Nejste přihlášen/a.
Poprvé dělám z ruční bruskou a zjistil jsem že na jedné brusce není ochranný kryt, kdežto na druhé je. U té brusky mi přijde, že když ji držím v pravé ruce a levou přidržuji materiál, moje pravá ruka má tendenci se přibližovat ke kotouči. Asi se nepřiblíží úplně, ale je tam pár centimetrů, protože hlavní část brusky se rozšiřuje v místě kde by hrozilo ufiknutí prstu.
Jelikož jsem nebyl poučen tak se ptám zde, má být u těch ručních brusek ochranný kryt vždy? Když jsem s tím dělal poprvé i se vší opatrností co jsem vynaložil, abych si neufikl prsty, tak jsem pak zjistil, že mám nařízlou kombinézu v místě břicha. Takže jak je to? Máme ještě jednu brusku, která ten kryt má, takže teď budu dělat jen s ní, i když je hlučnější a hnusně mi z ní brní levá ruka.
Ještě bych se rád zeptal, má být povinnost zaměstnavatele poskytnout nějaké chrániče sluchu (sluchátka) když se pracuje s bruskou? Takové sluchátka jako nosil jeden závozník v českém filmu, aby mu neodstávaly uši
A ještě mám dotaz malinko jiným směrem. Na pracovišti se občas pohybuju kolem zámečníků, svařečů a nikdo mi neřekl z jaké vzdálenosti je bezpečné se dívat do toho světla. Otec mě jako malého učil že se tam nemám dívat, protože je třeba mít svařečskou kuklu a dívat se přes to černé sklo, ale já procházím například ve vzdálenosti 2-15m a občas se tomu člověk nevyhne, snažím se dívat jinam. Plentu/závěs tam nemají skoro nikde.
A co tak rouška? Ta není třeba? Zámečníci co řežou nebo brousí každou hodinu u sebe vytvoří pěknou hromádku kovového prachu ... a to dýcháme. Dokáže si s tím tělo poradit? Navíc někdy se obrušují staré konstrukce potřené syntetickou barvou a to vše se dostává do vzduchu a do plic, než to dopadne na zem. Plus pak když to zametaj. Sám se těmto místům snažím vyhýbat co to jde, ale už jak procházím držím se co nejdál.
Ano, kryt tam už z principu být musí, proto je to kryt ochranný. Ono má nějaké ty tři funkce - zachytává materiál který by létal proti vám, aby jste si neufikl prst, a hlavně aby vás nezranily případné úlomky roztrhnutého kotouče (ano, i to se může stát)
Jinak při práci bez krytu se jedná o porušení BOZP a při případném úrazu by jste od zaměstnavatele nic nedostal
K práci kterou vykonáváte musíte od zaměstnavatele dostat všechny potřebné ochrané pomůcky .Pro práci s bruskou musíte dostat chrániče sluchu.(špunty, klapky). Co se týká svařování, pokud je to svářečský box, ten musí být ohrazen plentami na ochranu okolí před světlem. Pokud je to zámečnické pracoviště , kde se svařuje jen někdy, tam plenty nebudou. Tady stačí jen se obrátit a nedívat se.
Pokud jsou to například větší výrobky na kterých se svařuje, je někdy dost obtížné zaclonit okolí před světlem . Tady nepomůže nic než nedívat se do svařovacího oblouku. Zeptejte se zaměstnanců, co pracují na stejném pracovišti, jak tohle řeší.
Ty kryty se strašně rádi ulamují Trošku více s tím třískneš o zem nebo na to něco spadne a ono to praskne v místě kolem hřídele.
Někdy lidi ty kryty záměrně odstraňují, protože s kotoučem pak mohou řezat na libovolném místě po obvodu místo jen v tom otvoru v krytu. Hodí se to v místě, kde není moc místa nebo když se řeže jednou zleva a pak zprava.
Nos pořádné kožené rukavice a alespoň brýle (lépe i šťít).
Když se začneš řezat pomalu do prstu, tak to cítíš a ucukneš. I tak to 1-2mm vybrousí Proto ty kožené rukavice. Nejlépe na obou rukách.
Také: připevni se řezaný materiál a drž brusku oběma rukama.
Kryt je tam proti zachycení roztrženého kotouče, kontaktu prstů s kotoučem a kvůli zachytávání odletujícího materiálu ("jiskry").
Měl bys mít ideálně kvalitní obličejový štít, kožené rukavice, koženou zástěru a brusku pevně držet oběma rukama (jednou rukou - kousne se a skočí ti do ksichtu). Po každém nasazení zkontrolovat správné usazení a protočit naprázdno. Neřezat s poškozeným kotoučem. Čím větší kotouč, tím větší paseku dovede nadělat. Vim o velké flexe, kdy roztržený kotouč prorazil silný polykarbonátový štít, a kůži, lebku už naštěstí ne
Často se to podceňuje, spousta lidí vesele řeže bez krytu a klidně i bez brýlí. (taky mám jen brýle, rukavice a špunty do uší)
Jde o Vaše zdraví a bezpečnost. Dokud se nic nestane, tak je to v pohodě, ale jakmile se stane nějaký úraz, nebo smrťák, tak je mazec. Vám budou do smrti chybět případně prsty na rukou. Chránit musíte vše, oči - brýle - štít, dýchací cesty - náhubek - štít, sluch - špunty - sluchátka, mít boty s vystuženou špičkou, rukavice na rukách již byly zmiňované, a na sobě pevné, silné montérky, pevnou, koženou zástěru.
