Nejste přihlášen/a.
Dobrý den.
Syn nemohl najít žádnou práci,nakonec souhrou různých okolností se přihlásil na pohovor jedné marketingové a reklamní agentury.Přijali ho.
Pracovní náplní je uzavírání smluv.Momentálně pracují pro jednu zdrav.pojištovnu.Jedou do jiného města (dopravu si hradí sami) a nabízejí,uzavírají s lidmi smlouvy.Večer se sejdou a podle počtu smluv dostanou každý na ruku peníze.Nemají žádnou pracovní smlouvu,nic.Syn je z toho nadšený,ačkoli si nevydělá téměř nic.My jsme z toho neštastni,protože mu"dotujeme" veškerou dopravu,stojí nás to nemalé peníze.On říká,že se to časem zlepší a bude vydělávat víc a bude soběstačný...Nedá si poradit,chce tam být.Nám se navíc nelíbí i to,jakým způsobem to celé funguje.Prosím o rady lidí,kteří mají s tímto či podobnýi typy prací zkušenosti ,aby se poělili.Díky moc
Dobrý den,
tady je obtížné radit. Po právní stránce to jistě v pořádku není a velkou perspektivu to evidentně také nemá, ale to je věc Vašeho syna. Protože ho v tí věci "sponzorujete", je pak na Vás rozhodnutí, jestli v tom pokračovat, či nikoliv. Pokud se Vám to celé nelíbí, pak mu na to tedy nepřispívejte. Pokud mu přispívat chcete, pak mu věřte a nevyčítejte. To je můj názor.
(Ale spíš Vám přeju, aby se mu naskytlo něco serióznějšího, co by ho také nadchlo.)
Je to pořád lepší, než aby vám kluk seděl doma nebo v hospodě u automatu. Jak je uvedeno výše, hlavně si zjistěte, zda platí zdravotní pojištění (víte jistě, že není evidován na ÚP nebo nemá ŽL?). Pokud neplatí 1 080 Kč/měsíc, pak samozřejmě bude mít problém, ale horší na tom je, že vaši domácnost může navštívit exekutor.
Mí kamarádí, kteří nemohli sehnat práci, pracují či pracovali na Městském úřadě starající se o pořádek v části spadající Městského úřadu. Zkuste mu nabídnout tuto alternativu s tím, ať se jde zeptat. Při tom si může hledat jinou práci...
Očekávala jsem odpověď od někoho ,kdo něco takového dělal nebo to zná ze svého okolí.Tohle všechno jsou výčitky,které přesně slýchá syn ode mne...Není práce,sama jsem byla na podpoře 2 měsíce,oba s mužem jsme rádi ,že se jakžtakž udržíme v zaměstnání.Syn má své potřeby,pořád věří,že si časem vydělá víc.
Je vedený na ÚP,nebere nic,nemá jako absolvent nárok.Stát za něj teda platí soc.pojištění.Prosím nekamenujte mne,já vím,že to správné není.Oni mu řekli ,jestli chce dělat na ŽL (což on nechce,nevydělá téměř nic,někdy za 12 hodin 240 kč...)nebo a´t to prý zatím nechá jak to je,že se uvidí.Jsou placeni všichni takto ,denně na ruku podle počtu uzavřených smluv.Prý je tam možnost kariérního postupu.Někteří ,co jsou tam déle si vydělají i okolo 2000 denně.Já tomu nerozumím,jsem v tomhle asi ze staré školy,vždy jsem pracovala klasicky na smlouvu.
