Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak zlepšit zrak?

Od: dannaa odpovědí: 18 změna:

Dobrý den,

mám lehce zhoršený zrak na dálku, cca 0,5 dioptrií bych měla nosit.

Chtěla bych se zeptat, zda je možné nějak zlepšovat si zrak?

Co říkáte na mrkev osmažená na oleji?

Děkuji

18 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

5x

Znám jeden dobrý a fungující způsob. Stoupněte si nejlépe někam ven, abyste viděla na zelenou plochu (tráva, stromy apod.), roztáhněte prsty na dlaních a oběma rukama si takto mávejte před otevřenýma očima . Dlaně byste měla mít cca 3-5 cm od očí; nezaměřujte se na ně, nýbrž na onu zelenou plochu. Nakrátko to pomáhá ihned, abyste však dosáhla trvalého zlepšení, je potřeba to dělat alespoň trochu pravidelně.

doplněno 26.10.16 21:14:

Zmíněnou metodu jsem svého času našla u tohoto člověka (video je v ruštině); uvádí tam i mnoho jiných, velmi užitečných rad (které jsou ovšem často složité na pouhý slovní popis – lépe je to uvidět).

doplněno 30.10.16 22:43:

Zkusím to tedy trochu lépe popsat. Video jsem viděla už cca před rokem, takže už jsem mnohé zapomněla a musela jsem ho zhlédnout znovu. Takže: ten cvik s dlaněmi můžete dělat buď s jednou, nebo s oběma (ale mně se nejlépe osvědčilo s oběma), na různou vzdálenost od očí a v jakémkoli místě. Zároveň je ale důležité, aby tam bylo dost světlo. No, mně osobně se nejlépe provádí v přírodě; zdá se mi, že je tam nejúčinnější. Co se týče ostatních cviků: jsou zaměřeny na trénink akomodace a též rozšiřování zorného pole. Když pán od sebe různým způsobem oddaluje prsty, předvádí cvičení, při kterých je nutné vlastně šilhat (každé oko musí jít jiným směrem – tj. každé za jiným prstem, nebo se o to alespoň musíme snažit a postupně tohoto dosahovat). Těchto cviků jsem se nejdříve bála, ale ve skutečnosti jsou také velice účinné; je to hned poznat. Na konci ukazuje, jak dát zraku odpočinout: pomalu kývat hlavou ze strany na stranu se zavřenýma očima. Při tom si představovat, že se oči kolébají v kolébce. Až pocítíte, že jste si odpočala, zhluboka se nadechněte a na výdechu zlehka a rychle mrkejte očima.

chlamak*

Jo jo .. presne tak Ildiko. Zamezuje to "tunelovemu" divani se, kterym denne sve oci znasilnujeme a nicime si je tak. Nikdy nas nikdo nenaucil, ze je potreba z casu na cas oci nechat jenom tak.. nezaostrovat na nic

(jedna z veci, na ktere prave tento lekar poukazuje)

dannaa
hodnocení

Opravdu skvělé video, jen škoda, že mu nerozumím, cviky ale zkusím jen nevím jak často se dělají a zda venku nebo dom atd.

chlamak*
hodnocení

1x

Dr. Jacob Liberman - predni svetovy oftalmolog popisuje, jak si zlepsit zrak. Pozoroval na puvodnich domorodych obyvatelech, ze nepotrebuji bryle a pak prisel na to, co delame spatne. Ja metodu, kterou popsal vyzkousel a svete div se - bryle jsem po pulroce vyhodil. Dnes vidim do dalky jako orel ... :D

Mame se od puvodnich obyvatel opravdu co ucit ;)

Potravou to ale neni. Kdyz tak, na vnitrni postu tady... :)

doplněno 26.10.16 15:06:

Pravda. Nemohl jsem si vzpomenout nazev te knizky.

prozdravi.cz/...

Doktor popisuje metody jako:

- (neznasilnovani oci) - obcas nechavat oci nezaostrene

- ocni cviceni - kouleni ocima (posiluje ocni mimicke svaly)

- nahlizeni do zapadajiciho slunicka (navic nejvyznamnejsi zdroj vitaminu D) , takovym zpusobem, ze by tomu normalne ctenar neuveril.

