Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Proč se mi po protažení rozbuší srdce?

Od: srdceee* odpovědí: 18 změna:

Dobrý večer, poslední dobou u sebe pozoruji takový problém a to, že když se protáhnu v sedě (Ruce nahoru a roztáhnout co nejvíc od těla), tak se mi pak po protažení celkem zrychlí tep a cítím takový divný tlak hrnoucí se do krku a srdce mi začne bít silnějšími údery. Jakto? Mám s tím zajít k lékaři?

zámek
strejc uzavřel tuto otázku
Jak patrno, tazatelka se nám jaksi rozmnožila a místy komunikuje sama se sebou. Proto diskuze bude uzavřena.

18 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

alna350
hodnocení

1x

Možna by spis pomohlo zatezove EKG, delá se pri pohybu, nebo 24hod monitoring pulzu prístrojem Holter, ale to opravdu už ve vaznejsim prípade.

Pozor i na hypochondrii a naduzivani leku !

ben®
hodnocení

0x

Dobrý den, návštěvou lékaře nic nezkazíte - změří Vám krevní tlak a možná natočí i EKG.

Měříte si krevní tlak doma? Jaký je? Zdravím!

doplněno 13.11.16 19:31:

Normální tlak ve Vašem věku je asi 120/80. Ovšem, to EKG by to chtělo (a nebolí to).

doplněno 13.11.16 19:36:

EKG Vám natočí i praktický lékař (pokud je ordinace takto vybavená). Jinak, je to Vaše rozhodnutí, jestli je pro Vás důležitější práce nebo zdraví. Navíc, na špitál to zřejmě nebude - dostanete prášky na zklidnění srdce a budete vědět, jak na tom jste. Na internetu to nezjistíte.

srdceee*
hodnocení

Většinou takových 130/96 - 117/78. Jinak dodávám, že je mi 20 let.

doplněno 13.11.16 19:33:

Já mám právě strach, že by si mě třeba mohli ve špitále nechat, to si nemůžu momentálně dovolit, jsem ve zkušební době v práci a absence by byla naprosto nevhodná... :/

doplněno 13.11.16 19:40:

A ještě se zeptám... Když bych chtěl jít na to EKG, tak musím první k praktickému lékaři nebo můžu rovnou na kardiologii a vystát si frontu a pak rovnou říct, že bych potřeboval změřit EKG nebo se musím objednat?

alna50

Je dulezite merit si tlak správne, často ani u lekare se nemeri dobre...vic na netu!

Kdyz se srdce rozbusi, je puls rychly dlouho?

Byl jste/jste aktivni sportovec?

?

srdceee*
hodnocení

Zhruba 15-30 vteřin.
Ale jinak, když třeba sportuju a dávám sprint na 50m, tak mám pak zrychlený tep a jsem zadýchaný jenom tak minutu maximálně. Když dělám běžné činnosti jako vycházení schodů v paneláku nebo chození do obchodu, tak u toho se nezadýchám a puls mám normální klidný.

doplněno 13.11.16 19:50:

A doplnuji, že aktivní sportovec nejsem. Občas si sice zaběhám, když třeba s kamarády běháme na čas pro radost, ale jinak opravdu né a povolání mám sedavé v kanceláři.

alna350

Nejsem lekarka, leta jsem mivala arrytmii, tak jsem "neco" pochytila...každý zaziva nepravidelnosti rytmu, treba extrasystoly, ale pokud se vrati se do sinusoveho rytmu, je to ok.

Sprint je anaerobní činnost, tak je normální, že to musíš vydýchat. Vycházení schodů je v aerobním režimu, takže je v pořádku, že se u toho nezadýcháš, pokud nemáš náběh na infarkt.

tjvxv
hodnocení

0x
V nemocnici si vás kvůli tomuto rozhodně nikdo nenechá, vždyť vám nic není. Za obvodakem jít můžete, tím nic nezkazite, mohl by vás alespoň poslat na ekg. Většina lidí ale má různé arytmie, mnoho lidí o tom ani neví, protože je necítí. Já mám třeba arytmie při jídle, když se přejím nebo jsem nafouknuta. Prý nejspíš proto, že to jídlo tlačí na nějakou žílu. Totéž mívají těhotné ženy. Taky podráždění bloudiveho nervu může vyvolat arytmie. Mamka má arytmie taky - vynechává jí srdce - opět se s tím nedá nic dělat, prášky na to neexistují. Když to zase přejde, doktoři nic neřeší. Existují ale prášky na rychlý puls - zase ho zklidní, což je ale myšleno na rychlý puls trvající delší dobu - ne 30 vteřin.
srdceee*
hodnocení

