Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Povinnosti majitele nemovitosti

Od: venda* odpovědí: 3 změna:

Dobrý den, jaké povinnosti má občan, který vlastní byt v osobního vlastnictví? Myslím povinnosti vůči státu či obci. Vím o každoroční dani z nemovitosti, včera jsem se dozvěděla o poplatku za odpady (i když nemám v té obci hlášené trvalé bydliště - takže bych ho vlastně měla platit 2x). Zajímalo by mě, jestli víte ještě o nějakých dalších poplatcích? Děkuji

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Těm poplatkům se říká "poplatky za služby, spojené s užíváním bytu". To znamená, že je celkem jedno, jestli jste vlastník bytu, nebo jeho nájemce a na tom, kde máte nahlášený trvalý pobyt nezáleží. Když byt užíváte, musíte je zkrátka platit. Mezi základní poplatky patří: Vodné / stočné, likvidace odpadu, elektřina ve společných prostorech domu (osvětlení chodby), úklid společných prostor domu, údržba komínů (pokud tam nějaký máte), případně výtah (většinou od 2. patra). Družstva a spolky taky platby do fondu oprav společných částí domu. Mohou ale existovat i další poplatky, podle dohody (stanov).

Mnoho lidí si myslí, že když si koupí byt do osobního vlastnictví, nemusí už vůbec nic dalšího platit. Ale tak to opravdu není.

krtek*
hodnocení

0x

Pokud je tam zřízeno SVJ tak platit pravidelně poplatky na správu a údržbu...

hodnocení

0x

A díval jste se do rozpisu za služby? Jinak byste se musel zřejmě informovat na obecním úřadě? V místě trvalého bydliště platím pravidelně měsíčně částku za odpad v "nájemném" a u chalupy mně 2x ročně pošle obecní úřad složenku na 300 Kč- ta výše je všude jiná. Samozřejmě tam také nemám trvalé bydliště, ale jako vlastník určitou částku platit musím.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]