR, statnisluzba@mvcr.cz. portal.isoss.cz/...
Právěže takovýchto slibů proběhlo médii plno, ale ve služebním zákonu nic takového najít nemohu. Působí to, jako že se ze zaměstnaneckého poměru stala "služba" a v reálu byli tito úředníci ze zaměstnaneckých výhod vyšplouchnuti. V SZ například vůbec nepíše o případu, že by došlo k výpovědi na základě zrušení místa. Zato jsou tam takové zajímavosti jako "§ 65
Zařazení mimo výkon služby
pro pozastavení služby
(1) Nastanou-li po vzniku služebního poměru
překážky, které mají za následek pozastavení výkonu
služby, zařadí se státní zaměstnanec mimo výkon
služby.
(2) Po dobu zařazení podle odstavce 1 nepřísluší
státnímu zaměstnanci plat."
Tímto údajně jejich šéf argumentoval. Mně to přijde nemožné.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.