Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Prodat podíl z nemovitosti nebo ne?

Od: hankas® odpovědí: 45 změna:

Dobrý den.

Je nás víc vlastníků nemovitosti a někteří nemají zájem se domluvit. Tak to trvá už několik let a dům chátrá.

Podala jsem tedy inzerát, že dům prodáme za určitou částku,se kterou všichni souhlasili.

Teď jsem se dozvěděla, že jeden z majitelů prodal svůj podíl (někomu) pod cenou.

Makléřka mi také nabízí prodat svůj podíl.

Máme také možnost dát dům do aukce( né dražba ) i když teď bez jednoho podílu nevím,jak to bude.

Jak byste to řešili Vy?

Děkuji

45 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ben®
hodnocení

2x

Dobrý den, ano, hodně vlastníků, nedohoda, výnos z domu minimální, budocnost žádná, resp. jen ta, že dům chátrá a vše okolo oprav bude už jen dražší. Prodal jsem prvnímu, který nabídl, že koupí podíl za odhad - a to jsem ho hodně dlouho hledal. Takže, jestli máte zájemce, prodejte. A budete mít klid. Zdravím! P.S. Já jsem ještě zažil předkupní právo spoluvlastníku, nyní je snad zrušeno, ale má se to prý obnovit.

doplněno 17.10.16 18:54:

hankas - a jaký je odhad? Je to alespoň blíže k odhadu? Podíl se velmi špatně prodává a celek už je zřejmě neprodejný. Záleží na Vás, jestli se chcete do budoucna trápit s majetkem, který pouze "žere" peníze (a předat tento úděl potomkům).

doplněno 17.10.16 19:24:

hankas - je to ošidné v tomto radit, ale Vy myslete také na potomky, resp. jaký je jejich názor a jestli mají o majetek zájem. Je jasné, že realitka nabídne méně, ale zase vše zařídí. Prodej Vás zbaví starostí (a hádek spoluvlastníků i ivesticí do oprav) a budou nějaké peníze, které můžete použít pro sebe. Já bych Vám přál dobré rozhodnutí, ale nemohu Vás ovlivňovat - já jsem po prodeji podílu pocítil velkou úlevu .

hodnocení

Je to realitka,ale nabízí místo domluvených 900 tis, jen 640, tak nevím.

doplněno 17.10.16 19:35:

Já samozřejmě podíl prodám,jen jsem chtěla vědět, zda přes realitku nebo dát do aukce. Děti nemají o podíl zájem.

Se sourozenci je těžká domluva i když prodat chtějí,ale za mnohem víc peněz. Já si zase myslím,že dnes už si lidi místo hospodářství a chlévů, raději postaví bazén a pergolu. :)

Dům je starší a spíš se hodí pro podnikatele,vzhledem k prostorům. Děkuji za Váš názor a zkušenosti, Moc jste mi pomohl.:) Hanka

hodnocení

Odhad byl dělán před třemi lety a bratři chtějí asi o jednu třetinu víc, než byl odhad.Já nevím,kolik by to bylo dnes,ale je to tak přibližně jako cena domů,které se tam teď staví. Jenom že bratři mi tvrdí, že máme u domu dvě garáže,sklepy, půdy ,velkou zahradu a další prostory, které nové domy nemají. Peníze zatím žádné neinvestujeme, jen jsme vyklízeli a trošku opravovali. Já bych ještě s prodejem počkala do nového roku,ale makléřka tvrdí, že pak už tolik nedostanu.

Cena nemovitostí za tři roky vzrostla, třetina je možná moc, ale chtít vyšší cenu než tehdy určitě není chyba. Jen počítejte s tím, že budete čekat na zájemce o něco déle (u větších nemovitostí mimo krajská města Prahu se může zájemce hledat i rok). S novým majitelem toho prodaného podílu se domluvte, podíl v barabizně, kde se nikdo nechce domluvit, mu není k ničemu, snad se přidá k Vaší dohodě.

