Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zaměstnavatel mě dělá zle

Od: fanny* odpovědí: 6 změna:

Dobrý den, už nevím na koho se obrátit . Jsem v dvouměsíční výpovědní době a jsem v pracovní neschpnosti .Můj výdělek měsíční byl 12500 měsíčně. Za 14 dní pracovní neschopnosti mě zaměstnavatel poslal pouze 2800 . Vždyt přece částka kterou mě poslal musí byt vyšší když jsem měla výdělek přes 12 tisíc . Mám strach že na OSSZ mě nahlásí taky malou částku a dostanu malou marodku i ze sociálky . Platím hypotéku 5000 takže na ni ted ani nemám kvůli zaměstnavateli. Dělá mě to naschvál , protože jsem byla nucena dát výpověd z pracovního poměru z důvodu šikany v zaměstnání. Strhly mě peníze za něco co sem vůbec neudělala a pořád tam na mě někdo řval za věci které sem ani nemohla , přitom jsem byla podstivý prácující . Moji práci ted nemá kdo dělat tak se mě proto za to takto mstí . Už si nevím rady byla jsem i za právníky ale nikdo mě nijak nepomohl . Budu ráda za nějaké rady. Děkuji

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

iz*
hodnocení

1x

Dobrý den, Fanny, k posouzení situace bych potřebovala více informací.

Jestli jste byla nemocná jenom 14 dnů, náleží Vám náhrada mzdy za nemoc od zaměstnavatele

(nemocenské, které vyplácí OSSZ, by náleželo až od 15. dne nemoci).

Spadá-li nemoc částečně do září a částečně do října, mohlo by uvedená částka být v pořádku, protože zaměstnavatel zatím zaplatil pouze část spadající do září.

Další možnost: Neplatí Vám zaměstnavatel jenom minimální mzdu a "zbytek na ruku"? V takovém případě by byl nárok jenom na to, co odpovídá "oficiálně přiznané mzdě" → z částky "na ruku" není nárok na nic, protože se z ní neodvádělo žádné pojištění.

I ke stržení peněz z výplaty byste musela uvést více informací → obecně platí, že s výjimkou zákonných srážek nesmí zaměstnavatel bez dohody se zaměstnancem z výplaty nic srážet.

Právníci Vám mohou pomoci, až jim dodáte informace a podklady.

___

Doplníte-li přesné informace (datum začátku a konce nemoci), spočtu Vám, kolik Vám měl/má zaměstnavatel zaplatit.

fanny*
hodnocení

Dobrý den, u mě je to tak že jsem stále na neschopence ze zdravotních důvodů marodim od 1.září .Zaměstnavatel mě dával čistého 12 500 +- sto korun. Nic mě nedával na ruku . Už jsem s toho bezradná a psychicky vyčerpaná . Nikdy bych nečekala že zaměstnavatel se může tak zachovat . Ale dneska můžu čekat cokoliv že.. Když jsem ještě pracovala zaměstnavatel mě strhl peníze za to, za co sem vůbec nemohla a mohla za to paní z kanceláře , jenom proto aby jedna paní v kanceláři která obštastnovala všechny vedoucí měla "dušu v peří ".Fakt hrozné asi stím opravdu nic nezmůžu . Nechtěli mě podepsat dohodu o ukončení pracovního poměru tak sem musela dat výpověd já . Jinak už bych měla druhou práci a ty lidi co tam byly už bych v životě vidět nechtěla ...

iz*

Fanny, nezlobte se, ale takhle se nikam nedostanete; nikam se nepohneme ani tady v poradně.

Není důležité, co "jedna paní z kanceláře", ani jiné domněnky, ale jak máte se zaměstnavatelem

sjednánu mzdu, jestli to "stržení" není spíše nepřiznání nenárokové složky mzdy apod.

Náhrada mzdy za nemoc Vám náleží za 56 hodin, vychází ± na uvedených 2.800 Kč. Od 15. dne nemoci vyplácí OSSZ nemocenské (denní částka bude o něco nižší než náhrada mzdy). OSSZ má na výplatu 30 dnů od doručení veškerých pokladů, ale někdy to může trvat déle.

Ověřte si, jestli od Vás zaměstnavatel obdržel všechny potřebné podklady, jestli třeba nechybí podpis na lístku na peníze, jestli jste vyplnila, kam Vám má OSSZ nemocenské zaslat, a jestli (kdy) zaměstnavatel podklady předal OSSZ.

[Nemocenské mi vychází něco přes 3 a půl tisíce Kč. Ale berte to jen orientačně, pro přesný výpočet bych potřebovala další informace.]

stir*

jestli mate pracovni dobu po-pá tak z tech 14dnu dostanete zaplacenych jen sedm, tj tech 56hod. Talze tech 2800sedi. Zbytek zari vam doplati cssz a tam uz to bude vic, plati se i vikendy. Co se tyka strzenych penez, bez vaseho souhlasu vam zamestnavatel nemuze na mzdu sahnout. A co se tyka vypovedi, tu jste taky nemusela davat, oboji se da resit pres inspektorat prace...

hodnocení

0x

já myslím, že zaměstnavatel vám to poslal správně. první tři dny se neplatí. bohužel jsem zažil, že OSSZ peníze poslala až po třech měsících...

hodnocení

0x

žel milá zlatá ale je to tak dokud nejsou pádné doklady či důkazy tak Vám asi ani ten nejlepší právník nepomůže a vězte že zaměstnavatel Vás oholí jak jen to půjde.Taky jsem platil nějaký úvěr u KB a dokonce s pojištěním proti neschopnosti splácet a když došlo na "lámání chleba" a já přišel o práci-vůbec je to nezajímalo a musel jsem platit ,nštěstí jsem do měsíce a půl sehnal jinou ale ještě dva roky jsem to pociťoval.(pův firma krachla)

doplněno 15.10.16 16:18:

Třeba se Vám pak zadaří najít dobrého zaměstnavatele s dobrou partou na pracovišti a za lepší peníze.Ze srdce Vám to a nejen Vám přeji!

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]