Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Sloup NN, jak daleko od mého pozemku?

Od: heureka odpovědí: 3 změna:

Ahoj, chci se zeptat, jak daleko od mého pozemku mně mohou, podle zákona, kompetentní lidé, konkrétně z e-onu a) umístit sloup NN? B) Mohou vést přes můj pozemek dráty NN? Podotýkám, že sám v oblasti nemám zájem cokoli napojovat.

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

mytrix*
hodnocení

2x

a) jsou tam ochranné pásma v rozmězí cca 1-7m a záleží na tom, jaké vedení tam je (neizolovaný drát, izolovaný, kabel)

b) Tyto stavby podlehájí veřejnému zájmu a není prakticky možné odmítnout. V krajním případě by Vás mohli i vyvlastnit.

Každopádně docela se divím, že by chtěli dělat vedení NN ve vzduchu. Od toho se dnes již upouští a vše se vede kabelem v zemi. Určitě bych minimálně tedy trval na tom, že to chcete do země. Pozdější překládka ze sloupu do země je také možná, ale už si ji platíte sám.

doplněno 03.11.16 19:43:

Břemenu se nevyhnete. Toto řeší energetický zákon a jak jsem již psal v případě odmítnutí Vás mohou v krajním případě vyvlastnit. Jediné co můžete zkusit,se pokusit vyhádat větší odškodné (většinou nabízí tak tisícovku), ale to je téměř na 99% na soudy, kdy budete muset prokazovat Vaši ztrátu vznikem toho břemene.

heureka
hodnocení

Ono v mém případě se jedná o to, že jednám o prodeji zmíněných pozemků. A teď se ozval E-ON s tím, že chce tyto moje pozemky kvůli NN zabřemenit. Což se mi samozřejmě nelíbí, protože potenciální kupec mně řekl, že na pozemcích žádná břemena nechce. Jedná se o malou chatovou oblast s několika chatkami, takže se nejedná o nějaký velký veřejný zájem typu dálnice.

doplněno 03.11.16 21:41:

S tím vyvlastněním ve veřejném zájmu nevím jestli by to bylo tak lehké. Jestliže se jedná o přípojku jedné chatky v zapadákovu. Spíš se jedná o střed o práva soukromého se soukromým ale nevím..nejsem samozřejmě právník.

hodnocení

2x

U mě něco podobnýho, tedy kabel v zemi, trvalo skoro dva roky, než se vše domluvilo a podepsalo.

Takže pokud máš kupce, prodej to co nejdříve a hotovo. Pak se budou muset dráteníci domluvit s novým majitelem a ne s tebou.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]