Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Stará a nemohoucí sousedka, co s ní?

Od: jisiph odpovědí: 15 změna:

Dobrý den,

v bytě vedle mě bydlí stará paní, co už skoro nevychází z bytu. Je nemohoucí, špatně chodí, je hluchá a asi i trpí demencí. Bydlí tam v podnájmu a nikdy za ní nikdo nepřišel.

Obávám se toho, co by se s ní mohlo stát. Co když třeba upadne a nebude se už moci zvednout, nebo omdlí a praští se do hlavy...

Existuje nějaký způsob jak jí pomoci? Ideální by asi bylo, kdyby šla třeba do domova důchodců nebo do pečovatelského domu, kde by o ní bylo alespoň trochu postaráno. Jak se takové případy, kdy je senior osamocený řeší?

Děkuji.

15 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Já jsem měla hodně dementní sousedku, která mě navíc, z duše nenáviděla. Až později jsem si někde přečetla, že to je součástí demence. Zašla jsem na sociální odbor na radnici. Přišla pracovnice a našla řešení. Nějakou dobu jí vozili obědy a docházela paní, která o ni pečovala. Právě pro tyhle případy sociální pracovnice na radnici jsou. Navíc, mají to rozděleno-pro děti a pro seniory. Pracovnice příjde a posoudí, co by pro paní bylo nejvhodnější.

Pozor, neplést se sociálkou, která vyplácí finanční pomoc a sídlí na úřadu práce.

doplněno 21.10.16 07:37:

Angeliko, pochopte, někdy to nejde. Demence postoupila tak daleko, že rozumná a platná komunikace není možná. Pro myslícího člověka je to nepochopitelné, ale je to tak. *sok* Třebas ta má sousedka mě obvinila, že jsem ji ukradla maso z ledničky a mi nikdo nevěřil, když jsem říkala, že jsem uvnitř jejího bytu nikdy nebyla. Všichni si mysleli, že lžu. A to dokonce i tehdy, když mě obvinila, že ji kradu proud a vodu. Mnohým nedošlo, že to ani není možné.

rv*
hodnocení

1x

Neoficiálně tak, že se najde nějaká dobrá duše, která na paní dohlédne a pomůže jí s nákupy, úklidem, doktory a časem třeba i s vyřízením žádosti o umístění do pečovatelského domu/ domova důchodců.

nakobyl*
hodnocení

1x

Stát připsívá na činnost řady neziskovek, kjteré mají přestárlé a nemohoucí v náplni práce. Informoval bych o této paní třeba Charitu či Armádu spásy. Měli by se o paní postarat.

lidus*
hodnocení

1x

Dobrý den. Paní vás požádala o pomoc? Pokud ne, nedělejte to, co sama nechce. Pokud o to stojí, můžete na ni denně nakouknout, třeba ji i pomoct vyřídit př. na péči. Vy ani nevíte, zda je na světě sama a zda by vůbec do nějakého ústavu chtěla.

pb®

Někdy nastane čas, kdy i svéprávná osoba přestane mít rozhodovací právo o tom, co s ní bude. Ve chvíli, kdy se člověk už není schopen postarat kvůli stáří či nemocem sám o sebe, musí nastoupit někdo jiný. A přání dotyčného je v tu chvíli bezpředmětné. To víte, že staří nemohoucí lidé nechtějí do nemocnice, dokonce jsou schopni se prát se záchranáři, co je odvážejí sanitkou. Protože se bojí/vědí, že nemocnice je konečná. Ale co s nimi, když se nikdo jiný nestará? Stará babka bude zarytě tvrdit, že je jí dobře a nikam nechce, i když bude ležet dehydrovaná v posrané posteli, nebude se moct zvednout, v lednici jen zkažené jídlo nebo vůbec nic, v bytě měsíce neuklizeno. Sama už nemá na to, aby si na úřadech vyběhala příspěvek na péči a aby si tu péči objednala. Pokud to neudělá rodina nebo všímavý soused, neudělá to nikdo a po čase se budou otvírat dveře bytu kvůli nesnesitelnému mrtvolnému zápachu.

