Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Psychická nemoc?

Od: ildika® odpovědí: 12 změna:

Zdravím,

co byste si pomysleli o člověku (čerstvý šedesátník), který si snad vždy, když je jen trochu o samotě, stále nahlas a nervózně opakuje "ticho, ticho, ticho!"? Potkáváme se víceméně každý den a každý den to od něho slyším alespoň jednou (myslím, že to začalo cca před 5 lety, ale to bylo jen vzácně). Jinak se chová a přemýšlí normálně, ale toto mě celkem znepokojuje.

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ria*
hodnocení

4x

No, pokud to dělá jen když si myslí, že je sám, tak v tom bych neviděla zase takový problém.. Kdyby mě někdo zastihl, když jsem sama, to by se divil, jak já si sama se sebou poklevetím. Pokud to ale dělá i když ví, že ho někdo může slyšet - a nemůže si pomoci, tak tam už bych viděla nějaký problém.. Možná přátelsky zapřést na to téma rozhovor, jestli si to uvědomuje, třeba Vás překvapí, že to ví a nějak to řeší, nebo má pro to důvod... :)..

hodnocení

Tak bohužel on má také tento (pro mne) znepokojující zvyk – že si povídá sám se sebou. :-D O tom já vím, podle mě to tak dělal vždycky. Ale toto se mi zdá trochu jiné, navíc, když si to opakuje, je duchem úplně mimo (vůbec nevnímá, co mu kdo říká).

hodnocení

3x
Může se jednat o obsesi, která je spíše obtěžující než nebezpečná. Dobrý psychoterapeut by si s tím měl poradit.
haf

Neco podobneho delala jedna znama, ale u ni to bylo jasne, byvala ucitelka postizena "tikem" z profese *jasne*

hodnocení

Je možné, že je to "jen" obsese – no uvidíme.

Je to tak...Máme ve vzdáleném příbuzenstvu jednu tetku,ta to říká také :-D

Mrmlá si pro sebe a mezi různorodými,holými větami říká : " Ticho,tichóóó ." *smich*

Jinak je docela normální *smich*

iz*
hodnocení

1x

Tohle přece nepatří do internetové poradny, ale k odborníkovi. V případě duševního onemocnění bych doporučila konzultaci s psychiatrem (psycholog nemůže diagnostikovat ani léčit).

hodnocení

Samozřejmě. Já ovšem ani netuším, zda to vůbec je příznak nějaké choroby (možná má jen takový "hloupý zvyk"?) a jen tak mu navrhnout, aby se nechal vyšetřit... to si neumím představit. Musím mít k tomu alespoň trochu nějaký podklad.

doplněno 12.11.16 09:52:

No, já vím, že je takový postup možný. Ale musím si to nechat projít hlavou a také ho ještě chvíli pozorovat. On se jinak chová naprosto rozumně, logicky.

iz*

Já jsem nemyslela, abyste ho hned přesvědčovala, že se má dát vyšetřit. O konzultaci můžete lékaře požádat Vy. Popsat mu konkrétní projevy, odpovědět mu, na co se bude ptát, a s tím člověkem pak jednat podle toho, co Vám poradí nebo doporučí lékař. Ani lékař nedokáže zdravotní stav posoudit, aniž by s tím človekem promluvil. Ale určitě bude lékařův názor a jeho rada prospěšnější, než naše dohady.

hodnocení

1x

Pán by určitě k lékaři patřil, vyšetření by na škodu rozhodně nebylo. Ale to by měli zařídit jeho blízcí. Jistě to dělá i před dětmi, manželkou...Rodina by ho měla přesvědčit, Vy jste cizí. Jenom ho potkáváte a to je málo na to, abyste něco pro něj zařizovala. Mohlo by se to obrátit proti Vám. Nejslušnější věta by třeba byla: A co je Vám po tom? *bzum*.

Teď se Vás nechci dotknout a nedělám si legraci: ale asi bych volila jinou cestu, abych tohoto pána nepotkávala.

Když to nevadí jemu ani jeho rodině, cizí člověk s tím neudělá vůbec nic. Nikoho nenapadá, neohrožuje...Jaga.

To musí udělat jeho rodina.

doplněno 13.11.16 04:59:

Promiňte, špatně jsem Váš příspěvek pochopila:

Potkáváme se každý den - myslela jsem někde na ulici, v parku, prostě, jako když se potkají 2 chodci, 2 cizí lidé. Proto jsem radila nevměšovat se.

Pokud je pán příbuzný, máte těch možností víc. :)

hodnocení

Není cizí – je z rodiny. To je na tom právě nepříjemné, protože už se nás zrovna teď nedávno ptal jeho známý (který ho vidí asi tak jednou týdně), co si to pořád vykládá.

Manželku už nemá a k doktorovi ho asi jen tak lehce nikdo nedostane (já doufám že to nebude ani potřeba, ale nelíbí se mi to).

hodnocení

0x

Také bych se ho zeptala? Může to být cokoliv, ale normální to určitě není?

Jestli má v hlavě nějaký hlas, který okřikuje, aby byl zticha? Nebo něco dokola přehrává v mysli? Nějak taktně bych se zkusila zeptat, ale jinak bych to nechala být.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]