danys*
hodnocení

1x
Věřte,ze to realita s vámi mysli dobře a vůbec jim nejde odrbat vas o prachy! :)
Jinak čím větší podíl,tím větší cena,zkuste se domluvit s někým ze sourozenců a prodejte společně za víc
doplněno 17.10.16 21:11: Z toho co pisete,tak mate dum ve špatném stavu,s nikým se nedimluvite,tak holt prodejte vaší část a hotovo. Samozřejmě hodně pod cenou,ale za blbost se platí (bohužel vašich sourozenců).
Nejedna se o provizi,ale dan z nabytí nem.věci! Pocitejte s tom,ze kupec na ni bude chtít slevu ;)
hodnocení

Ráda bych se domluvila, domlouvám se už asi 2 roky.Jeden podíl už je prodaný,bez mého vědomí,ale to já neovlivním.

Provizi platí od 1.11. kupující. Vím jaký byl odhad a vím kolik stojí nové domy v obci a mohu porovnat.

To je omyl! Provizi platí ten, kdo je uvedený ve smlouvě. Daň z převodu nemovitosti platí kupující. Provize a daň je samozřejmě něco jiného.

ezinyfog

1. Provizi platí ten, kdo se zavázal jí zaplatit. Uvedený ve smlouvě může být kdo chce.

2. Daň z nabytí nemovitých věcí (dříve daň z převodu) bude od 1.11.2016 platit automaticky kupující, pokud se strany nedohodnou jinak.

hodnocení

Teď mi napsala pani makléřka mimo jiné toto : Hanko, v klidu, já to řeším s ohledem na vývoj celého obchodu. . Firma se pustila do takového,, drahého" výkupu na můj apel s ohledem na celý průběh. A Hanko, chlapi (bratři ) na tom budou hůř s penězi za svůj podíl. S nimi já nejednam. A dal. Neplatis daně. Proto jsem to firmě navrhla později u Tebe, chápes... Fakt Ti to preju.

Pořád si myslím, že získáte víc, když budete postupovat společně a budete prodávat společně. Ale jak chcete, pokud to chcete rozprodat po dílech spekulantům, kteří se o to budou další dva roky hádat a bude ztoho kompletní ruina a Vám bude srdce krvácet, tak klidně.

hodnocení

1x

Píšete, že je vás několik vlastníků, že domluva trvá již několik let, dům chátrá, navíc jeden podíl je již prodaný...

Nepíšete, kde dům je, jaké je to místo, jak jsou domy v této oblasti ne/prodejné? Samozřejmě ten jeden podíl prodaný je velké mínus, okruh zájemců se tak velmi zúží, pokud se nějací vůbec za vyšší cenu najdou?.

Za těchto okolností se přikláním k názoru bena, já osobně bych nikdy nekoupila takovou nemovitost, kterou bych nemohla samostatně užívat, nebo s ní nakládat. A na vašem místě bych prodala, protože lepší vrabec v hrsti, než holub na střeše.

doplněno 17.10.16 21:20:

I tak bych osobně prodala, než se dohadovala dalších x let se spoluvlastníky. Přeji Vám, ať se dobře rozhodnete a peněz si užijete.

hodnocení

Je to středočeský kraj asi 1 km od hranice Prahy a domky se zde prodávají moc dobře a hodně se tu staví,ale bratři chtějí moc peněz. Chtějí ještě víc než je zde postavený nový dům a to jen proto, že tu jsou další prostory, jak jsem psala výše. Dům je ale starší a je potřeba menší rekonstrukce. Samozřejmě, že podíl prodám,ale taky je to trochu srdeční záležitost. Jinak souhlasím s benem :)

1km od hranice Prahy? Klidně se přizpůsobte bratrům, protože v dnešní horečce není žádná cena dost vysoká. Ekonomika je v růstu, podnikatelé hledají vhodné prostory, klidně si na to půjčí. Za dva roky bublina praskne a ceny budou poloviční. A když to neprodáte, můžete na jaře cenu snížit.

hodnocení

Děkuji andy :)

Co sem pochopil, tak jediný problém "nedohody" je ten, že bratři chtějí vyšší cenu, než ona, takže žádné léta dohadování nehrozí. Prostě se to nabídne za vyšší cenu a případně se couvne.

hodnocení

Prodáváme to už rok a bratři couvat nechtějí :)