Takže říkáte, že se nemusím obávat něčeho vážného? Já se takových onemocnění, co se srdce týče celkem bojím, protože srdce máme pouze jedno a závisí na něm všechno ostatní...
Já jsem dřív jako menší v zhruba 5. třídě měl arytmii, která mi zvedala puls. V podstatě, z ničeho nic z běžného pulsu 70-80 mi to skočilo na 160 a to jsem jenom seděl. Takové stavy trvaly zhruba 3-5 minut a většinou to končilo tím, že jsem zvracel a vrátilo se to do normálu a nebo taky mi bývalý lékař poradil, že si mám kleknout a jakoby chtít vydechnout, ale nevypustit žádný vzduch, takže vytvořit takový podtlak uvnitř těla a to mi perfektně fungovalo... Chodil jsem pak cca 6 let jednou ročně na kontrolu na kardio, kde mi jednou dali holter a zjistili, že mám právě tu arytmii a pak po pár letech jsem podstoupil znovu to samé vyšetření a byl jsem prohlášen za zdravého, co se srdce týče a že už tam na kontroly chodit nemusím, že srdce mi pracuje perfektně.

alna350

Tak vite hodne, i Valsalvuv manevr znate..ja verím magnéziu, pry ho máme v strave hodne málo ! Potraviny, kdyz tak i doplnek v tabletkách.

iz*

Je hloupost bát se předem" stejně, jako by byla hloupost nechat to plavat. Zajděte si k praktickému lékaři, ten rozhodne, jestli je potřeba něco dál. [Přes internet nelze diagnostikovat. Nemusí Vám být nic, ale může i jít o nějaký problém.]

tjvnv
No tak vidíte, už jste podobný problém měl. Zajdete si ke kardiologovi na kontrolní ekg, ať máte jistotu - člověk nikdy neví, ale podle mě to pravděpodobně nijak řešit nebude.
A mimochodem - jak píšete, že srdce máme jen jedno a závisí na něm vše ostatní, tak to ale platí pro 90 % nasich orgánů. Je jen málo orgánů, jejichž nefunkčnost člověk přežije.
srdceee*
hodnocení

A můžu tam přímo zajít bez objednání, když už jsem na to stejné místo jednou chodil před pár lety?
Dřív jsem se o tohle nějak nezajímal, většinou to řešili rodiče, takže ani nevím jestli mě objednávali nebo né a mluvit o tom před nima nechci, protože jim nechci přidělávat starosti, když ještě nevím jestli to něco je nebo je to jenom přechodné. Teprve až kdyby to něco bylo, tak bych jim to řekl, ale takhle bych nerad něco naznačoval, už tak mají svých problémů určitě dost.

tjvjb
Bez objednání bych nechodila, zavolejte tam, popiste svůj problém a nechte se objednat.

nickjan
hodnocení

0x

Píšeš, že máš novou práci, nemůže to být tedy stresem? Projevuje se zprvu celkem nenápadně, mám teď podobný problém se zvýšeným tepem, právě ze stresu...

Jinak EKG ti natočí praktická lékařka, zrovna včera jsem byl na preventivce a dělala mi i test EKG. Popravdě jsem myslel, že mi naměří i zvýšený tlak, ale nic. Mimochodem používá digitální tlakoměr, to mě celkem překvapilo.

Pravidelné měření tlaku není od věci, a souhlasím s názorem v diskuzi, že je dobré vědět, jak na to, celkem dobře popásno třeba ve videu tady:

tlakomery.cz/...

Každopádně hodně štěstí, tlak může být prevít, máme s tím v rodině zkušenosti :)

Honza

balzerka
hodnocení

0x

Užívejte hořčík! Je možné, že jak jste vsedě ohnutý, tak ta hrudní páteř se vztyčením stimuluje. A každý segment páteře souvisí s určitým orgánem. I tak bych se lékaře zeptala, protože to není běžný jev.

srdceee*
hodnocení

Tak jsem byl u lékaře a ten mi zjistil tachykradii, srdce mi tlouklo 135 - 150 a následovně mě poslal na přeměření EKG do nemocnice, kde už to bylo o něco lepší a tam jsem dostal jednu tabletku neurolu a jednu tabletku nějakého betablokátoru... Momentálně mám puls kolem 65 - 75, akorát ten prášek způsobuje dušnost, takže si občas i zakašlu, protože to chvilkama zatlačí u trubice uprostřed hrudníku. Zítra jdu ještě na kontrolu, tak uvidíme, co se dozvím dál...
Ale je fakt, že bych se měl začít hýbat a né neustále sedět - jak v práci, tak i doma... Pohyb mi opravdu chybí! A zdravá strava je pro mě taky tabu... Většinou se cpu mastnýma věcma...

balzerka

Tak máte šanci plnit si v novém roce předsevzetí: zdravý životní styl.

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]