Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Neplacení zdravotního pojištění

Od: oto000® odpovědí: 3 změna:

Dobrý večer chci se zeptat otec neplatil léta z.pojištění teď skončil v nemocnici jeho stav je mezi životem a smrtí co se bude dít v když se uzdravý nebo když by nedej bože umřel?

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

fjvxx
hodnocení

2x
Když se uzdraví, bude to pojištění pořád dluzit. Když zemře, tak jeho dluhy zdedite (pokud neodmitnete dědictví).

hodnocení

2x

Pokud je Váš otec starší člověk /důchodce/, platí za něj zdr. pojištění stát. Může dlužit leda z minula, předtím, pokud by se živil jako soukromník a neplatil, či byl bez práce, nepřihlášen na ÚP. Pokud přihlášen byl, ani tehdy nemusí zdr. pojištění platit. Záleží na tom, jak se živil, kde pracoval.

Pojišťovny hned neupozorní, nechají vesele nabíhat penále a teprve po čase pak najednou udeří. Znám to, známý to z několika měsíců neplacení dotáhl až na "pěkný" dluh 70.000 Kč.

Informovat se na pojišťovně, kolik dluh činí a začít jej po uzdravení splácet. Nebude to ale příjemné.

V případě úmrtí dlužníka platí dědici. Pokud má otec třeba 3 děti, podělíte se všichni, pokud budete všichni dědit. Ledaže byste dědictví po něm komplet odmítli. Nelze třeba zdědit po otci dům, ale k dluhům po něm se neznat. To prostě patří dohromady. Jaga.

nellka
Já tedy nikdy nepochopím, když lidi nedělají, proč nejsou aspoň na ÚP... Nicméně 2x se mi za moji pracovní minulost stalo, že mě zaměstnavatel nepřihlásil hned a dopis ze ZP o neplacení pojištění jsem dostala během pár týdnů do schránky - ať zdůvodním nebo zaplatím. Připomněli se sami a hned. Bohužel spousta lidí nemá hlášeny v pořádku adresy a nebo na dopisy od "úřadů" kašlou. Dělala jsem s neplatiči, lidmi v dluzích a dle jejich slov 90% z nich nikdy nic nepřišlo. Ani dopisy co jsem jim osobně hodila do schránky. Sms nedorazily, maily ztraceny v éteru, pošta nedošla...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]