Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jaká je obvyklá provize?

Od: udo144® odpovědí: 14 změna:

zdravím,

jaká je obvyklá provize za zprostředkování popř. realizaci výdělečné činnosti pro někoho jiného? Příbuzný má nemovitost a něvěděl co s ní. Dal jsem mu tip pronajmout, zrealizoval rekonstrukci k danému účelu a našel prvního nájemce. Majitel objektu hradil přímé náklady rekonstrukce, vše ostatní byla má práce a invence. Do současnosti je příjem z pronájmu už poměrně velký a mě by zajímalo pokud bych se dohadoval s pronajímatelem na provizi za mou snahu kolik bych mohl chtít aby to bylo v obchodním či podnikatelském prostředí běžné.

doplněno 01.11.16 07:52:

skutečně mě zajímá jen to na co jsem se ptal tzn. jestli v obchodních či podnikatelských vztazích existuje nějaké konkrétní % např. ze zisku, které je obvyklé pro provizi za "dohození" obchodu. Očekávaná dobrá odpověď by měla vypadat třeba takto: "ano, 10% ze zisku" :).

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

sona1
hodnocení

2x

na to vám nikdo neodpoví, proč bych chtěla po příbuzným nějakou provizi, za něco co jsme si předem spolu nepodepsali? To tady asi nikdo nechápe. Když si spojím vaši předchozí otázku, kde se ptáte, kde mám inzerovat prodej domu, když vlastně o tom moc nevíte a hlavně abych nemusel zaplatit realitce ani korunu. A přitom po příbuzným klidně chcete peníze.Tak jste pravděpodobně velmi vyčurany človek a takovému se nikdy dařit nebude.

hodnocení

OK, děkuji za (ne)plodné odpovědi a zároveň už poněkolikáté upozorňuji, že toto je portál pro rady a ne pro moralistické kecy pro které sem nikdo zpravidla nechodí!

doplněno 01.11.16 14:34:

i když to sem (tento dotaz) nepatří: vážený(á) ...prodávat bez realitky chtějí tisíce lidí o tom svědčí i vznik příslušného inzertního portálu. Nic mi nespadlo z nebe a dát např. 300 tis. Kč za jednu smlouvu, kterou u právníka pořídíte cca za 6 tis.Kč + nějaké běhání po úřadech, které si průměrně inteligentní člověk dokáže zařídit sám stejně tak jako nějaký energetický průkaz za cca 4 tis. Kč atd..., rozhodně nehodlám a považuji to dokonce za druh lichvy. Pokud by jste to Vy chtěl(a) zaplatit - nic proti tomu, ale jsou to peníze, kterým neodpovídá vynaložená námaha a představuje to mnohaleté úspory běžně vydělávajícího člověka, takže nevím proč tu píšete takové bláboly!

ladinpraha*

! Pravidlo Z2: je zakázáno psát vulgárně, napadat, urážet uživatele, používat urážlivý nick.
Ty odmítáš pochopit, že v první řadě musí existovat dvě strany, které jsou ochotné se na něčem podobném domluvit. Potom se musí sejít ve svých představách na tom, kdo na tom kolik vydělá. A tento výsledek, neboli provize, je u každé takové konkrétní transakce jiný. Může být od zlomku procenta až do padesáti i více procent. Ale základem je vždycky dohoda či smlouva dvou stran.

doplněno 01.11.16 17:14:

Tak já ti to přeložím: NEEXISTUJE.

hodnocení

není pravda, chápu vše, žádný strach, ale vy neodpovídáte na mou otázku, nebo alespoň ne přesně. Navíc místo odpovědi ze mě děláte ještě gaunera aniž by jste věděli další souvislosti, podrobnosti atd... Nejsem sám kdo si tu na to postěžoval... Domluvit si můžu cokoliv to je jasné, moje otázka ale zněla (po následných upřesněních a vysvětleních) jestli OBECNĚ existuje, je běžná, obvyklá, je nepsaným zákonem atd... nějaká konkrétní hodnota popř. rozpětí v takových resp. podobných případech. Pokud se domníváte, nebo máte zkušenost, že není, odpověď měla být "NENÍ" popř. "NEVÍM, nemám zkušenost" (což je zde ale nesmyslné psát).

