Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Má někdo právo změnit místo uložení urny?

Od: lienda odpovědí: 5 změna:

Dobrý den,

před necelým měsícem mi velmi náhle zemřel manžel. Za manžela jsem byla vdaná 20 let a jsem jeho druhá žena a byla jsem ta, kdo zařizoval pohřeb. Manžel má 3 dcery, 2 dospělé z prvního manželství, 1 nezletilou se mnou a žijící matku.Manžela chci uložit na hřbitově blízko našeho společného bydliště, kde jsme spolu prožili spoustu šťastných let, blízko jeho přátel a kolegů ze zaměstnání. Nyní jeho matka s dcerami z prvního manželství usilují o uložení urny s manželem na jiné místo, které je blízké jejich domovu. Vím, že vyzvednout urnu od pohředního ústavu mohu jen já, jako objednavatel pohřbu a tudíž ho uložit tam, kam by si jistě přál.

Dotaz:

Otázka zní, zda-li dodatečně není možné právní cestou místo posledního odpočinku změnit dle přání výše zmíněných.

Předem děkuji za odpověď, Lienda F.

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

lidka*
hodnocení

3x

Je to děsivé, pokud se pozůstalí nedokáží dohodnout na uložení urny. Ale i u nás v rodině se to stalo, kdy druhá manželka mého švagra a moje neteře se nedokázaly dohodnout a vlastně ani nevíme, kde je. Ale bylo to podle mého názoru její právo. I když svoji byli pouze necelý rok a možná celkem 5 let. Stejně tak jako je to Vaše právo po dvaceti letech soužití. Něco jiného by bylo, pokud by si v poslední vůli přál konkrétní místo. Potom si myslím, že by se toto mělo respektovat a jeho poslední přání mu splnit. A i kdyby mělo být odlišné od Vašeho rozhodnutí.

lienda
hodnocení

Děkuji za odpověď. Bohužel zemřel tak náhle, že žádnou poslední vůli, natož přání, kde by chtěl spočnout, nestačil vyřknout. Já sama doufám, že dcery a jeho matka pochopí, že doma je doma. Dcery s ním cca 3 roky nebyly v kontaktu a v této situaci mě o to víc ničí fakt, že teď se najednou můžou strhat zájmem, kde bude uložen k poslednímu odpočinku. Po necelých 30-ti letech společného života a 20-letech manželství mám právo na jednoznačné rozhodnutí o tom, kde spočine.

Ještě jednou děkuji, Lienda F.

rootmira*
hodnocení

2x

O uložení či neuložení urny,rozhoduje obědnavatel pohřbu..

Pouze jemu lze urnu vydat,, Můžete si urnu s popelem nechat i doma...

Míra Adámek..Pohřební služba Sušice

www.adamek-ps.cz

ferda*
hodnocení

0x

Pouze doplním předchozí správné odpovědi. Pokud si urnu ponecháte nějaký čas doma, uchovejte si doklad o zpopelnění, bude potřeba pro uložení do hrobu.

Změnit místo uložení urny je možné i potom. Může to provést pohřební služba se souhlasem správce hřbitova a majitele (pronajimatele) hrobu.

rootmira*

No ono je to všelijaké...urnu s popelem může uložit kdokoliv..se souhlasem správce hřbitova,,,ale to jen v případě , že bude popel uložen na veřejném pohřebišti...ale jak říkám,,,z popelem si můžou pozůstalý dělat ,,co chtějí...a to doslova...

Světlu vstříc

doplněno 03.11.09 20:08:

Jak říkám ,,nezáleží jak dlouho jste s manželem žila ...Ale na tom kdo obědnal pohřeb,,,ten rozhodne..

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]