Nejste přihlášen/a.
Ahoj, jak oslovovat advokáta, ke kterému jdu do kanceláře na poradu? Pane advokáte, právníku, magistře...?
Máte buď jeho navštívenku nebo si přečtětě na dveřích jeho titul. Může být JUDr. nebo Mgr. Podle toho ho oslovujte pane doktore nebo pane magistře. Nikdo se však nebude zlobit, když mu budete říkat pane doktore.
Pokud mu platíte, jako že asi ano, oslovujte ho občanským příjmením. Pozor však na rozšířený zlozvyk se záměnou prvního a pátého pádu ve sklonných příjmeních: Správně je pane Nováku, nikoliv pane Novák.
Já osobně "mému" právníkovi říkám "doktore". Ale známe se už dvacet let a bereme to oba jako nadsázku, určitou roli v tom určitě sehrál legendární film Dědictví, u kterého jsme se kdysi královsky bavili (Kur** doktore, řekli jsme bez bab, Hele, doktore, řekni mu, že je to moje...apod.)
Takže pokud jde o oficiální návštěvu člověka mimo okruh mých přátel, volil bych "pane doktore" pokud je skutečně JUDr., pokud je jen Mgr., oslovoval bych ho "pane Bláho, pane Cimbále apod..."
Zdravím. Když použijete oslovení - pane právní zástupce - tak také nic nezkazíte a neurazíte tím.
Tomu rozumím, ale já osobně neznám advokáta byť s doktorským titulem ( a znám jich několik) kterého by urazilo toto oslovení i jen při konzultaci s klientem. Proto jsem to napsala. A máte pravdu, že pokud by to nějakému vadilo, sám by řekl jak si přeje být oslovován.
Kapko, tady rozhodně nesouhlas, zatím totiž právním zástupcem tazatele není... takže "pane doktore". V případě, že by mu toto oslovení nesedělo (třeba titul doktor nemá), Vás sám opraví, to už záleží na něm. Nic ale tímto oslovením nepokazíte.
Nj, to je proto, že je nad věcí, prostě se opravdu neurazí, nestojí mu to za to, aby Vám vysvětloval, jak ho máte oslovit, na to je jeho čas příliš drahý... jde o to, aby oslovení bylo slušné a pokud možno neiritovalo, k čemuž "právní zástupce" nemá daleko .
Pokud vstupujeme s někým do profesního vztahu v rámci jeho profese...Oslovení pane Nováku...to nevím teda a pane doktore, když jim není..to je také nesmysl...Budu jej oslovovat jako do teď., pane advokáte.
Jsem toho názoru, že peníze nesmrdí, tedy Vám oslovení pane advokáte projde, maximálně budete zdvořile usměrněn.
Ale správně to fakt není. Na vizitce mám "technik", stejně jako Váš právník tam bude mít "akvokát". Ale jestli mi nějaký zákazník bude říkat pane techniku, asi mu budu muset napravit ústa.
Trocha teorie zde.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.