Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, potřebovala bych poradit hned v několika věcech. Pracuji jako OSVČ, lektor cizích jazyků. Bydlím s přítelem v bytě, kde chci zároveň i pracovat. Byt je v osobním vlastnictví, přítelův, já jde nemám trvalé bydliště.
1) Jaké mám povinnosti a vůči komu, co se týče oznámení provozování živnosti v místě, které není mým trvalým bydlištěm?
2) Předpokládám, že toto místo musím oznámit živnostenskému úřadu jako svou provozovnu, ale jakým způsobem? A co z toho pro mě vyplývá? Musím potom odvádět nějaké daně? Nebo je pro mě snazší a levnější si nechat přepsat toto bydliště na trvalé?
3) Komu dalšímu mám povinnost nahlásit provozování živnosti? Sousedům? Jaká mám vůči nim povinnosti? Případně kde tyto informace zjistím.
Děkuji za odpovědi!
Zkuste si pročíst tyto informace. sfinance.cz/... i když kolegyně Vám to napsala podrobně. Možná by bylo dobré seznámit se i se stanovami Společenství vlastníků bytu, pokud je v domě ustanoveno, zda neobsahují povinnost nahlásit podnikání v domě. V Vašem případě tam může být větší pohyb cizích osob, ale jinak by Vaše podnikání nic jiného nezpůsobilo. Vaše podnikání asi i změní výpočet daně z nemovitosti, protože u prostor sloužících k podnikání je zvýšená sazba. Ale jinak si myslím, že potřebné informace získáte na živnostenském úřadě, kde Vám poradí i ohledně trvalého pobytu. Ale nevidím v tom velký problém, mít trvalý pobyt a místo provozovny rozdílné.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.