Základ je, že máte od prvního dne pracovní smlouvu, vyfasoval jste prostředky a pomůcky osobní ochrany, oblečení, obuv.
Byl jste řádně proškolen a zaškolen. Na vše musíte podepisovat papíry.
Před začátkem práce Vás učili, že máte poklepem zjistit stav brusného kotouče?
Jako brusič máte mít ochranné rukavice, nejlépe antivibrační, dále chániče očí( brýle, štít), chrániče sluchu, ušní zátky, sluchátka, respirátor. Před započetím práce máte zkontrolovat brusku, zda je kompletní a zda nenese zjevné poškození. Pokud ano, máte se obrátit na nadřízeného s nápravou. Pokud byste u nás pracoval bez krytu, máte to za pětibábu. Pamatujte, je to Vaše zdraví.
HM
Pracovní oděv a obuv neřeším, to musí být samozřejmost.
"...že když ji držím v pravé ruce a levou přidržuji materiál..."
No to snad ne ! Nejen, že bruska MUSÍ mít ochranný kryt, ale držet jí musíte oběma rukama. Ochranné pomůcky a případný zácvik by Vám měl zajistit zaměstnavatel, čehož se ale od "Ťamana" asi nedočkáte. Takže ve vlastním zájmu si tyto náležitosti zařiďte sám u někoho, kdo Vám vysvětlí zásady a záludnosti při broušení. Jde o Vaše zdraví!
No potěš koště. Vzhledem k tomu, že mezi první částí otázky a doplněním uplynulo 2 měsíce a ty pořád tápeš, vypadá to u vás ve firmě poněkud neutěšeně, co se týká BOZP.
Absolvoval si a máš podepsané školení zaměstnanců? Máš nafasované OOPP? Vede si o nich zaměstnavatel záznam?Zjevně ne nebo ne všechny. Tohle je tak na kontrolu z Inspektorátu práce.
Postřehy k již diskutovanému:
Jestli 2 měsíce dýcháš brusný prach, musíš mít v plicích černýho sajrajtu... Nehraj si s tím, lepší respirátor za 30 Kč, než nic. Ono chytit raka není příjemná smrt.
Krom obecných zásad BOZP je při práci v takovýmhle prostředí (hluk) ještě nárok na extra bezpečnostní přestávky.
Nepadlo tu ještě slovo o pracovní obuvi. K popisovanému asi není nezbytně nutná obuv s kovovou špičkou, ale komu kdy padlo železo z výšky ponku na nohu, ví, kde je její výhoda. Alespoň vyztuženou špičku (ne nutně kovovou) by to chtělo.
Na kontrolu kotouče do flexy poklepáváním zapomeň, to je blbost. Zásada platí pro běžné brusivo, nikoliv pro řezné kotouče. Ty se mohou poklepem tak maximálně vyštípnout. Zkontrolovat očima, nasměrovat "do kouta" a nechat chvíli běžet na prázdno.
Děkuji všem za hodnotné připomínky. S bruskou už nepracuji ale jsou jiní i mladí nezkušení co jo. Je to hala (cca 60x50m a na výšku asi 10m) a prach je tam všude tak nevím jak daleko se dostane kovový prach, ale pracovat tam musím i když už nedělám zámečnickou práci. Roušky nepoužívá nikdo.
Už pracuji na jiném pracovišti, kde ale pro změnu dýchám oxid železitý ze svařovaných kovových dílů (části do auta). Neali nám ochranné pomůcky, odvětrávání nemáme. Stačil by mi jako ochrana obyčejný filtr pro ochranu proti prachu? Svařovací oblouk není vidět. Nevím jak to svařování funguje, pod formou je jakási cívka a vedou tam tři kabele. Když stroj bouchne dolů na ten svařovaný výrobek, tak se zajiskří (někdy) a kolem té cívky se vytvoří infukční pole (vím to protože mi to přitáhlo jeden kovový díl, který mi upadl poblíž té cívky)(cívka je uvnitř krytu).
Tento týden v práci nám dali na pracoviště brusky (upevněné do svěráku a bez krytu). Na kotouči od brusky je umístěn smírkový papír ve tvaru kotouče a pracovník stojí před kotoučem - tedy z opačné strany. Obrušují se menší povrchové nedostatky na výrobcích, které nebyly obroušeny při výrobě (správně by měly být obroušeny už jak to k nám příjde). Nikdo nemá roušky, ani ochranné kožené rukavice. Proškoleni na práci s bruskou jsme nebyli, návod na obsluhu brusky jsme nikdo nečetli. Manager dělá že žádný problém není.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.