Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Právo vrátit blikající žárovku

Od: jarina odpovědí: 9 změna:

Zakoupil jsem v kamenném shopu LED světlo v poledne, prodavačka jen zkusila ji v "zkušebním závitu", zda opravdu svítí . Bohužel doma jsem zjistil po setmění, že bliká (nevím, hrubým odhadem na 60-500 Hz). Mám právo ji vrátit? Nechci si ničit zrak, nemám rád ani notebooky, kterým bliká podsvětlení.

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

mytrix*
hodnocení

1x

No 500Hz fakt okem nepostřehnete :) Pokud pociťujete blikání, musí to být někde na hranici do 70Hz.

Každopádně LED žárovka blikat nesmí. Vyzařuje jasné a kontinuální světlo. Takže reklamujte.

doplněno 16.11.16 11:53:

Je to vlastnost technologie.Pokud uživatel pociťuje blikání, pak tam bude vadná nějaká elektronická část na vnitřním zdroji.

doplněno 16.11.16 14:53:

Prosím Vás, jestli mě chcete brát za slovíčka tak prosím. Tazatel si koupil žárovku, která je na kontinuální svícení a určitě si někdo nekupuje žárovku aby mu blikala, vy ano?

anonym0

Proc nesmi LED zarovka blikat? Zakazuje to nejaka norma?

doplněno 16.11.16 14:00:

Jaka vlastnost technologie? LEDka muze stejne tak blikat jako svitit trvale. Pokud zapojim LEDku na jednu nebo obe pulvlny stridaveho proudu, tak bude proste blikat. Totez rizeni LEDky PWMkou. Pokud ji pripojim na stejnosmerny proud tak bude svitit trvale.

doplněno 16.11.16 15:27:

Tak jestli ma tazatel problem s 60-500 Hz blikanim a vy rikate ze je to urcite vada, tak bych hadal, protoze to klidne muze byt konstrukcni vlastnost a ne vada toho jednoho kusu. Stejne jako je to vlastnost klasicke zarivky, ktera blika na 2x sitovem kmitoctu. Jina otazka je, ze mu takove svetlo nevyhovuje. Jestli mu nevyhovuje, at to jde vymenit. Za dalsi je divne ze by normalne okem zjistil blikani 60-500Hz.

mytrix*

Se mi zdá, že jste v ruce nikdy LED žárovku nedržel, natož používal. Pokud totiž ano, tak byste zjistil, že opravdu žádné blikání postřehnout nelze. Ono blikání, kterého si tazatel všiml a vnímá je totiž skutečně chybou vnitřního zdroje a velmi často se stává, že taková žárovka do pár měsíců odejde.

anonym0

Zajiste, vy jste proste nejlepsi ;) Kdyz reknete, ze neco nesmi blibkat tak proste nesmi. Tak jako znalec vysvelite tazateli, ze pokud mu vadi i podsvetleni u notebooku, ze je to vlastne jeho blbost.

On nepsal LED žárovku, ale LED světlo, z čehož jsem pochopil že si koupil LEDku takovou jaká se používá např. jako kontrolka v elektronice. Tak by LED světlo blykat mohlo, pokud by to bylo způsobeno elektronickým obvodem, do kterého ho zapojil. Třeba tam měl klopný obvod a diví se že mu to bliká *smich*.

balzerka
hodnocení

0x

V LIDLu mi ji bez řečí vyměnili. Ani nic nezkoušeli. Jen mít paragon.

hodnocení

0x

LED je na stejnosměrný proud. Budit ji půlvlnou přes diodu - jaký to má praktický význam? PWM, správně fungující by mělo být tak rychlé, že ho vidět nepůjde - k čemu bude dobré takovou regulaci provozovat u žárovky, aby blikala? LED žárovka (světlo) blikat nesmí, pokud není blinkr auta ;) Výmýšlet normu, podle které bude nařízeno blikat málo, moc, vůbec? *zed*

anonym0

Chcete reklamovat 60-500 Hz blikani u svetla? Tak to hodne stesti se zarivkami, podsvetlenim u monitoru, TV atd. Tazateli vadi i blikani podsvetleni u notebooku.

jarina
hodnocení

Bliká na 100Hz, teď jsem to přesmě změřil, což je tedy postřehnutelné . To vypadá, jako, kdyby tam vůbec nebyla nějaké vyhlazení síťového napětí. Jsou to žárovky TIPA a dělají to 2ks.

Jo a ještě poznámka: můj hrubý odhad 60-500Hz na počátku dotazu se potvrdil.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]