Nejste přihlášen/a.
Počítejte s tím, že při nesouhlasu z vaší strany budou následovat sankce. To spíše vypadá na hledání jiného zaměstnání.
Od kolika do kolika hodin má trvat první směna, od kolika do kolika druhá a o kolik hodin se překrývají? (Je možné, že i po úpravě/změně pracovní doby půjde o jednosměnný provoz.)
Pracovní dobu, začátek i konec pracovní doby a rozvrh pracovních směn určuje podle zákoníku práce zaměstnavatel. K posouzení situace bych potřebovala více informací.
Směny i jejich překrytí odpovídají dvousměnnému provozu. Pro ten ale zákoník práce stanoví pracovní dobu 38,75 hodin týdně.
Pracovní doba 37./... je pro třísměnný nebo nepřetržitý provoz (viz odkaz na zákoník práce).
K původní otázce:
Podle mne zatím není s čím co dělat. Zaměstnavatel nemůže nic z toho, co máte sjednáno přímo v pracovní smlouvě, měnit jednostranně, k tomu by potřeboval Váš souhlas např. formou písemného dodatku k pracovní smlouvě. Dokud Váš souhlas nemá, je povinen Vám přidělovat práci podle pracovní smlouvy.
tak pokud s přechodem na dvousměnný provoz nesouhlasí víc zaměstnanců, tak to mohou vyřešit zcela elegantně: zaměstnanec A, B, C bude sloužit jenom ranní (tedy zůstane v jednosměnném provozu), zaměstnanec D, E, F bude sloužit jenom odpolední jako protislužba zaměstnancům A, B, C (tedy opět zůstanou v jednosměnném provozu) a zaměstnanci G, H, CH budou s přechodem na směnný provoz souhlasit, tak budou sloužit i ranní i odpolednní (a pokud třeba zaměstnavatel zavede příplatky za směnnost, tak jenom oni budou mít na příplatek nárok).
Jsem v podobné situaci, ale s tím rozdílem že mám ve smlouvě "pracovní doba je stanovena na turnusy ranní a odpolední směny s týdenním fondem 37,5 hodin - ale v případě potřeby je turnus změněn na ranní směny, které však budou stále mít fond 37,5 hodin.", a zaměstnavatel po mně chce, abych dělal jen odpolední. Tzn. jeden tým má tělat ranní a druhý odpolední. Může toto nařídit? Mě odpolední moc nevyhovují kvůli špatnému dopravnímu spojení při cestě z práce. Nebo to mohu odmítnout?
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.