Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Podle čeho se vypočítává invalidní důchod?

Od: fik odpovědí: 2 změna:

Je to určitě složitější, vím, že tam hrají nějakou roli koeficienty a procenta apod. Ale hraje ve výši důchodu hlavní roli počet odpracovaných let a výše příjmu stejně jako u starobního důchodu nebo je to jinak?

doplněno 17.10.16 16:07:

A je nějaká hranice, pod kterou plný invalidní důchod nesmí spadnout? Odpracoval jsem velmi málo let za minimální mzdu. Hodně let byl na ÚP.

2 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

iz*
hodnocení

4x

Ano, i při výpočtu invalidního důchodu hrají roli délka doby důchodového pojištění a dosažené příjmy.

doplněno 17.10.16 17:05:

Reakce na doplnění otázky:

Výše základní výměry je pro všechny stejná a v roce 2016 činí 2.440 Kč. Minimální výše procentní výměry v r. 2016 činí 770 Kč. Tzn., že výše důchodu nemůže klesnout pod 3.210 Kč.

Pozor na to, že doba pobírání ID I. a II. stupně se nezapočítává do doby důchodového pojištění z hlediska nároku na starobní důchod (započítává se až ID III. stupně). V případě I. a II. stupně je nutné si nějak zajistit účast na důchodovém pojištění (zaměstnání, podnikání, z něhož se bude odvádět sociální pojištění; další možnost je dobrovolná účast na důchodovém pojištění).

Více informací k inval/... (web ČSSZ).

Pozor:

Informace v odkazu ohledně výše základní výměry (2.400 Kč) důchodu platila pro rok 2015. Od 1. ledna 2016 se základní výměra zvýšila na 2.440 Kč měsíčně.

figurek*

dobré ráno přeji hlavně rádkyni Ivzez. Když se tak občas dozvídám o výšce sociálních příspěvků pro různá etnika, tak jsem si lehce zateoretizoval. Dejme tomu, že někdo je normální zaměstnanec, dvacet let vydělává hrubý příjem jeden milion KČ ročně, do důchodu má dalších dvacet let a teď je z něho invalida prvního stupně. Výpočet výšky důchodu vidíte dole na obrázku (snímek z webu sociální správy), ale taky vidíte, že text není pro neznalce moc srozumitelný.

Co prosím je ten ten výpočtový základ a jak se počítá?

Jaká přibližně bude celková částka jeho invalidního důchodu?

Dokážete aspoň trochu přibližně odhadnout výšku měsíční renty pro takového invalidu? Já jsem si zkusil udělat výpočet, ale ať počítám jak počítám, buď mi vychází obrovské číslo anebo zase tak málo, že víceméně všichni invalidi dostávají stejně, rozdíl tvoří hlavně stupeň invalidity.

cssz.cz/...

Podle čeho se vypočítává invalidní důchod?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]