Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Matka mi nechce vydat rodný list

Od: anononym odpovědí: 5 změna:

Dobrý den,

je mi 20 let a dokončil jsem školu. Dosud jsem bydlel u rodičů, ale mám v plánu se stěhovat do svého bytu. Má matka má všechny mé osobní doklady; papíry o vydání občanského průkazu, rodný list,... Problém je v tom, že mi to z nějakého důvodu nechce vydat a po matrikách se mi běhat moc nechce. Jak ji mám přesvědčit, aby mi všechno vydala? Existuje nějaký zákon, kde je rodič povinen dát osobní dokumenty svému dítěti, jakmile dosáhne věku plnoletosti?

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

janka99*
hodnocení

3x

Pokud vím, žádný takový zákon neexistuje. Osobně mě nenapadá jiný důvod k nevydání, než to, že Vám něco zamlčuje, otce v rodném listu, adopci atd.

iz*
hodnocení

2x

"Papíry o vydání OP" k ničemu nepotřebujete, potřebovat budete jenom OP a rodný list.

Vaše matka bude Váš rodný list potřebovat, až bude při žádosti o starobní důchod dokládat péči o děti (doba péče se započítává do doby důchodového pojištění, ale je nutné ji prokázat).

Podle mne by bylo rozumnější vyžádat si na matrice duplikát rodného listu.

doplněno 29.10.16 22:50:

Majsterjoe + Cinematic → oba máte pravdu.

Promluvit si s matkou považuji za samozřejmé, proto jsem o tom nepsala.

Jestli matka nechce rodný list vydat, bude pro tazatele jednodušší zajít na matriku. Za hádku s matkou to podle mne nestojí...

cinematic*

Nemělo by to být právě naopak? Rodný list patří tomu, na jehož jméno je vystavený a matka ať si zajde pro duplikát.

majsterjoe*

Ještě dříve, než na tu matriku zajde bych si promluvil s matkou, jestli mi nechce něco říct a že si pro duplikát rodného listu zajdu, tak jen ať o tom ví.

hahanaj*
hodnocení

1x

Nevím jak ji přesvědčit,ale nevím proč vám to nedá jste plnoletý . Dojít na matriku nechat si udělat opis není takový problém- je to chvilka .

Že by existoval nějaký doklad o vydání OP to tedy nevím .Nikdy jsme doma nic takového neměli.

Asi jsem vám nepomohla.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]