Jako deti nas ucili nekoukat do slunicka, aby jsme si neposkodili zrak. Ano, nekoukat v poledne do slunicka. Koukat nezaostrenyma ocima pred zapadem ...

Opravdu doporucuji si knizku precist. Oci si zaslouzi peci kterou tak zanedbavame a nevedomky (nekdy vedome) si je nicime ...

Zdravim vsechny

Ch

výtka
Upozornění od sys maverick 26. 10. 2016 09:48:54
Tohle je opravdu rada - napište si vnitřní poštou... Proč nechcete veřejně?
eivlis*

Muzete, prosim, napsat cim se ten zrak zlepsi?

hodnocení

1x

Proboha, mrkev jsou hloupé babské rady, můžeš jí sníst kg a zrak ti to rozhdodně nezlepší.

jabraka*
hodnocení

1x

Když mrkev,tak syrovou.Nejhorší je unavený zrak.Zaostřování obrazu,neboli akomodace čočky je zajištěna očními svaly.Ty mohou být stejně jako ostatní svalstvo unaveny,namoženy,nebo zablokovány hlavně neustálým sledováním televize,monitoru nebo čtením.Pak dělá problém zaostřit do dálky.Samozřejmě v mládí je nutno zrak trénovat,mezi četbou či používáním počítače dát oku možnost se chvíli dívat do dálky,třeba se projít hodinu venku.Rozmezí,kdy oko ještě akomoduje ,se stářím zmenšuje.Takže bez korekce se neobejdeme.

JABRAKA

hodnocení

1x

Ještě jedno zajímavé video (tentokrát od prof. Ždanova), kvalita je poněkud horší, ale myslím, že je opravdu užitečné a zdá se, že účinné. Jak se zbavit astigmatismu:

1 . stiskneme dvěma prsty horní víčka na zavřeném oku a několikrát zavibrujeme. Nemělo by to bylo, ale cítit by to být mělo. Celkem zopakujeme 3x a poté několikrát lehce zamrkáme.

2. stiskneme ukazováčkem vnější koutky zavřených očí, zavibrujeme; 3x opakujeme; mrkáme.

3. stiskneme dvěma prsty spodní víčka, zavibrujeme, 3x opakujeme; mrkáme

4. stiskneme ukazováčky vnitřní koutky, zavibrujeme, 3x opakujeme; mrkáme.

5. stiskneme čtyřmi prsty celé oko, zavibrujeme, 3x opakujeme; mrkáme.

6. najdeme tzv. astigmatický bod oka - místo, kde je oko nesprávně vypouklé a když ho stiskneme, obraz přestane být rozdvojený. Tento bod 3x tiskneme na zavřených očích, vibrujeme; mrkáme.

7. zvedneme koutky zavřených očí nahoru a dolu (1x), opět mrkáme.

doplněno 31.10.16 01:47:

Oprava: *nemělo by to bolet

Jinak jsem to možná nenapsala zřetelně, ale všechny cviky z tohoto videa provádíme se zavřenýma očima.

doplněno 31.10.16 14:50:

Ještě pro pořádek - Ždanov tam mluví o tisknutí očí prostředníčky, ne ukazováčky (to jsem se "upsala"); možná je to tím prostředníčkem stabilnější - nevím. Také je to dost možná jedno.

balzerka
hodnocení

0x

Hlavně vyčistit játra. Detoxikace, zdravá pestrá strava, nezatěžovat těžkými tučnými jídly,uzeninami, umělými nápoji, ne alkohol , naopak dostatek Zinku a tu mrkev. Regalen kapky , ale nízké dávky dlouhodobě.

