Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Obrali me na vyplate, jak se branit

Od: banan* odpovědí: 3 změna:
Ahoj, dala jsem po 7 letech vypoved v praci a mela mi dojit jeste vyplata za cely zari. Dosla, ale cca o 3000 nizsi, plus neproplacena dovolena (5dnu). Jak se branit?

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

iz*
hodnocení

4x

Co znamená "obrali mne na výplatě"?

Já si dovedu představit několik věcí → nepřiznání nenárokových složek mzdy, pro jejichž přiznání zaměstnanec nesplnil podmínky/kritéria, stržení náhrady mzdy za přečerpanou dovolenou, dopočet a stržení zdravotního pojištění za neplacené volno místo přečerpané dovolené.

Nárok na celou roční výměru dovolené má zaměstnanec, který pro zaměstnavatele odpracuje celý kalendářní rok (od 1. ledna do 31. prosince). Pokud zaměstnání netrvá celý rok, je nárok jenom na poměrnou část dovolené.

Jestli jste pro tohoto zaměstnavatele pracovala od 1. ledna do 30. září, máte nárok na devět dvanáctin dovolené, což při výměře 20 dnů představuje 15 dnů, při výměře 25 dnů by šlo o 18,5 nebo 19 dnů (podle toho, jak zaměstnavatel dovolenou zaokrouhluje.

_____

Jestli Vám zaměstnavatel dluží mzdu (nebo její část), případně pokud Vám neproplatil nevyčerpanou dovolené, na niž Vám vznikl nárok, vyzvěte jej písemně k doplacení. Stanovte rozumný termín (k době pro poštu přičtěte cca 10 dnů), uveďte adresu nebo číslo a název účtu, kam má zaměstnavatel peníze zaslat a odešlete doporučeným dopisem s dodejkou. Pokud zaměstnavatel svou povinnost ve stanoveném termínu nesplní, budete se muset obrátit na soud.

Ale před tímto krokem bych doporučila si obstarat veškeré podklady, na jejichž základě Vám byla mzda vypočtena a konzultovat výpočet s účetní/m.

_____

Mohla byste se obrátit na inspektorát práce, ale ten se zabývá porušením zákoníku práce, nikoliv mzdovými nároky jednotlivých zaměstnanců. Kromě toho může poměrně dlouho trvat, než se k Vašemu zaměstnavateli vypraví. [Živnostenský úřad v tomto nepomůže.]

ben®
hodnocení

0x

Dobrý den, nejdříve bych se poptal v účtarně, jestli se nestala nějaká chyba. Tedy, mít jistotu, že jste byla obrána úmyslně a nejde jen o omyl (účtárny či Váš). Zdravím!

hodnocení

0x
A nemáte třeba ve výplatě variabilní nenárokovou položku, tj. osobní ohodnocení? Tu zaměstnavatel může ponížit a v případě výpovědi se tak i bohužel stává. Jinak nevím, kolik dovolené jste si vybrala a kolik vám bylo proplaceno, ale od začátku roku do září včetně vám vznikl nárok na 15 dní (tak jestli jste náhodou automaticky nepočítala s 20)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]