Jak jsem řekl, couvněte vy. Pokud se to prodá, dobrý, dostanete peníze. Pokud se to neprodá, tak bratři protáhnou ksichty a zlevní se nabídka. Pokud se dál budete hádat a nebude se hledat zájemce, tak můžete jen prodělat. Je to dostatečně logické?

hodnocení

Jistě že je to logické, tady jde o to, že bratři nekomunikují a myslím,že jim je to jedno. Budeme čekat další roky, co kdyby se našel kupec,ale mezitím barák spadne :)

kakamila
hodnocení

0x
Nevím,zda Vám podíl neměl být nabídnut přednostně..,..snad na to někdo odpoví.

dam®
hodnocení

0x

Tři roky starý odhad a kdo ví kým, je scestný a realitka zkouší kolik vydržíte.

hodnocení

Proč kým? Přece odhadcem. Myslíte, že v ceně nemovitosti by byl tak velký rozdíl po třech letech?

Jak jsem napsal, třetina je možná moc, ale cena za ty tři roky opravdu hodně vylezly. Podívejte se na stránky českého statistického úřadu, tam je pěkný graf o cenách nemovitostí. Samozřejmě největší růst je v Praze a velkých městech, ale cena vzrostla všude. Prodáváte nemovitost a přitom máte zavázané oči.

hodnocení

0x

Napíšu vám tohle: ještě letos v březnu se byty 2+kk na Praze 13 prodávaly za 2,5 milionu, dnes se stejné byty prodávají za 2,8 milionu.

Fakt se té vyšší ceny nebojte. Tím, že budete trvat na tom, že to nabídnete za míň nezískáte nic, jen ztratíte čas: S bratry se nedomluvíte, čas hraje proti Vám (v zimě dům zase schátrá) a nakonec prodáte svůj podíl za půlku někomu, kdo pak koupí podíly od bratrů, zainvestuje 500 tisíc do rekonstrukce a prodá za 3 miliony. A pokud se ukáže, že cena je opravdu příliš vysoká, tak prostě po Novém roce snížíte.

hodnocení

Ale bratři nesníží a navíc chtějí víc než za nový dům. Staví se tady kolem 4 mil a oni chtějí 5 mil. :)

doplněno 18.10.16 10:17:

Začala jsem to teď řešit, protože je mi divné, že zatím se nic moc nedělo a když je týden před koncem smlouvy s realitkou ,tak najednou chce rychle prodat, né celý dům,ale jen můj podíl s tím,že příští rok už mi tolik nenabídnou a prý ani jiné realitky.

No a co? Máte dvě možnosti - buď se s nimi budete dál přít, dům nebude nikde viset v inzerátech, bude dál chátrat a nic se nezmění, nakonec vám dojde trpělivost a prodáte hluboko pod. Nebo tedy inzerát bude někde viset za 5 milionů, když se najde nějaký blázen, co to koupí, tak dobře, a když ne, tak budete mít aspoň munici do dalšího hádání. Pak už je přesvědčíte snáz.

Staví se za 4 miliony, ale je to i s cenou pozemku? Jak je Váš velký pozemek? Jak velká je ta stavba? Jaké má určení v územním plánu? To není jako srovnávat stejné výrobky někde na srovnávači cen, každý dům je jiný a nelze říct, že nový stojí 4 miliony a starý musí být levnější.

doplněno 17.10.16 22:25:

Přečtěte si ještě jednou, co jsem psal. Za půl roku vzrostla cena bytů v praze o 10%. Z tři roky někde blízko Prahy to klidně třetina může být. Ustupte bratrům a nabídněte to za tolik, kolik chtějí oni, ale zkuste se domluvit s tím novým vlastníkem, ať se k té společné nabídce připojí (ovšem pokud je to nějakej zas... spekulant, tak se Vám to nepovede, naopak Vás bude tlačit k tomu, abyste to pod cenou prodali jemu). Tím, že to nabídnete, nic neriskujete, nemůže se stát nic horšího, než že se to neprodá.

doplněno 18.10.16 11:26:

