Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
je mi 20 let a dokončil jsem školu. Dosud jsem bydlel u rodičů, ale mám v plánu se stěhovat do svého bytu. Má matka má všechny mé osobní doklady; papíry o vydání občanského průkazu, rodný list,... Problém je v tom, že mi to z nějakého důvodu nechce vydat a po matrikách se mi běhat moc nechce. Jak ji mám přesvědčit, aby mi všechno vydala? Existuje nějaký zákon, kde je rodič povinen dát osobní dokumenty svému dítěti, jakmile dosáhne věku plnoletosti?
"Papíry o vydání OP" k ničemu nepotřebujete, potřebovat budete jenom OP a rodný list.
Vaše matka bude Váš rodný list potřebovat, až bude při žádosti o starobní důchod dokládat péči o děti (doba péče se započítává do doby důchodového pojištění, ale je nutné ji prokázat).
Podle mne by bylo rozumnější vyžádat si na matrice duplikát rodného listu.
Majsterjoe + Cinematic → oba máte pravdu.
Promluvit si s matkou považuji za samozřejmé, proto jsem o tom nepsala.
Jestli matka nechce rodný list vydat, bude pro tazatele jednodušší zajít na matriku. Za hádku s matkou to podle mne nestojí...
Nemělo by to být právě naopak? Rodný list patří tomu, na jehož jméno je vystavený a matka ať si zajde pro duplikát.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.