Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Výměna zámků před rozvodem

Od: karelhhh odpovědí: 20 změna:

Dobrý den, moc prosím o radu.

Odstěhoval jsem se od manželky, rozvod a finanční vyrovnání se snažíme řešit dohodou, byť je složitá.

Bydli v našem původním bytě, který jí rád přenechám, ale teď jsem zjistil, že ve spolupráci s ostatními vlastníky domu nechala vyměnit zámky od vchodu do domu, kde máme i sklep, půdu, garáž a zahradu, kde mám stále spoustu osobních věcí a navíc jsou stále Společným jměním manželů.

Prosím o radu, jak jí co nejméně konfliktně požádat resp. vysvětlit, že klíč od domu potřebuji. Mj. i pro různé nenadálé situace, jako je například požár, úraz její či děti a podobně.

Děkuji Kája

20 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

gdtz
hodnocení

6x

Právo odvézt si svoje věci samozřejmě máte. Ale něco mi říká, že to vy nechcete. Chcete si tam věci nechat a pod touto záminkou (a pod záminkou požáru a úrazů - nezlobte se, ale to je totální blbost) tam chodit. A naprosto chápu, že je to manželce nepříjemné. Chce se rozvést, nechce vás ve svém životě, nechce, abyste jí libovolně coural po bytě a pod různými absurdními záminkami ji navštěvoval. Zbalte si věci, odstěhujte si je a nechte manželku být.

balzerka

Gdtz, nerozumím Vám! Z čeho tak usuzujete? Taky jsem kdysi odešla, stihla jsem pobrat jen oblečení, boty, lůžkoviny a šla bydlet jinam do provizoria .U něj v naší bývalé 28 let společné domácnosti zůstaly mé osobní věci, které prostě bez auta, které mu zůstalo, nepoberete / kolo, lyže, fíkus, knihy, lampa, obrázky../ A nešla jsem tam vůbec ráda. Věděla jsem, že už se tam usazuje jiná. Až za rok nás rozvedli ! A já své věci potřebovala a žádné záminky jsem nehledala, jak vy uvádíte. Nakonec to bylo o dohodě. Měla jsem na to jeden den.

repkin*

Souhlasím, v případě požáru či úrazu buďto otevřou samy a nebo platí krajní nouze, případně vstup do obydlí dle trestního řádu či dalších zákonů, takže je irelevantní se na to odvolávat.

balzerka
hodnocení

1x

Dokud jste tam ještě přihlášen k trvalému pobytu, tak Vám nikdo, ani manželka, nemůže bránit dostat se ke svým věcem. Jestli ne, tak se své manželky zeptejte, který den a hodinu Vám tam umožní přijít. A nebuďte sám, vezměte si kámoše, jako svědka. Prevence konfliktu. Pokud Vám odmítne, sdělte jí, že se na možnosti budete muset zeptat na policii, neboť Vaše věci Vám v podstatě zadržuje. Že jste to tak nechtěl, ale jinak to asi nepůjde.

doplněno 05.11.16 19:18:

Takže jsem měla napsat: vlastník bytu, když ne trvalý pobyt.

iz*

Trvalý pobyt je jen evidenční údaj, který nevypovídá vůbec nic o tom, jestli někdo má v místě trvalého pobytu nějaký majetek...

Já radím dohodnout se s manželkou.

ben®
hodnocení

0x

Dobrý den, ono je možné, že to nebylo jen rozhodnutí Vaší (stále ještě) ženy, ale SVJ. U nás v domě o výměně zámku (a klíčů) rozhodlo SVJ, bylo to odsouhlaseno a provedeno. Měla to být prevence před tím, aby se do domu nedostávali cizí nebo již tam nebydlící lidé a aby byl větší přehled o množství klíčů od domu. Každá domácnost "vyfasovala" dva klíče a výrobu každého nového klíče schvaluje předsedkyně SVJ (má bezpečnostní kartu). Takže, normálně ženu požádejte o klíč (a také si ho zaplaťte) nebo o stejné požádejte vedení SVJ - zdůvodníte to stejně, jako to děláte zde a mohlo by Vám být vyhověno. Zdravím!

doplněno 04.11.16 16:26:

Píšete, že se budete dohadovat o majetek (a snad ke spokojenosti obou stran), tak klíč od vchodu do domu se zdá býti maličkostí. Bytu se vzdáváte, jsou tam jen dva byty, vlastníků domu je blíže neurčené množství (možná je jedním z nich i Vaše manželka). Doporučil bych Vám návštěvu advokáta, vše mu lépe a podrobně vysvětlit a on najde třeba řešení - stejně právníka budete potřebovat k tomu rozvodu.

doplněno 05.11.16 11:01:

h4ever - tazatel neřeší byt, ale klíč od vchodu do celého domu.

karelhhhh
hodnocení

Bohužel v domě jsou jen dva byty a společenství vlastníků tím pádem nemáme. Domluvit se s manželkou v tuto chvíli nelze,

hodnocení

0x

pokud bych bych z části vlastník bytu či bych tam byl trvale hlášen a pokud by z bejvalkou nebyla domluva normálně bych ty zámky odvrtal vzal si svý věci a dal nový zámky a pak at se staví dotyčná na hlavu *cert*

iz*

Spíše ať se na hlavu staví ten, kdo by Vaši radu použil...

repkin*

ivzez ale on má pravdu, věci tam má, trvalý pobyt taky, faktický pobyt díky osobním věcem v podstatě taky, jeho majetek to je, takže jediné co musí v případě výměny zámku od vchodu do domu dát od něj klíč uživateli druhého bytu. Jinak se z trestněprávního hlediska nedopouští ničeho. Nebo ano?

