Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, měla bych dotaz. V únoru budu rok v nové (první) práci, mám smlouvu na dobu určitou. Při pohovoru mi bylo řečeno, že pokud si budeme s nadřízenými vzájemně vyhovat, prodlouží se mi smlouva na dobu neurčitou a dostanu přidáno. V práci jsem spokojená, práce mě baví, prima kolektiv a vzhledem k postupně přidávané práci a zaplacenému školení, kam jedu v prosinci, si troufnu předpokládat, že mi bude smlouva prodloužena. Bohužel mě trápí právě finanční stránka věci, můj momentální plat je 19000 hrubého (mám VŠ, ale po škole jsem dlouho nemohla nic sehnat, a tak jsem souhlasila s vidinou přidání s touto nabídkou) Proto je pro mě důležité ono slibované navýšení platu. Problém je, že ač je moje šéfová super ženská a práci ocení (dostala jsem během toho roku už 2x prémie), tak se obávám že jí nenapadne mi se změnou smlouvy v únoru dojednat na vyšších místech zvýšení platu. Proto předpokládám, že za ní budu muset dojít a říct si sama.. A moje otázka zní: o kolik si mám říct? Když k původně slíbenému připlacení připočtu tu práci, která mi potom přibyde spolu s větší zodpovědností? Můj plán je říct si o 24000, ale nevím jestli to není hodně velký skok.. Vím, že se nemá srovnávat, ale když si vezmu že moje spolužačka z VŠ dostává 30 hrubého, přišlo by mi to fér aspoň těch 24
Skok to je, ale líná huba- holé neštěstí. Plat máte jako vysoškolačka mizerný. Pokud podáváte adekvátní výkon, jsou s Vámi spokojeni, klidně si řekněte, skromnost není fakt na místě.
Teď nad tím přemýšlím, řekněte si o 25 000.
právě Naufrago, když si řekne o víc, je tam prostor na kompromis. Pokud by si řekla o málo, dají jí z toho třeba jen půlku.
Je třeba si uvědomit, že pokud Vám teď přidají, další přidání je v nedohlednu, nebo také třeba už nikdy. Dále- pro výpočet dovolené, nebo nemocenské, je výše mzdy důležitá.
Měla byste si umět navýšení obhájit, proč tolik a zrovna Vám? Naučte se dobře odvedenou práci umět "prodat", zdravá dávka sebevědomí je určitě na místě.
Oni se to stejně budou snažit uhrát. Takže když si řeknete o 23 nebo 22, nabídnou 21 tisíc. Asi to je větší číslo, ale o těch 24 000 bych si řekla, šéfová Vám asi nabídne o něco méně... jestli tam je citelné zvýšení práce a zodpovědnosti, tak bych se toho nebála. (Jen můj názor, já o zvýšení platu požádat nemůžu...)
Nemůžete srovnávat, kolik bere Vaše spolužačka, pokud zároveň nesrovnáte druh a množství práce, případně i typ zaměstnavatele.
Neuvedete-li, o jakou práci a ve kterém sektoru (státní × soukromý) jde, nelze dost dobře poradit (co lze použít u jednoho zaměstnavatele, nemusí platit u druhého).
Pokud byste pracovala ve státní správě, náležel by Vám plat podle tarifních tabulek. Do tarifních tříd se pozice zařazují podle nejobtížnější práce, kterou zaměstnavatel požaduje. Zaměstnanec musí splnit předepsanou kvalifikaci a k další (vyšší) kvalifikaci se nepřihlíží.
Poznámka: O plat by šlo ve státním a neziskovém sektoru, v soukromém sektoru jde o mzdu.
Pokud jsou s Vámi v práci spokojeni, klidně to zkuste. Jak je uvedeno v příspěvcích výše, v soukromých firmách je to stejně většinou o dohodě. Zkuste nepatrně výše, než jste měla v úmyslu původně žádat, abyste měla kam ustupovat. A já osobně bych počkal na nějakou vhodnou příležitost, kdy to s nadřízenými probrat...
Držím palce!
Záleží, kolik berou lidi kolem tebe ve firmě a jak moc jsi pro firmu nepostradatelná. Skok o 1/4 je tak akorát na hraně, ale ty děláš za nástupní plat, takže to nejde brát jako základ. Porovnej to s lidmi kolem sebe v kolektivu, zohledni svoji nižší zkušenost, přidej 5-10%, ať můžeš trošku ustoupit a vyjde ti, o kolik si říct.
Začal bych vyjednávání tak 1,5-2 měsíce před koncem smlouvy (blížící se vánoce a leden je vážně blbý čas na tyhle věci ). Řekneš, že jsou s tebou spokojení, že jsi měla slíbené zvýšení, proto jsi původně šla trošku pod cenou a že teď je vhodná doba to dorovnat.
Jako samozřejmě při každém vyjednávání člověk musí být připraven ve firmě skončit a hledat si práci jinde (buď dobrovolně nebo když mu neprodlouží smlouvu).
Je to hodně taktický a těžký boj, otázka platu. Záleží jak jste nahraditelná, či nenahraditelná, a jak si Váš zaměstnavatel Vaší práce cení (a nebo ji vůbec třeba neocení). Je to trochu jako Poker (a ten teda osobně nesnáším). Sám nemám zkušenost (jako živnostník si musím bojovat sám, mě nikdo nic nenabídne, či odmítne) ale třeba moje dcera má tříletou zkušenost v jedné dost velké firmě. Tak první tři měsíce plakala (ne nad mzdou, ale nad pracovními nároky). Pak makala, a plat se jí zvyšoval, až pro mě do dost nepředstavitelných rovin (včetně teda odvodů). Pak ve firmě začaly nejaké potíže, zase to kleslo. Naštěstí jde v současné době na mateřskou, takže tím je to vyřešené. Ale tím chci říci, že je toto strašně těžká věc, odhadnout svoje schopnosti a zároveň odhadnout finační možnosti a záměry zaměstnavatele.
je to trochu jako šachy...musíte si určit kolik vlastně chcete navíc...a potom příjít a říct si ještě o víc, tak aby ve výsledném jednání jste se dostala tam kam chcete...když řeknete na po 1. tu částku, kterou chcete tak Vám ji sníží...za další..šéf Vám nikdy sám od sebe nezvedne plat..proč by to dělal?..musíte se ozvat sama..ať se zadaří
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.