Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Co po rodičovské dovolené?

Od: fifinka* odpovědí: 21 změna:

Dobrý den. Jsem na rodičovské dovolené (do 3let věku dítěte). Předtím jsem pracovala u soukromníka, který tam má za mě do té doby náhradu. Byli jsme domluveni, že mi vyhoví a dovolenou v případě potřeby prodlouži.Kdyz jsem to chtěla, zamítl to. Nyní zjišťuje, zda se koncem února vrátím nebo ne. Se synem jsme nebyli u zápisu do školky, takže ho ani nemám kam dát. A školky jsou u nas přeplněné. Navic se do té práce vrátit nemůžu (dojíždění, pracovní doba). Můžete mi poradit, jak postupovat? Se žádostí o neplacené volno, výpovědí, s dohodou? S evidencí na up? S podporou?

Děkuji moc. Pan soukromník má své zákony :) tak potřebuji být pŕipravená.

21 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

iz*
hodnocení

6x

Rodičovskou dovolenou (=volno na péči o dítě od zaměstnavatele) lze podle zákoníku práce poskytnout maximálně do tří let věku dítěte.

Potom jedině požádat o neplacené volno, ale zaměstnavatel není povinen žádosti vyhovět.

Nemůžete-li po skončení rodičovské dovolené nastoupit do práce, měla byste situaci vyřešit výpovědí (dát výpověď tak, aby výpovědní doba skončila před nejpozději v den třetích narozenin dítěte.

Mohla byste požádat o rozvázání pracovního poměru dohodou, ale ani této žádosti není zaměstnavatel povinen vyhovět.

Spolehlivé řešení je doručit zaměstnavateli do konce prosince písemnou výpověď (jako důvod výpovědi uveďte "osobní péči o dítě do 4 let věku").

Registrace na úřadu práce pro Vás nemá smysl, protože pokud nemůžete nastoupit do zaměstnání, nejste uchazečem o zaměstnání.

Můžete klidně zůstat dál doma, u zdravotní pojišťovny se do 8 kalendářních dnů po 3. narozeninách nahláste jako "rodič pečující celodenně o jedno dítě do 7 let věku nebo o více dětí do 15 let věku". Zdravotní pojištění pak za Vás bude hradit stát.

Sociální pojištění za Vás nikdo hradit nebude, ale protože není povinné, žádný dluh Vám nevznikne. Doba péče o dítě do 4 let věku dítěte se Vám i bez platby sociálního pojištění započte do náhradních dob z hlediska nároku na důchod.

fifinka*
hodnocení

Dobrý den, ivzez.

Moc vám děkuji za vyčerpávající odpověď. Takhle nějak jsem to potřebovala vysvětlit :)

Mám ještě pár otázek, pokud nevadí. Je pravda, že výpovědní doba začíná běžet až od nového měsíce? Musela bych pak jít třeba na dva dny do práce? Někde jsem četla, že jste něco takového doporučovala pro případnou podporu. Vím, že bych se na pracovním úřadě neregistrovala hned. Ale kdyby potom ano, jak bych dala syna do školky, bylo by to pro mě přínosné?

Další věc. Kdybych si sehnala nějaké hlídání, alespon na pár hodin denně a požádala zaměstnavatele o zkrácení pracovní doby, musí mi vyhovět?

Poslední dotaz. Pokud nakonec zůstanu doma, bez jakéhokoli příjmu, mám nárok na nějakou sociální dávku? Vím, že bych si to mohla na internetu nějak pozjišťovat, ale raději bych byla, kdyby se k tomu vyjádřil někdo, kdo tomu opravdu rozumí. Třeba Vy :)

Děkuji moc za odpověď.

iz*

Dáte-li výpověď, začne výpovědní doba běžet až prvním dnem následujícího měsíce. Doručíte-li zaměstnavateli výpověď do 30. listopadu t.r., začne výpovědní doba běžet 1. prosince a zaměstnání skončí 31. ledna příštího roku.

Zaměstnavatel by byl povinen vyhovět žádosti o úpravu pracovní doby, pokud by mu v tom nebránily provozní důvody. Takže záleží na tom, jaké podmínky jsou u Vašeho zaměstnavatele.

Pokud byste zaměstnání ukončila bez nástupu do práce, považovala by se za Vaše poslední zaměstnání péče o dítě a měla byste nárok jenom na tzv. "minimální podporu". Totéž bude platit, pokud se na ÚP zaregistrujete až nějakou dobu po skončení zaměstnání. Zůstanete-li potom nějakou dobu doma s dítětem, bude se za poslední zaměstnání považovat péče o dítě i v případě, že byste do práce nastoupila.

