Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Co mi hrozí když nedodělám práci a jdu domů

Od: postcd® odpovědí: 8 změna:

Když dělám přes agenturu (DPČ) u firmy na DPP a nestačím dodělávat všechnu práci, co mi hrozí když jsem vyčerpaný a prostě odejdu i přes to domů?

O vyhazov se nebojím, nemají lidi, spíš aby mi nedali nějaké hrubé porušení prac. kázně nebo tak. Navíc z mojí pozice snad ani nemohu tu pracovní dohodu vypovědět (nebo nevím jak) a nemám nárok na neplacené volno, takže musím dělat cokoliv co mi řeknou dokud nepadnu.

děkuji

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

...takže musím dělat cokoliv co mi řeknou dokud nepadnu.

Jeden z největších nesmyslů, co jsem kdy četl.

hodnocení

0x

Možná raději zajít k lékaři a nechat si napsat neschopenku na pár dní? Z vyčerpání mohou vzniknout i závažné nemoci, takže je lepší tomu zavčas předejít.

Taky si myslím že neschopenka nebo nějaké potvrzení od lékaře je řešením. Například pokud byste dostal za úkol vytírat podlahu a po 30 minutách by váš bolely záda, že už byste ani nedokázal stát vzpřímeně a zaměstnavatel vás i přesto nutil do této práce, je to důvod k navštívení doktora, který potvrdí vaši neschopnost k výkonu dané činnosti. Jiný příklad, pokud byste v létě pracoval jako natěrač střechy a vedro na střeše a výpary par by vám nedělalo dobře až by se vám motala hlava, hrozil by vám pád ze střechy apod. nebo by vám dokonce zaměstnavatel nezajistil bezpečností popruhy a jištění, tak je to důvod navštívit lékaře, který vám potvrdí vaši neschopnost k výkonu této práce. Tím spíš, pokud při práci hrozí vážný nebo smrtelný úraz.

nellka
hodnocení

0x
Máte DPČ nebo DPP? U DPČ by Vaše práce měla být ve výši polovičního úvazku, tedy ca 20h týdně. Posuzuje se tedy za vyrovnávací období, ale je obvyklé, že tyto práce jsou jen výpomoc. Ukončit dohodu lze výpovědí s 15ti denní výp. lhůtou. I u dohody je třeba ctít zákon co se týče délky směny a povinného odpočinku mezi nimi. Domů odcházíte po směně s tím, že jste nestihl nebo místo v 10 odejděte jen tak v 7?
hodnocení

Doplnuji: mám uzavřeny tyto listin s agenturou:

1. DPČ mezi mnou a agenturou

sjednává se na dobu trvání "Dočasného přidělení zaměstnance k uživateli", dočasné přidělení viz. níže

může být zrušena výpovědí i bez uvedení důvodu s 15-ti denní výpovědní llhůtou

2. Pokyn k dočasnému přidělení

je sjednáno na 20 hodin týdně a je uvedeno že může být ukončeno jednostranným prohlášením zaměstnance bez uvedení důvodu.

Nyní pracuji 40 hod. bez přesčasů

3. DPP mezi firmou kde pracuji (zastoupenou na základě plné moci agenturou) a mnou.

V DPP vidím že se píše je možné ji ukončit odpracováním 300 hodin a nebo jednostranně 15 denní výpovědní lhůtou

---

Myslíte si, že mám tedy právo pracovat jen 20 hodin týdně a zaměstnavatel mi nemůže nařídit pracovat více než 12 hodin v kuse? Já ale mám právo vypovědět smlouvu (kterou je potřeba vypovědět z těch tří aby byly zrušny všechny mé povinnosti jak k agentuře tak i k firmě ve které pracuji?)

Co bych měl dělat pokud bych z těch listin výše uvedených neměl právo ukončit pracovní vztah a zaměstnavatel mi nechtěl dát volno které si žádám a nutil mě pracovat přesčasy? Děkuji

iz*
hodnocení

0x

DPP skončí v okamžiku, kdy pro zaměstnavatele odpracujete v kalendářním roce 300 hodin – bez ohledu na to, jestli Vás potřebuje, nebo ne (max. 300 hodin stanoví zákoník práce).

Já bych řekla, že v případě DPP/DPČ hrozí ukončení, případně bymáhání škody, pokud byste ji zaměstnavateli předčasným odchodem způsobil.

V DPP i DPČ musíte mít sjednán druh práce. Zaměstnavatel je povinen Vám přidělovat sjednaný druh práce, ostatní druhy práce můžete klidně odmítnout (=nemusíte dělat cokoliv, co si kdo vzpomene).

Na neplacené volno sice není zákonný nárok, ale to neznamená, že byste zaměstnavatele nemohl o poskytnutí neplaceného volna požádat. Záleží na tom, na čem/jak se se zaměstnavatelem dohodnete.

hodnocení

děkuji to bylo poučné. Zajímavé by bylo vědět, jak doložím, že jsem 300 hodin odpracoval a jestli pak už není nutné DPP ukončovat písemně. Uživatel u kterého pracuji má systém evidence příchodů/odchodů. Pak je tam ještě "Pokyn k dočasnému přidělení" terý lze ukončit jednostranným prohlášením zaměstnance bez udání důvodu. Pak je tam ještě DPČ, která je asi "bezzubá" pokud by pozbyla platnost DPP (odpracováním počtu hodin nebo výpovědí)?

Musím tedy pracovat i přesčasy do počtu 20 hodin týdně a pak mohu bez obav odmítnout dále pracovat ten týden?

iz*

Vy si pro sebe neevidujete docházku? Jak si kontrolujete, jestli Vám zaměstnavatel zaplatil vše, co jste odpracoval. Zaměstnavatel je povinen vést evidenci odpracované doby, můžete si zkusit vyžádat kopii.

Při DPP/DPČ "se nehraje na přesčasy". 20 hodin týdně je průměrný údaj, 20 hodin týdně to musí být průměrně za celou dobu, na kterou byla DPČ sjednána.

Zaměstnavatel může některý týden nařídit práce více, jiný týden méně nebo žádnou. Pracovní dobu určuje zaměstnavatel. Nemůžete po odpracování 20 hodin další práci odmítnout. Odmítnout můžete jiný druh práce, než který máte sjednán v DPČ nebo DPP.

Pokud na DPP odpracujete 300 hodin, není potřeba dávat výpověď. Na odpracování této doby byste la měl upozornit agenturu, která Vás k dotyčnému zaměstnavateli přidělila. Ta by měla zařídit pokračování jinou formou (DPČ nebo pracovní smlouvu), nebo Vás přidělit k jinému zaměstnavateli.

doplněno 15.10.16 20:07:

Oprava překlepu:

Na odpracování této doby byste ale měl upozornit agenturu,...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]