Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Majetek po rozvodu

Od: aha odpovědí: 8 změna:

Dobrý den,

chci se zeptat jak to je když se lidi rozvádí a mají děti a dům ( společný majetek v hypotéce ). Musí žena vyplatit manžela když tam chci zůstat s dětma a manžel bude bydlet u svých rodičů nebo se dům musí prodat, aby z toho domu něco měl?

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Dobrý den. SJM tvoří majetek který oba manželé nabyli za trvání manželství. A tudíž se v případě rozvodu dělí na polovinu. Negativa i pozitiva. Takže buď společně hypotéku doplatit a pak se vyrovnat - vyplatit druhého manžela, pokud tam jeden chce bydlet, nebo dům prodat hned, rozdělit se, splatit dluhy a jít si každý svojí vlastní cestou.

hodnocení

1x

Majetek se dělí na půl. Protože se ale dům (chata, auto...) nedá fyzicky rozdělit, musí se to řešit jinak. Nejjednoduší je dům prodat a získané peníze (i případné dluhy) si rozdělit. Nebo se dům ocení a jeden z manželů od druhého tu jeho teoretickou polovinu odkoupí (ovšem i s případnými dluhy). Tím kupující získá dům celý a může si s ním naložit podle libosti. Prodávající ztrácí k domu veškerá práva a musí ho opustit (pokud se strany nedohodnou jinak). Pokud mají o dům zájem oba a nikdo nechce ustoupit, musí rozhodnout soud. Jiné řešení není. To, jestli máte k domu nějaké citové vztahy, jak daleko bydlí rodiče a že se Vám odtamtud nechce, nehraje vůbec žádnou roli.

cicko*
hodnocení

0x

"Musí se" pouze to, na čem se sami svobodně dohodnou nebo jak rozhodne soud.

doplněno 21.10.16 02:05:

Odpověď je třeba číst celou a také nedělat že ji nerozumíte. Jiné řešení totiž není, pomineme-li extrémní případy jako úmrtí jedno z vás, válečný stav či napadení mimozemšťany.

aha
hodnocení

A když se nedohodnou na 1200%

hodnocení

0x
Pokud si to můžete dovolit, tak ho vyplatit, pokud ne, tak dům prodat.

aha
hodnocení

Bohužel na to aby se hypotéka platila stejným dílem já nemám a na vyplacení manžela už vůbec né. Bydlet nemám kde jedině v našem starém bytě, ale to bych už vůbec finančně neutáhla ještě se splácením hypotéky. Na postavěném bytě jsem zainteresovaná pač stojí na na bývalém místě kde bydleli moje prarodiče a navíc vedle domu bydlí moje rodiče a příbuzní kteří by mi asi neodpustily, že tam na konec bude bydlet někdo cizí. :(

iz*

A jak byste si to tedy představovala? Hypotéku splácet jen tolik, kolik si můžete dovolit, manžela nevyplatit a zůstat v domě dál bydlet?

To se Vám podle mne nemůže podařit.

Aha..A jak se tedy chcete vypořádat se svým manželem s kterým se rozvádíte? Jak byste si to představovala Vy? Snažila jste se s ním na nějakém řešení dohodnout?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]