72mona3*
hodnocení

0x

Pokud zlepšovat, tak očním cvičením, ne stravou. Četla jsem knihu: Mirzakarim Norbekov - Jak se zbavit brýlí. On tam oční cviky popisuje, ale jistě se dají nalézt i jinde (na internetu?). M.

hodnocení

0x

Míň čučet do kompu a do tabletu a víc do přírody a do dálky. V Asii se mezi dětmi objevuje krátkozrakost tak často, že se mluví o epidemii. A příčina je jasná - děti tráví pohledem do "blízka" nejen všechen čas ve škole, ale spoustu času doma při učení a při veškéré zábavě, která je zas u počítače nebo tabletu.

hodnocení

0x

Tu knihu Jak se zbavit brýlí mám také doma, je báječná i na čtení, Jinak jsem někde četla, že očím prospívá dívání se do dáli na horizont, jak dlouho tam nebylo, ale třeba to skusit.

hodnocení

0x

Danaa, ty jsi thedoctor? Neptala ses na mrkev ty? poradte.cz/...

hodnocení

0x

Nepíšete, kolik je Vám let? I oko podléhá procesu stárnutí, jako vše v našem těle. Hlavně po čtyřicítce se spoustě lidí zrak zhorší. Neznám nic, co by od dioptrií pomohlo.. podle mě je mrkev jen babská pověra.

doplněno 26.10.16 13:22:

Idanova, já si opravdu myslím, že mrkev je babská pověra. Léta si s manželem děláme nastrouhanou mrkev s ananasem, máme to oba rádi. V létě ji jíme velmi často, přes zimu méně, samozřejmě ne kvůli očím, ale protože nám chutná. Pokud by mrkev fungovala, měli bychom oba zrak jak ostříž.

Ale Vás názor Vám neberu, jen se s ním neztotožňuji.

balzerka

Mrkev ano kvůli A vitamínu, který navíc spolupůsobí se zinkem. ALE tepelně upravenou na vhodném oleji. Jinak se A vitamin nevstřebá. Syrová je tak na vlákninu. Ta očista jater přináší zlepšení o celé dioptrie. Jo a Slunko nedodává D vitamin, jak tu někdo psal, jen aktivuje provitamin na vitamin /zjednodušeně řečeno/.

idanova*

Zdravím. Andy, nemáte tak úplně pravdu, a už vůbec ne v tom, že: podle mě je mrkev jen babská pověra. Vědci to vysvětlují tak, že: 1. fáze - zrak je v pořádku, 2. fáze - zrak přestává být v pořádku a 3. fáze - zrak je poškozen. Druhou fázi nevnímáme, ale výzkumníci ji dokáží určit. A právě v této fázi mrkev "pracuje" pro nás. Našemu tělu "něco" chybí, a pokud to chybí dlouhodobě, dojde ke 3. fázi. Je vyzkoumáno, že mrkev dokáže dodat to potřebné a stav vrátit do 1. fáze (ve většině případů), nebo 2. fázi značně prodloužit. Pokud je zrak již poškozen, nastávají další 3 fáze. 1. poškození mírné => 2. přechod k poškození vetšímu => 3. poškození větší. A mrkev zase "pracuje" pro nás. Pokud se spojí účinky mrkve s "jinou technikou" např. jógou, je účinek znásoben. Přitom pozitivní vliv jógových ásán je prověřen staletími. Ida

hodnocení

0x

Vážení rádci, co to tady blábolíte? Krátkozrakost je mechanická závada oka (a o tu tazatelce jde), která se dá korigovat (nikoliv léčit) brýlemi, případně odstranit operací. Ani vagon mrkve, či čučení do čehokoliv vám krátkozrakost neodstraní.

Samozřejmě různá cvičení a strava můžou zrak zlepšit, ale rozhodně nepomůžou při krátkozrakosti.

doplněno 31.10.16 15:40:

chlamak - "...nahlizeni do zapadajiciho slunicka (navic nejvyznamnejsi zdroj vitaminu D)..."

Jo, ale musíte koukat rychle, než si totálně zničíte sítnici (což trvá pár minut). A slunce není zdroj vitamínu D, jen podporuje jeho tvorbu. Ovšem nikoliv přes oči, ale přes kůži.

Tvar oka se cvičením sotva zlepší, ale akomodační schopnosti se dají značně zvýšit (a tím je možné do velké míry kompenzovat ten nesprávný tvar).

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]