Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
chci se zeptat jak to je když se lidi rozvádí a mají děti a dům ( společný majetek v hypotéce ). Musí žena vyplatit manžela když tam chci zůstat s dětma a manžel bude bydlet u svých rodičů nebo se dům musí prodat, aby z toho domu něco měl?
Dobrý den. SJM tvoří majetek který oba manželé nabyli za trvání manželství. A tudíž se v případě rozvodu dělí na polovinu. Negativa i pozitiva. Takže buď společně hypotéku doplatit a pak se vyrovnat - vyplatit druhého manžela, pokud tam jeden chce bydlet, nebo dům prodat hned, rozdělit se, splatit dluhy a jít si každý svojí vlastní cestou.
Majetek se dělí na půl. Protože se ale dům (chata, auto...) nedá fyzicky rozdělit, musí se to řešit jinak. Nejjednoduší je dům prodat a získané peníze (i případné dluhy) si rozdělit. Nebo se dům ocení a jeden z manželů od druhého tu jeho teoretickou polovinu odkoupí (ovšem i s případnými dluhy). Tím kupující získá dům celý a může si s ním naložit podle libosti. Prodávající ztrácí k domu veškerá práva a musí ho opustit (pokud se strany nedohodnou jinak). Pokud mají o dům zájem oba a nikdo nechce ustoupit, musí rozhodnout soud. Jiné řešení není. To, jestli máte k domu nějaké citové vztahy, jak daleko bydlí rodiče a že se Vám odtamtud nechce, nehraje vůbec žádnou roli.
Bohužel na to aby se hypotéka platila stejným dílem já nemám a na vyplacení manžela už vůbec né. Bydlet nemám kde jedině v našem starém bytě, ale to bych už vůbec finančně neutáhla ještě se splácením hypotéky. Na postavěném bytě jsem zainteresovaná pač stojí na na bývalém místě kde bydleli moje prarodiče a navíc vedle domu bydlí moje rodiče a příbuzní kteří by mi asi neodpustily, že tam na konec bude bydlet někdo cizí.
A jak byste si to tedy představovala? Hypotéku splácet jen tolik, kolik si můžete dovolit, manžela nevyplatit a zůstat v domě dál bydlet?
To se Vám podle mne nemůže podařit.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.