Dobrý den, nedávno mě napadnul klučina od nás z města. Mám 2 svědky, kteří u toho byli. Dostal jsem první ránu, tak jsem mu jí vrátil, odpadnul na zem, ale zase vstal a šel znovu do mě. Takhle se to opakovalo asi 7x za sebou. Nepřestával, i když mu všichni říkali, ať už to nedělá. Dozvěděl jsem se, že byl 2 dny v nemocnici. Bohužel jsem nevěděl, že mu bude 18 až za 2 měsíce. Může z toho být velký problém? A bude hrát nějakou roli i to, že byl prý agresivní na policii a nadýchal skoro 3 promile, když není dosoělý? Děkuji za jakoukoliv odpověď.
V první řadě to, co jste popsal (nebo aspoň jak jste to popsal) není sebeobrana. V druhé řadě záleží na tom, proč v té nemocnici skončil (zda Vaše jednání mělo s jeho zraněním příčinný následek) a spoustu dalších faktorů. Pokud uvedl, že upadl a svědci to potvrdili, jste z obliga. Nebo mu to nestačilo a dostal ještě od někoho dalšího. Až by za Vámi přišla policie, řeknete svou verzi, uvedete svědky a je to. Pokud jste nic neudělal, nemáte se čeho bát. doplněno 18.10.16 20:57: Já mu ji vrátil neznamená, že útok trval, shodou okolností jsme tohle minulý semestr již poněkolikáté probírali. Svou výpověď by musel více rozvest. Pokud by si trval jen na tom co uvedl tady tak to sebeobrana není. Případný soud vychází z důkazů (to jsme brali zrovna dneska), mezi které se řadí i výpověď/výslech obviněného, svědka apod. (Co by kdyby soud neřeší). Sebeobrana by to být mohla, pokud by to pořádně promyslel a uvedl, případně se na určité věci doptal policista v přípravném řízení, nebo v řízení před soudem státní zástupce, soudce nebo advokát obviněného. Pokud někdo něco neuvede, nedá se domýšlet, že uvedl. Spíš by mne zajímala výpověď toho mlaďocha ... dalo by se uvažovat o opilství, výtržnictví a samozřejmě o přestupku toho, kdo mu alkohol prodal. doplněno 18.10.16 21:20: Soud jede podle zákona, který je teorie, proto je spravedlnost slepá. Že do něj šel ale až potom co jí dostal a vstal ze země je věcí druhou. Navíc by se řešilo, jestli měl tazatel i jinou možnost, stejně tak svědci, proč nezakročili? Protože by to nebylo zajímavé a neměli by se na co dívat. Klasická situace diskoték, venku mlátí nabušenec kluka v bezvědomí hlavou o chodník a okolo stojí 20 lidí a koukají na to. Btw: ani to neni sebeobrana, i kdyby předtím ten v bezvědomí vstal a dal mu ránu. Ono to není vše jen černo bílé. Je tam hodně výslechů a taky lékařských zpráv i třeba znalecké posudky.
Jaká obrana může být přiměřenější? Opilý útočník obět opakovaně napadal a napadený se bránil tak mírně, že útočník mohl útoky stále opakovat. Napadený nepoužil zbraně ani úderů větší intenzity. Málokdo by své napadení řešil takhle trpělivě a takhle riskoval, že jej útočník zraní.
A pak se můžeme divit, že pachatel a útočník má u nás větší práva a větší zastání, než oběť, když se na právnických školách takhle vychovávají budoucí soudci.
A tím, že tu budeme brečet se to změní? Máte možnost kandidovat, pokud na to nemáte k***e, tak jste mohl jít minimálně volit a udělat tak něco pro to, aby se to změnilo. Navíc kdyby se vychvávali děti, nebylo by třeba toliko vychovávat soudce. To je vše na jinou diskusi.
Chudáček útočník skončil na interně a napadený bude trpět za vlastní obranu, být to v jiné oblasti, tak jen odvezou hmotu, sepíší jednoduchý protokol a klid.
ustraseny
On odpadnul po první ráně, ne já, aby nedošlo k nepochopeni. Problém je, že byl v té nemocnici s lehkým otřesem mozku, z toho mám největší strach. Jeho máma se mě za každou cenu bude snažit dostat do vězení, sama mi to říkala. Nechci si kvůli sebeobraně zkazit život v 18.. Ještě bych doplnil, že na zemi nedostal ani jednu ránu a ty další dostal vždy až potom, co jsem ji dostal já. Četl jsem, že aby to bylo považováno za ublížení na zdraví, musel by být v nemocnici alespoň týden, je na tom něco pravda?
V klidu, s jeho mámou se vůbec nebavte, pokud by to bylo něco důležitého, tak Vás policie vyslechne, uvedete svědky a oni je vyslechnou. Jemu přitížili už to, že byl pod vlivem. Jak říkám, s nikým od něj se nebavte a nenechte se vystresovat, zkouší to, čím víc budete nad věcí, tím spíš budou vystresovaní oni. Pokud máte čisté svědomí, není se čeho bát. doplněno 18.10.16 21:47: Případné "vyhrožování" z jejich strany si nahrávat alespoň na mobil. doplněno 19.10.16 07:54: Přihlíží se k věku, okolnostem apod. Pokud jste jinak čistý, max. podmínka ale myslím, že do takového stavu to nedojde.
vystraseny
Děkuji všem za pomoc jen mám ještě jeden dotaz.. Kdybych náhodou u soudu prohrál (jsem student, nemám peníze ani na advokáta), jaký nejhorší trest bych mohl dostat? Mohlo by to být na vězení? Vždy radši počítám s tou nejhorší možností. Ještě jednou moc děkuji
vystraseny
Všichni, včetně těch 2 svědků (také nezletilí) jsme se snažili mu to vymlouvat stále dokola. Báli jsme se, že kdyby se do toho někdo jiný zapojil, mohl by toho využít a říct, že jsme ho napadli my. Nikdo jiný se ho proto ani nedotkl, vše probíhalo jen slovně.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.