Otázce ohledně školky nerozumím.

Nárok na dávky státní sociální podpory a pomoci v hmotné nouzi závisí na více věcech, mj. na příjmech celé domácnosti; v případě pomoci v hmotné nouzi se posuzuje i majetek. Zkuste se na portálu MPSV podívat na podmínky přiznání dávek.

Odkazy:

Práva a povinnost/... (zde najdete mj. informace o podpoře; výše minimální podpory se od 1. ledna změní v závislosti na výši průměrné mzdy v národním hospodářství → doporučuji navštívit i po Novém roce)

Státní sociální p/... (např. přídavek na dítě, příspěvek na bydlení,...)

Pomoc v hmotné nouzi (např. příspěvek na živobytí)

Sociální kalkulačka (zde zjistíte, jestli byste měla nárok na některou dávku; je nutné povolit JavaScript)

fifinka*
hodnocení

Dobrý večer, ivzez. Opět děkuji za vysvětlení. Moc mi to pomohlo.

Se zkrácením pracovní doby to asi nevyjde :( Pro zaměstnavatele je nejdůležitější práce v odpoledním provozu a já bych v případě žádosti o zkrácení požadovala pracovní dobu dopoledne a minimální část odpoledne. Takže mám obavy, že s tím neuspěju.

K té podpoře. Chápu to správně, že ať to udělám, jak udělám, dostanu "tu minimální"? Jedině, že bych nastoupila, skončila a mohla jít hned na úřad, že? Což tedy asi nehrozí...

Děkuji i za odkazy, určitě je pořádně prostuduju. Nejdřív ale zkusím tu žádost o neplacené volno.

Můžu ještě poslední dotaz? POkud bych vůbec nechtěla - ani na těch posledních pár dnů v měsíci (do uběhnutí výpovědní doby) - nastoupit, dá se to nějak udělat? Co dohoda? Může být sepsaná třeba dva měsíce dopředu?

Děkuji a přeji hezký večer.

iz*

Uzavřít dohodu o rozvázání pracovního poměru je možné kdykoliv, tedy i dva měsíce předem. V případě dohody skončí zaměstnání dnem uvedeným v písemné dohodě.

Jenom pozor na to, že k dohodě musí být dva. Pokud zaměstnavatel nebude souhlasit, budete muset dát výpověď.

Těm "zbývajím dnům" můžete předejít tak, že dáte výpověď včas → tak, aby výpovědní doba skončila před třetími narozeninami dítěte.

Jestli žijete v oblasti s vysokou nezaměstnaností, bylo by podle mne rozumnější pokusit se místo udržet. I za cenu, že do něj budete muset dojíždět. Váš stávající zaměstnavatel je povinen Vás po skončení rodičovské dovolené zaměstnat. Budete-li ale s malým dítětem hledat nové místo, bude to těžší.

fifinka*
hodnocení

Dobrý den, ivzez.

Znovu děkuji. A než odpovím, dovolím se vás zeptat (snad to není proti pravidlům): dá se s vámi spojit třeba e-mailem a neřešit už situaci tady?

Děkuji.

iz*

Dá. Vidím, že jste zaregistrovaná, tak mi můžete napsat do vnitřní pošty (viz odkaz v horní oranžové liště).

fifinka*
hodnocení

Dobrý den. Tak jsem zkoušela v neděli tu vnitřní poštu a nevím, jestli se k vám dostala :)

atreus*
hodnocení

1x

Rodičovskou dovolenou NELZE prodloužit déle než do 3 let věku dítěte.

Zaměstnavatel může poskytnout neplacené volno - ale to zřejmě nechce.

Můžete navrhnout ukončení pracovního poměru (dnem 3. narozenin dítěte) dohodou - na to nemusí přistoupit.

Můžete mu do konce prosince doručit výpověď z pracovního poměru, pracovní poměr skončí 28. 2. 2017.

fifinka*
hodnocení

Dobře, tak zkusim jeste písemne požádat a neplacene volno. Alespon do září, kdy syn nastoupí do školky. Pokud mi vyhoví, jak je to s placením zdravotního a sociálního pojištění? A když nevyhoví, je tedy jistější výpověď než dohoda? Myslím proto, abych zůstala se synem nadale doma?

pb®
hodnocení

0x

Nikdo z nás tady neví, co za práci děláte a jak dobře či špatně se vám bude shánět práce nová. Dám příklad. Pokud pracujete někde na kase, kde moc neberete a nové místo seženete hned, není co řešit a dejte výpověď. Pokud máte místo dobré a dobře placené, ale jiné by se shánělo špatně a stojí za to si místo udržet, zauvažovala bych o soukromé školce. I za cenu toho, že pár měsíců, než vezmou dítě do státní školky, většina výplaty padne na zaplacení školky soukromé.

