Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Řepkový olej obsahuje trans mastné kyseliny?

Od: postcd® odpovědí: 6 změna:

Obsahuje jich větší než povolen množství?

" ...obsah trans-tuků v rafinovaném řepkovém oleji může až 20-násobně převýšit povolené limity..."

vyvazenezdravi.cz/...

" se používal rafinovaný řepkový olej, kde po té bylo zjištěno vysoký obsah trans nenasycených kyselin"

zforum.cz/...

Dělal někdo nedávno rozbor jak je to v případě českých řep. olejů? Co dTest?

doplněno 21.10.16 17:27:

hledal jsem a vimcojim testovali dva řepkové oleje a zdá se, že množství trans tuků/TFA/TMA/trans mastné kyselin/transizomery je v nich buď nulové nebo velmi nízké: vimcojim.cz/...

V nutricnidatabaze.cz ani fooddata.dk asi trans tuky netestovali: nutridatabaze.cz/...
frida.fooddata.dk/...

Jestli není problém ve ztužování, které nyní nenastává při výrobě řepk. oleje.

doplněno 16.11.16 12:24:

zde ( vitalia.cz/... je dole v článku tabulka porovnání olejů a je tam vidět množtví trans. kyselin. (TFA=trans fat acid?)

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

To je zajímavé, já jiný nekupuju, nicméně tolik ho nespořebuju občas použiji i sádlo, myslím, když se všechno v oleji netopí, tak se to dá přežít. Ale on stejně každý píše něco jiného.

Řepkový je dost kvalitní ohledně přepalování.. gourmet-partners.cz/...

A podle Dtestu taky není špatný dtest.cz/...

malek*
hodnocení

2x

je v ní něco horšího

hodnocení

1x

Já piju pivo. Vy pijete olej?

jabraka*
hodnocení

0x

Transmastné kyseliny oproti nenasyceným obsahuji v řetězci několik dvojných vazeb,na které se mohou navazovat volné radikály.Proto se TK považují za škodlivější.Jsou obsaženy ve zvýšené míře ve ztužených tucích.Při rozumné spotřebě ale nejsou pro zdraví nebezpečné.Na dotaz - v rostlinném oleji je jejich obsah nízký.

JABRAKA

ff*
hodnocení

0x

mnohem zdravější než obyčejné oleje je používat panenské oleje za studena lisované.Ale to mnohým milostpánům nechutná a tak jich mnoho skape na mrtvici nebo infarkt.Je to daň za jejich hloupost.Protože panenské oleje obsahují nenasycené kyseliny,které rozpouští cholesterol v cévách a neuklládá se tím pádem v cévách.

pb®
Lepší umřít na mrtvici nebo infarkt, než na rakovinu. Lepší umřít soběstačný v 60ti, než si v 80+ dělat pod sebe a čekat, kdo mi umyje zadek.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]