Partnerova babička se nás taky neprosí, abychom k ní každý den vlítli, zkontrolovali co snědla nebo nesnědla, vypila nebo nevypila, podle obsranosti WC zjistili, jestli na něm byla a uklidili to po ní, doslova se prohrabali odpadky, jestli nevyhazuje léky, vynesli použité inkontinenční vložky, zkontrolovali, co se jí v lednici kazí a doplnili zásoby, převlékli postel, umyli nádobí, poklidili, nadávkolvali léky do rozdělovače, umyli jí. Ale když to nebudeme dělat, je za pár týdnů zas v nemocnici a následně jako ležák v LDN. Hlavu má dobrou, ale tělo přestává fungovat. Kdybychom jí neusměrňovali, všechny peníze by prošustrovala za jídlo (které se nádledně zkazí a vyhodí), nákup pitomostí přes zásilkové služby a prosázela ve sportce, místo aby si zaplatila pečovatele.

balzerka
hodnocení

1x

Paní má určitě svého obvodního lékaře. Ten by měl být trochu v obraze. A ostatní sousedi /starší paní/ nevědí, ke kterému patřila? Nevím, jak kde, ale tu existuje Středisko sociálních služeb. Nahlásila bych to i tam. Zatím by stačil nějaký elektronický náramek, kdyby spadla, aby zmáčkla tlačítko.Pravděpodobně má někde i své děti. Možná už domov důchodců řešili a ona nechtěla.I to bývá.

hhh

troufám si tvrdit,že při současném stavu obvodních a jiných soukromých lékařů.kteří jsou v drtivé věttšině a jejich morálka je na odpuzující úrovni,protože jsou nestoudně hamoniví,je nebude moc zajímat,co s ní bude,když za námahu s tím související nedostanou ani korunu

iz*

Já si zase troufnu tvrdit, že se většina praktických lékařů o své pacienty zajímá, že jim pacienti nejsou na obtíž. A podle mých zkušeností nejsou pro většinu lékařů na prvním místě peníze...

hhh

ano,máte pravdu.Pacienti jim nejsou na obtíž,pokud od nich mají tučné peníze,nebo od jejich pojišťoven,jinak jim jsou ve velké většině ukradení.Vynikají hlavně zubaří

Stejně jako ivzez mám s lékaři velmi dobré zkušenosti; praktičtí lékaři, kterým jsem se dostal do rukou, měli vždy zájem o své pacienty, nezanedbali jakýkoli příznak případné choroby, se zájmem sledovali postup léčení.

hodnocení

1x

Nevím, jak na velkých městech či u Vás, ale u nás na malém městě existovala "domácí péče" při nemocnici. Dělala to babička, vysloužilá zdravotní sestra. Oficiálně jen pomoc s léky, převazy a injekcemi, neoficiálně se o ně obětavě starala, dohlédla na jídlo, psychický stav, zařídila kadeřníka a nákup, vykoupala, převlékla postele... Nenajdete něco takového v nemocnici u Vás?

hodnocení

0x

Kdysi to takhle bylo u jednoho starého pána, sbírala jsem ho ze země, úplně nemohoucí, s Parkinsonem. Volala jsem tenkrát obvoďačce, ale my máme zlatou. Přijela a zařídila vše potřebné, každopádně obvodní lékař by měl znát reálný stav pacienta, je možné, že tam paní třeba ani nechodí?

hodnocení

0x

Je dobře, že jste všímavý. Je smutné, pokud o stavu této paní neví její praktický lékař.

Informovala bych pracovnice sociálního odboru MěÚ. V jejich náplni práce je mimo jiné vyhledávat podobné lidi a pak hledat řešení situace.

Zvažte, zda jí do doby, než se pro ni najde místo v nějakém sociálním zařízení, případně občas nevypomůžete. Obstaráním nákupu, obstaráním léků...Ale zvažte to dobře. Pokud si dobře vzpomínám, jen velmi málo starých dementních lidí nezačalo obviňovat své okolí z krádeží. Zřejmě nějak ke starým lidem patří i přesvědčení, že jim jejich rodina a sousedé berou peníze.

kaarel
hodnocení

0x

zkuste ji pomoci k.

angelika*
hodnocení

0x

Můžete si se starou sousedkou promluvit.Samozřejmě,že existuje pomoc,může za ní pravidelně docházet pečovatelka.Vy jí můžete pomoci vyřídit péči na úřadech.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]