A že nejde do práce dojíždět? Moje dobrá kamarádka s dvěma malými dětmi do práce létá! Ne u nás ale v Británii. Místo si chtěla udržet i po přestěhování do jiné části VB. Rodičovská do roku věku a pak hybaj do práce. Takže se na 3dny v týdnu sbalí a odletí pracovat, o děti se po tu dobu 100%ně stará otec dětí, včetně vodění a vyzvedávání do/ze školky.

fifinka*
hodnocení

Dobrý večer.

Děkuji za reakci. Nové místo se bude hledat určitě špatně, protože bydlím v oblasti s jednou z největších nezaměstnaností. Na druhou stranu, současné místo není dobré, ani dobře placené a pro mě osobně už nemá cenu si ho udržet. Na rozdíl od místa vaší kamarádky :) :) :) I kdyby to náhodou šlo, manžel se postarat nemůže a ani já bych nemohla být od osmi do sedmi z domu :(

dam®
hodnocení

0x

Zdravím Vás i Vaše dítě, tento dotaz mě spíš nabádá k myšlence jestli máte všech 5 pohromadě, co jste dělala 3 roky mimo starání se o dítě, vím, že není den jako den a dny blbce jsou jako když najdeš, ale snad vážně myslíle, že teprve po třech letech maminkovského starání je potřeba se začít starat o budoucnost? Třeba není nutno, nebo někomu jen prdly nervy a nebo někomu to myslí, pak Vám fandím, třeba víte co chcete. Je velký rozdíl hovořit s člověkem z pracovního kolektivu nebo osobností jenž se neumí vyjádřít a nemá s kým probrat názory.

fifinka*
hodnocení

Dobrý den. Děkuji za váš názor. Budoucnost se rozhodně nechystám řešit po třech letech starání se o dítě.

iz*

Zdá se Vám to moc brzy?

sebod*
hodnocení

0x

Fifinko, pan soukromník má sice své zákony *zed*, ale Ty zase nevíš, co chceš ! Jasně píšeš, že se k němu vrátit nemůžeš (dojíždění, pracovní doba). Tak co vlastně řešíš? Najdi si jinou práci a je to. Třeba začni pracovat sama na sebe, ať víš, jaké prima zákony živnostníci mají.

fifinka*
hodnocení

NO to ano. Vrátit se nemůžu, a proto mě zajímalo, jak dál postupovat. A chtěla jsem se zeptat někde, kde tomu rozumí. A kde ví, jak je to teď aktuální. Pokud jsem se tím někoho dotkla :) tak se omlouvám.

hodnocení

0x

Tak ještě já, se svojí troškou do mlýna:

Máte následující možnosti:

1. Dát výpověď. Nekouká z toho ani koruna.

2. Rozvázat pracovní poměr dohodou. Tady je to tak: Z pohledu zaměstnavatele chcete Vy skončit. Tudíž dohoda je o tom, ke kterému datu. Nikoliv o odstupném, které byste dostala, pokud byste chtěla nastoupit a zaměstnavatel pro Vás neměl práci, tudíž by Vám musel dát výpověď

3. Nastoupit do práce. To píšete, že nejde. Pominu Vaše důvody (o těch zaměstnavatel neví). Zkusil bych tedy osondovat terén, požádat o práci v ranní směně a zkrácení úvazku. Nám se tento postup před lety osvědčil, vedl ke konfrontaci názorů (Můžete skutečně nastoupit? kontra Máte pro mě práci?) a vynesl dohodu o ukončení PP s uvedením odstupného ve výši dvou měsíčních platů. Samozřejmě to může skončit i nezdarem, ale máte co ztratit? Stará práce je tak jako tak v troubě.

fifinka*
hodnocení

Dobry večer. Děkuji za vaši trošku do mlýna :) Hlavně za ten třetí nápad.

iz*

Obávám se, že tady už zaměstnavatel ví, že tazatelce "teče do bot". Nezajímala se včas o nástup po skončení RD, nedoručila včas výpověď. Tady zaměstnavatel ví, že tazatelka bude ráda, když jí vyhoví a přistoupí na návrh dohody bez odstupného. Kdyby tazatelka začala situaci řešit v září, měla snad šanci to "nějak uhrát". Teď už se jí to podle mne nemůže podařit.

Asi máte víc informací než já. Tazatelka veřejně nenapsala jediné datum *nevi*.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]