doplněno 05.11.16 19:53:

Samozřejmě jiná situace je, pokud tam dlouhodobě nebydlí, tak do bytu nárok nemá, to by si myslím ale řešil až případný soud, otázkou, čeho by se dopustil dál a jak by se na to díval státní zástupce. Další otázkou je, kdo platí pronájem za společné prostory, ve kterých má věci uložené. Pokud ona, tak nesmí ani tam. Pokud on, tak by se mohl dostat do baráku, poskytnout nový klíč a potom si vzít své věci a pryč. Každopádně když tak nad tím přemýšlím, tak to skutečně vyznívá tak, jako že si chce tazatel nechat klíč pro případ co kdyby, na což skutečně nárok nemá. Ale otázkou je, jaká je skutečně situace.

iz*

Nemá pravdu. Tazatel řeší klíč od domu, nikoliv klíč od bytu. [Věci má ve sklepě a v garáži.]

Ani v případě bytu, který stále ještě spadá do SJM, bych po odstěhování z bytu situaci takto neřešila. [Jestli manželku nechal bydlet v bytě a odstěhoval se, měl by se s ní dohodnout.]

hodnocení

0x

Jsteli-tam nahlášen jako uživatel bytu pak nevidím sebemenší problém pro by vám nemohli vydat klíče od bytu. Mázte na to právo.

vanad1*
hodnocení

0x

Jestli chápu správně, jste 50 % vlastník bytu. Bránění vstupu do bytu je trestný čin Neoprávněný zásah do práva k domu... podle § 249a , odst. 2 tr. zákona resp. § 208 odst. 2.

repkin*

á už to zase začíná ...*ee*

vanad1*

Co začíná?

§ 208Neoprávněný zásah do práva k domu, bytu nebo k nebytovému prostoru

(1) Kdo protiprávně obsadí nebo užívá dům, byt nebo nebytový prostor jiného, bude potrestán odnětím svobody až na dvě léta nebo peněžitým trestem.

(2) Stejně bude potrestán, kdo oprávněné osobě v užívání domu, bytu nebo nebytového prostoru neoprávněně brání.

iz*

Nepřehlédla jste, že se tazatel odstěhoval?

karelhhh

V podstatě jsem byl vystěhován. Sbalila mi pár věcí, ale spousta knih, dárků, lyže, náhradní kola k autu a spousta dalších je na půdě, ve sklepě, v garáži (která je za domem). Na slušnou žádost o klíče do domu se mi vysmála - prý je vyměnila kvůli mě. Nebyl jsem tam od rozluky ani jednou, respektuju její přání, že nebudu chodit do bytu, ale do domu bych nyní párkrát nejen potřeboval, ale hlavně mě opravdu štve, že si přivlastnila úplně všechno a dělá naschvály.

Zkusím požádat majitelku druhého bytu, ale moc si od toho neslibuju.

Je pro případné "silnější řešení" důležité, jestli v bytě bydlím? Platím hypotéku, plyn, elektriku, vodu, pojištění domu i bytu, popelnice, TV, rozhlas a bůhví co ještě.

Díky Karel

balzerka

Vy všechno platíte a nesmíte tam? Tak jí sdělte, že od určitého data / 1.1.2017/ tyto platby nebudete platit , když byt neužíváte a ani do něj nemáte přístup. Do rozvodu si nechte jen hypotéku a pojistky. Sežeňte si právníka. Ptejte se kámošů, ať Vám dají tip.

doplněno 15.11.16 22:25:

A jak se stýkáte s dětmi? Když si pro ně jdete, tak musíte nějak s manželkou komunikovat? Jestli i tam je problém, tak si berte někoho s sebou. Zabrání to vypjatým situacím. Znám jednoho, který sdělil dotyčné, že si bude nahrávat na mobil komunikaci při předávání.

doplněno 15.11.16 22:37:

Píšete, že se snažíte všechno řešit dohodou . Pokud je paní tak nekompromisní a odmítá se s Vámi bavit, nedovedu si představit, jak se dohodnete. A pozor, soudu vyhovuje, když Vás přesvědčí k tomu, abyste řešili dohodou.Ubudou mu starosti. Protože proti výsledku dohody se už nelze odvolat. Já jsem byla v podobné situaci. Manželé se dohodli, že tohle bude tak a tak do toho a toho data. Jeden nedodržel a druhý se svého práva nedomohl. Lituji, že jsem netrvala na soudním rozhodnutí.

karelhhhh
Děti mi dává před domem. A tam si je i vyzvedává. Bojím se třeba, až bude sněžit nebo pršet, budou zbytečně stát venku, místo kryté na chodbě.
iz*

Jestli Vás manželka vystěhovala, je to jiná situace, než kdybyste se odtěhoval sám.

Pokud jste ale přistoupil na to, že do bytu chodit nebudete, měl byste to doržet.

Vyzvěte manželku písemně k vydání věcí, které máte v bytě i v domě a odvezte si je.

V ostatním radím dohodu s manželkou. Ne kvůli tomu, že byste "ušetřili práci soudu", ale kvůli tomu, že jestli má po rozvodu něco fungovat (např. styk s dětmi), bude to mnohem snazší v případě, že se ne něčem dohodnete. Dohoda Vám dále ušetří spoustu peněz, které byste jinak oba nastrkali právníkům.

Děti nejsou z cukru, po cestě do/ze školy také kolikrát prší nebo sněží...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]