Nejste přihlášen/a.
Zdravím. Chtěla bych se zeptat. Když pronajímáte byt a musíte složit nemalou částku na účet pronajímatele, co je k tomu nutné? Stačí jeho občanský průkaz, smlouva, kde je uvedena částka, adresa, co je všechno součástí bytu a víc nic? nemám žádné zkušenosti a můj syn si našel byt v Praze, má složit peníze na účet majitele, ale co když ten člověk byt vůbec nevlastní? Nenadávejte mi, nemám zkušenosti. Ráda bych věděla co všechno musí pronajímatel kontrolovat, aby nenaletěl. Dost to spěchá. Paní chce smlouvu podepsat už tuto sobotu a převzít peníze. Děkuji moc.
O pronajímatele mít strach nemusíte, ten (=majitelka bytu) si vše ohlídá sám. Vás by mělo zajímat, co si má ohlídat nájemce.
Já bych rozhodně nesložila peníze předem. Nejdříve v den nastěhování – proti nájemní smlouvě na mé jméno, podrobnému předávacímu protokolu (zaznamenat vše nefunkční, včetně třeba kliček u oken) a předání klíčů od bytu.
Syn by neměl podepisovat smlouvu, v níž by se vzdával nějakého svého práva. (Pronajímatel/Majitel nesmí např, bránit nájemci přihlášení trvalého pobytu.)
Zajímejte se o to, na koho budou vedeny smlouvy na dodávky energií – pro syna bude lepší, budou-li vedeny přímo na něj. Majitel je sice povinen jednou ročně vše řádně vyúčtovat, ale když si prohledáte jen tuto poradnu, uvidíte, kolik majitelů to nedodržuje (někteří majitelé neradi vracejí přeplatky).
V předávacím protokolu, který podepíší pronajímatel i nájemce by měly být zaznamenány i stavy elektroměru, plynoměru, vodoměru, v případě ústředního topení odečíst i jednotky. A nezapomenout na stejně podrobný předávací protokol včetně stavů měřidel při odevzdávání bytu při skončení nájmu. [Klíče předat proti podpisu předávacího protokolu a potvrzení, že se nájemce s majitelem ve všem vyrovnali.]
Projděte si smlouvu, jestli v ní je všechno, jak má. Tedy dobře popsaný předmět pronájmu, stav bytu, poloha bytu, vybavení bytu, (kuchyňská linka, sporák, příp. nábytek), co je součástí pronájmu, např, sklep, půda, garáž, atd. Mělo by v ní být popsané jakým způsobem bude hrazeno nájemné(v hotovosti/bank.převod) a ke kterému datu nejpozději. Na katastru si zkontrolujte jestli nemovitost patří opravdu člověku se kterým podepisujete smlouvu. V případě, že nemovitost patří více majitelům, např. manželům nevím, jestli podle NOZ nemusí být souhlas všech majitelů. Při předání si zkontrolujte stav všech měřičů energií a zaznamenejte jej do předávacího protokolu. Určitě jsem ještě na něco zapomněl.
Mockrát děkuji. Právě jsme chtěli hledat na katastru. Ale na katastru chtějí zaplatit za nahlédnutí. Asi to bude nutné. Jinak nebudem vědět jak to je.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.