sebod*

Láďo. Víc než jeden bod Ti dát nemůžu :). Snad Tě náležitě ocení udo. *palec* Tvoje odpověď je více než srozumitelná.

sebod*
01.11.16 11:21

*smich*

sebod*

Tak tady s Tebou souhlasím. Realitka je většinou naprosto zbytečný a leckdy velice předražený mezičlánek

iz*
hodnocení

1x

Obvyklá provize je taková, jakou si smluvní strany sjednají.

Přesněji – taková, za jakou je jedna strana ochotna něco udělat, zprostředkovat apod., a zároveň taková, jakou je druhá strana ochotna za zmíněné zaplatit.

Každopádně bývá dobré si provizi sjednat předem, zpětně strana, pro kterou něco uděláte už nemusí být ochotna se na něčem dohodnout.

PS: Já bych příbuznému pomohla bez provize...

hodnocení

OK, jasně. Mě zajímalo ale konkrétní číslo tzn. % např. z nějakého výsledku...

Realitky si berou obvykle za sehnání nájemníka provizi ve výši jednoměsíčního nájmu. Pokud jste se však dopředu nedohodli a majitel nemovitosti sám nepřišel s nabídkou se revanšovat, nechala bych to plavat.

sebod*
hodnocení

1x

Udo. Ivzez Ti již odpověděla. Provize je taková, jakou si domluvíš. Může být 5% nebo i 50% ze zisku, z obratu, z čehokoliv. Může to být smluvená částka 1000 Kč, ale také milion. Tady Ti přeci nikdo nemůže odpovědět, jaká je průměrná částka, když neznáme bližší okolnosti: O co se jedná, jaký bude obrat, jaký zisk atd...

Domnívám se, že Ty už teď stejně nerozhoduješ o výši odměny. Ve fázi, ve které jsi, se budeš muset spokojit s tím, co Ti společník nabídne. Třeba si bude myslet. že postačí pozvání na pivo.

hodnocení

ježíšmarjááá *zed*. Skutečně mi nejde až tak o řešení tohoto konkrétního případu (možná jsem udělal chybu, že jsem to do otázky vůbec psal, ale mělo to být pro lepší pochopení případu), ale o stručnou odpověď na mou otázku. V minulosti jsem např. kupoval nějaké stroje. Když kupující trochu smlouval, tak prodejci měli povoleno dávat cca 5-7% slevu. Dělali to mnozí a byla to obvyklá hodnota. Jde mi o to jestli je to tak i v případě provizí za zprostředkování obchodu. Pokud ano, kolik je ono %-o. Už nevím jak bych se zeptal...

Nejste Vy podnikatel? Někteří také mají ve zvyku to, že něco po lidech chtějí, ale že to není možné, to už je nezajímá...

sebod*

udo. To se můžeš tlouct do hlavy jak chceš ! Problém je v Tobě. Nikoliv u nás. Jsou firmy, které svým obchodním partnerům povolují jak provizi, tak slevu. Ale to není Tvůj případ. Chápeš to?! Ty si můžeš dát provizi jakoukoliv. Nikdo Ti do toho nemá co mluvit. Pouze obchodní partner. Tak. Jestliže mi někdo dohodí kšeft, do kterého vložím 50.000,- Kč a za dva měsíce vydělám 100.000, tak třeba tipaři dám 50.000. Když mi to vynese 20.000, tak tipaři dám dvojku. Tak jak chceš, abychom Ti napsali nějaké rozpětí?!? Nebo ano, ať nás nemáš za blbce :-D. Provize se pohybuje od 0 do 99 %. Spokojený?

doplněno 01.11.16 10:30:

O - 99% z čistého zisku

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]