Celá ta situace je pro mne zoufalá,nejdřív jsem synovi vyčítala,že si nic nehledá a ted zase ,že dělá,co dělá...Vím,že mi poradíte nedávejte mu peníze,on tam nebude mít za co jet...Zkoušeli jsme to.půjčí si jinde,a je to ještě horší...Jemu se to líbí,vybrali si ho ze 40 lidí,..ano je šikovný pracovitý,je radost vidět ho v obleku...,ale jen do té chvíle než si uvědomíte ,že dělá za 20 kč na hodinu.Kdo mne chcete nadávat ,ten ať nepíše nic,prosím,Mám toho už všeho dost,hledala jsem zde konkrétní zkušenost.Jolana
Ano, pár lidi znám. Většinou si mojí známí takto "přivydělávali" při studiu. Dle mých znalostí, které jsem načerpal při dialogu s těmito lidmi, jsem došel k poznání, že není o co stát. O Městském úřadě jsem psal z důvodu, že takovouto nastálou situaci zažíval můj kamarád, který ji řeší výše popsaným vzkazem k Vám.
Proč by vám měl někdo nadávat? Podle toho co píšete, máte skvělého kluka, který chce pracovat a snaží se. Že to je prozatím takové nijaké, to není žádná tragédie. Ještě ho chvilku podržte, to vydržíte. Život tropí hlouposti a čirou náhodou si ho někdo (myšleno nějaký zaměstnavatel) všimne a problém bude vyřešen. A vy nebuďte zoufalá, nemáte k tomu žádný důvod
Vážená paní Jolano,snažila jsem se Vám odpovědět-tak jak to funguje-sama jsem to zkoušela,proto jsem na váš dotaz reagovala.
Nadávat vám nebudu. Asi se budete muset smířit s tím, že vaše představy o práci jsou odlišné od představ synátora. Sice osobně tyto hochy, kteří se v poslední době vrhli na naše sídliště a berou útokem byt po bytě s různýma výhodnýma nabídkama nemusím, ale na druhou stranu, získá jisté zkušenosti v jednání s lidma a ty se mu můžou někdy setsakra hodit. Lepší, než sedět doma na zadku a litovat se.
Jolano, vždyť Vám tu nikdo nenadává. Všichni chápeme, že jako rodiče se snažíte synovi pomoci a že tato situace je pro Vás velmi těžká. Možná si zkuste se synem promluvit a stanovit společně nějaký cíl, resp. nějakou hranici, za kterou už se shodnete, že nemá smysl pokračovat.
Ještě bych chtěla varovat: pokud je syn vedený ne ÚP, musí tuto výdělečnou činnost na ÚP nahlásit a nosit jim od zaměstnavatlel potvrzení o tom, kolik si vydělal.
Dusatko, jestli Jolanu dobře chápu, tak její syn žádné potvrzení na ÚP nosti nemůže - nemá totiž žádného zaměstnavatele a peníze, které dostává, se dost pravděpodobně nikdo neobtěžuje danit... tedy by bylo neprozřetelné je veřejně přiznávat
Lessi, pokud dostává peníze bez dokladu, pak máte pravdu, bylo by asi lepší mlčet a nehlásit se k tomu. Ale jestli podepisuje příjem, už existuje důkaz. Je klidně možné, že firma tuto částku vykazuje jako odměnu DPP uzavřené ústně, protože pak je možno vyplacenou částku uplatnit jako daňový náklad, což je legální cesta a jistě výhodnější než platit lidi z již zdaněných peněz. Mladík možná podepsal i prohlášení poplatníka, pak není ani třeba nic danit.
No, z pozice zaměstnavatele - ústně uzavřená DPP = problém, neb OSSZ při kontrolách jde po DPP jak slepice po flusu. Když už DPP, tak po všech stránkách dobře ošetřenou = při kontrolách dobře průkaznou, tedy vše písemně. Ale chápu, že ne každý zaměstnavatel má tyto zkušenosti. Ovšem i při DPP je potřeba evidovat odpracované hodiny a hlídat maximálně 150 hodin za rok - z Jolany příspěvku mám tak nějak pocit, že se maká od rána do večera, dvanáct hodin denně, to bychom za dva týdny měli po zaměstnání Každopádně pokud má peníze na černo - přizná je, bude mít problém. Pokud je má oficiálně a přizná brigáu = bude mít problém taky, ptž tu musí ÚP přiznat ještě před tím, než na ni nastoupí
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.