Makléřka Vám lže, ceny nemovitostí rostou, příští rok Vám nabídne víc jakákoliv realitka. Makléřka chce urvat aspoň kus, i kdyby Vás to mělo poškodit. Podíl v nemovitosti prodá za zlomek toho, co byste mohli dostat za svůj podíl, když se prodá celá nemovitost. Ta družka Vašeho bratra tomu nejspíš podlehla.

milka*

Nesmysl, bojí se, že o Vás přijde a přijde tak o kšeft, ceny pořád rostou a příští rok klidně můžete dostat víc,lže Vám. Vyhodte ji, neprodávejte podíl a radši se s ostatními domluvte na rozumné ceně. Na srealitách najdete všechny realitky pohromadě , najdete zde podobné domy a budete vědět za kolik se prodávají. Jsem taky makléř, ale tohle není férové jednání.

hodnocení

Příští úterý mě končí smlouva s realitkou, dům se prodává už přes rok, budu ještě přemýšlet, co dál. Moc Vám děkuji :)

milka*

Domy se prodávají v průměru půl roku, něco je tam špatně, možná cena, nebo se potencionální kupce bojí právě těch podílů a vidi, že vy všichni se nejste schopni domluvit.

hodnocení

Já si myslím,že cena je moc vysoká,ale dům prodáváme jako celek,za jednotnou cenu.

milka*

no to je mi jasné, chápu, ale každý než něco koupí, tak se podívá na katastr a vidí kolik je tam podílů a pak samozřejmě zjištuje dál, co jsem četla, tak nevystupujete svorně a to padá zase další stín. chápete?

hodnocení

Chápu,ale asi s tím nic neudělám a už mě to unavuje. Děkuji

Vykašlete se na "myslím, že cena je moc vysoká". Sama se přiznáváte, že jste v nemovitostí naprostý laik, tak proč si myslíte, že zrovna Váš odhad ceny je správný? Že se cena nemohla za tři roky o třetinu zvýšit? Ale to srovnáváte s cenou věcí v obchodě, tohle je úplně jiný druh zboží. Víte, já třeba neumím vůbec vařit nebo péct, ale rozhodně si myslím, že do těch buchet dáváte moc vajec.

Prostě to nabídněte za cenu, kterou chtějí bratři a čas ukáže, jestli je to drahé nebo ne. Buď to někdo koupí, nebo ne. Časem můžete slevit. Ale pořád nechápu. jak můžete prodávat celý dům, když ani nevíte, kdo vlastní tu poslední část.

doplněno 18.10.16 13:01:

Takovýhle dům se klidně prodává rok, musí si "najít" svého zájemce. Není to byt na sídlišti. Bratři mají nějaké děti, tak jim snad s internetem pomůžou. Teď přiznáváte, že bratři se snížením nakonec souhlasili, takže to není tak beznadějné. Zádrhel bude nový majitel posledního podílu, tam se prostě uvidí.

doplněno 18.10.16 13:07:

Pořád nechápu, jak vypadá ta smlouva, když umožňuje bratrům prodávat dům jako celek a zároveň Vám prodávat jen podíl. To je jako kdybych prodával auto a zároveň zvlášť prodával kola, ale zároveň pořád tomu prvnímu tvrdit, že dostane celé auto.

hodnocení

Celou nemovitost ,jako celek nabízíme po domluvě s makléřkou s tím,že i bratři souhlasili. Jen já a družka jsme smlouvu podepsaly, ale jen svůj podíl . Že je jeden podíl prodaný, vím od včerejška. Sourozenci mají kolem 70 let a internet je moc nezajímá. Já sama moc neudělám,jak vidíte nevyznám se v tom. Ano,nového majitele zjistím na katastru, také mi to pak došlo :) Nevím,když se dům prodává tak dlouho, tak asi bude předražený, původní cena byla 5 mil,asi před měsícem,jsme snížili na 4.350 tisíc a stejně se nikdo neozval,zatím mě makléřka nabízí 640 tisíc. Ještě počkám a uvidíme.
Děkuji.

