Nejste přihlášen/a.
Ahoj, chci se zeptat, jak daleko od mého pozemku mně mohou, podle zákona, kompetentní lidé, konkrétně z e-onu a) umístit sloup NN? B) Mohou vést přes můj pozemek dráty NN? Podotýkám, že sám v oblasti nemám zájem cokoli napojovat.
a) jsou tam ochranné pásma v rozmězí cca 1-7m a záleží na tom, jaké vedení tam je (neizolovaný drát, izolovaný, kabel)
b) Tyto stavby podlehájí veřejnému zájmu a není prakticky možné odmítnout. V krajním případě by Vás mohli i vyvlastnit.
Každopádně docela se divím, že by chtěli dělat vedení NN ve vzduchu. Od toho se dnes již upouští a vše se vede kabelem v zemi. Určitě bych minimálně tedy trval na tom, že to chcete do země. Pozdější překládka ze sloupu do země je také možná, ale už si ji platíte sám.
Břemenu se nevyhnete. Toto řeší energetický zákon a jak jsem již psal v případě odmítnutí Vás mohou v krajním případě vyvlastnit. Jediné co můžete zkusit,se pokusit vyhádat větší odškodné (většinou nabízí tak tisícovku), ale to je téměř na 99% na soudy, kdy budete muset prokazovat Vaši ztrátu vznikem toho břemene.
Ono v mém případě se jedná o to, že jednám o prodeji zmíněných pozemků. A teď se ozval E-ON s tím, že chce tyto moje pozemky kvůli NN zabřemenit. Což se mi samozřejmě nelíbí, protože potenciální kupec mně řekl, že na pozemcích žádná břemena nechce. Jedná se o malou chatovou oblast s několika chatkami, takže se nejedná o nějaký velký veřejný zájem typu dálnice.
S tím vyvlastněním ve veřejném zájmu nevím jestli by to bylo tak lehké. Jestliže se jedná o přípojku jedné chatky v zapadákovu. Spíš se jedná o střed o práva soukromého se soukromým ale nevím..nejsem samozřejmě právník.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.