Nejste přihlášen/a.
Prosím pokud budu pracovat pod zaměstnavatelem na živntostenský list kolik budu platit sociální , zdravotní, daň a co dál se platí nemám zkušenost s živnostenským listem...díky
Protože budeš pracovat na živn.list, nebudeš zaměstnanec a on nebude tvůj zaměstnavatel. Budeš podnikatel pracující na zakázce pro jiného podnikatele.
Jako podnikatel máš určité povinnosti - hlavně papírování.
Rozmysli si cenu, za kterou budeš nabízet svoji službu. Jestliže jako zaměstnanec by si brala třeba 25t/měsíc, jako živnostník nemůžeš dělat za 25t, protože z toho musíš platit všechno, co by normálně platil zaměstnavatel + máš spoustu dalších výdajů a časo´vá ztráta obíháním úřadů kvůli papírům + žádné minimální výpovědní lhůty v práci a odstupné, ochranné pomůcky apod.
Pro jednoduchost můžeš požadovat tak 45-50 za stejné hodiny jako běžný prac.úvazek, jinak se na těch původních jistých 25t nedostaneš.
Samozřejmě že počítám že tam bude papírování . Jen jsem se chtěla zeptat jak to chodí psala jsem že s tím nemám žádné zkušenosti . A nezlobte se na mě ale v místě mého bydliště těžko dostanu na hlavní pracovní poměr 25 tisíc to bych asi musela dělat ředitele. A samozřejmě že počítám s tím že bych si všechno hradila sama ptala jsem se jenom co všechno se platí nic víc
Ty chceš začít podnikat, nevíš, co to obnáší a ani jsi nečetla Živnostenský zákon. Můžeš ztratit spoustu peněz a přitom nevydělat ani to málo, co jsi měla jako zaměstnanec.
Většina těchto případů, kdy se někdo snaží zaměstnat zoufalé a neznalé lidi na jejich vlastní živnostňák, je snaha je okrást na výdělku. Jako k zaměstnanci by si k tobě některé věci nemohli dovolit. Proto chtějí, abys byla nezávislý podnikatel.
Jen když budeš znát svoje práva a povinnosti, tak se sebou nenecháš zametat a nebudeš dělat za to, co ti někdo řekne, že "víc tahle práce neplatí".
Těch 25t bylo jako příklad. Ach jo.
Nezlob te se na mě ,ale když požadují aby sekretářka v pojištovně pracovala na živnostenský list a většinou co sem se ptala to chtějí skoro všude tak za to já nemůžu . Už jsem Vám psala že jsem chtěla jenom vědět co se všechno platí když budu pracovat na živnost ...
Mýlíte se. Za to, že "zaměstnavatelé" takto jednají, mohou právě "zaměstnanci, kteří si to nechávají líbit.
Pojišťovna Vás nechce zaměstnat, vyžaduje po Vás, abyste pro ni svým jménem a na své náklady vykonávala samostatnou výdělečnou činnost. Pokud na to přistoupíte, pomůžete jí podvádět.
A jestli si myslíte, že problémy, na které Vás zdejší rádci upozorňují, nebudou mít vliv na Vaše náklady, mýlíte se podruhé... [Nezapomeňte si připravit peníze i na pokutu.]
Janko, žádná "práce pod zaměstnavatelem na živnostenský list" neexistuje. Půjde o Švarc systém, za který "zaměstnavateli i Vám hrozí pokuta. Jemu od 250.000, Vám od 10.000 do 100.000 Kč.
Jestli chcete podnikat, seznamte se s živnostenským zákonem a souvisejícími předpisy (není možné tu vypisovat vše, co podnikání obnáší.
Rozhodně se nepouštějte do SVČ, aniž byste si předem zjistila všechny povinnosti. Prodražilo by se Vám to.
A dejte si velký pozor na to, co té pojišťovně podepíšete. O pracovní smlouvu totiž nepůjde.
To budete pracovat na tzv švarcsystém?
Já pracuji jako OSVČ a platím minimální zálohy na sociální cca 1950, zdravotní cca 1850 a zálohu na daň žádnou. Ty částky jsou orientační. Mám trvalý příkaz a nepamatuji si to přesně.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.