milka*

Vůbec to není složitý, nestrkejte hlavu do písku, nebo si někdo namaže pěkně kapsy, vy jste asi z nich nejmladší, tak to přece řešte. Takže bud makléřka nemá podpis toho cizího podílu, takže smlouva je neplatná. Anebo mě napadá,že už jeden podíl Vašeho domu má. Vy nevíte kdo je Vašim spolumajitelem? Jedině mě napadá, proč by šli do výkupu vašeho podílu, i když pouze 50-60% prodejní části kupní ceny, že sami mají úmysl dům vlastnit celý. Odkoupí podíl a Vám klidně může říct, že dům je už ted neprodejný a vy budete nucena jim dům prodat hluboko pod cenou. Najdete si nahlizeni do kn váš dům .

hodnocení

Nikdo jiný se o to nestará jenom já. Cenu jsem snížila také já,ví o tom jen nejmladší bratr, protože ostatní to nezajímá. Oni nechtějí za podíl 800 tis,ale milion. Je nás pět vlastníků,včera jsem se dozvěděla, že jeden podíl je prodaný. Na katastru to ještě neni zanešené.Smlouvu mám jen já na svůj podíl , který končí příští týden, jak jsem už tady psala.

Všechno řeším já.

Už to řeším asi rok a půl,ale bratři jsou k tomu laxní a nepomáhají aby se dům prodal celý,proto jsem se tady ptala ze zoufalství i na jiné možnosti. Nebo mi řeknou,až to budou mít všichni (ostatní sourozenci) podepsané, tak to podepíšu taky.Já rozhodně hlavu do písku nestrkám.

hodnocení

Bratři smlouvu nemají,jen já a bývalá družka mého bratra, ktrá už svůj podíl prodala včera. Makléřka mi říkala, že s prodejem domu bratři souhlasili,tak že ústně to stačí. Když se dům prodá,každý dostane svůj podíl. Takže podle makléřky dům se prodá jako celek a my dostaneme od realitky každý svůj podíl.Podle mě by měla mít od každého podepsanou smlouvu na prodej svého podílu,ale ústně prý jí to stačí. Já zatím prodávat nebudu.

JAK se prodá dům jako celek, když jednu pětinu vlastní nějaká jiná osoba, kterou vlastně ani neznáte? Pořád to nechápu.

annaa*

Snad jedině, že jeden ten podíl už realitka vlastní a chce odkoupit i ostatní. Potom celek s velkým ziskem prodá.

hodnocení

Já to taky nechápu,proto se tady na to ptám. Neprodávám domy každý týden.

milka*
hodnocení

0x

Vždyt to tady pořád říkám, že je to nějaká levárna. Paní Hanko, taky to pořád nemůžu pochopit, oni vám dají těch 640 ihned třeba do měsíce?

hodnocení

Asi ano, já jsem se neptala kdy mě dají peníze, protože to zatím neprodám. Mě je jedno jestli do měsíce,nebo do dvou,ale jedná se mi o to, že ve smlouvě mám 900 a teď mi nabízí jen 640. Mrzí mě ten jeden podíl,který prodali,ale s tím nic nenadělám. Prodala to družka mého bratra. Mohla se s námi aspoň poradit Ona byla taky dědičkou, protože bratr neměl děti, tak to zdědila ona.Bylo domluveno,že se dům prodá jako celek a každý dostane stejnou částku,těch 900. Pokud se s bratry nedomluvím, budu muset taky prodat jen svůj podíl a to jistě pod cenou.

milka*
hodnocení

0x

No to je mi jasný, že je Vám jedno, kdy dostanete peníze jestli za měsíc nebo za dva. Myslela jsem spíše to, jestli Vám je náhodou nechtějí poslat až po údajném prodeji, myslím si že kupující bude právě ta realitka. Když každému dají 640 000 x 5 = 3 200 000,- Dobrý. Fajn. Kde to máte? Za ty prachy, já to beru taky.

hodnocení

Této realitce už nic prodávat nebudu,já tedy ne. Myslím,že nezáleží ani tak na realitce,jako na konkrétním makléři. Ostatní je už napsané výše :) Když přidáte milion k těm 32 mil,možná se dohodneme :)

Moc práce to vyhledávání nedá...
hodnocení

Nevím co máte na mysli,ale jestli polohu nemovitosti, tak je 1km od Prahy 9.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]