Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, vycházím z definice wikipedie:
Bydlištěje: právnípojem označující místo, kde se člověk jako fyzická osoba trvale zdržuje, kde skutečně bydlí. V českém právu se soukromoprávní pojem "bydliště"odlišuje od veřejnoprávního pojmu "trvalý pobyt" , který má jen evidenční charakter, ačkoli často může jít o stejnou adresu.
Souhlasí definice ve wikipedii s našim právem? Vím, že někdy v roce 2015 se diskutovalo o povinnosti mít bydliště na trvalém pobytu. Otázka je, co je to dost, co stačí. Znamená to přespávat na trvalém pobytu? Nebo pobývat nejméně 8h...asi chápete. Jaká zdržovací povinnost plyne z "trvalého pobytu". Asi rozumíte, nač se ptám.
Já bych to nenazvala definicí Wikipedie, protože Wikipedie sama nic nedefinuje, maximálně někde něco cituje. Ani já jsem o "povinnosti mít bydliště" v místě trvalého pobytu nic neslyšela ani nečetla.
Podle mne je to i nesmysl, protože ne v každém místě trvalého pobytu lze bydlet (viz "trvalý pobyt s adresou ohlašovny obecního úřadu").
Od 1. ledna 2014 platí NOZ, podle něhož majitel nemovitosti nesmí nájemci bránit v přihlášení trvalého pobytu do nemovitosti (bytu), k níž/němuž má uzavřenu nájemní smlouvu.
Tato úprava by podle mne měla vést mj. ke snížení počtu trvalých pobytů na adresách ohlašoven úřadů.
Ještě jsem četla jsem o přípravě novely zákona, podle níž by občané měli být povinni hlásit každou delší změnu bydliště – mělo by se to týkat (tuším) pobytu nad tři měsíce (něco jako někdejší přechodné bydliště). Ale nevím, kam to dospělo.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.