Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, jsem už několik měsíců na ÚP a zásadně se mi zhoršil psychyckofyzický stav. Potřebovala bych na delší neschopenku a dát se do kupy.Jenže muž na mě tlačí,že si nemůžeme dovolit zůstat doma bez peněz a vím,že má pravdu.Já ale teď rozhodně nemám na to někde pracovat.Co teď?
1) Dala by se na ZP zaplatit třeba měsíc ta nemocenská, jak si ji platí podnikatelé a během to měsíce "onemocnět"?
2) Vím, že se dělá, že člověk jde někam pracovat a dělá tam třeba týden a pak jde na tu neschopenku. Že ho z práce vyhodí mu nevadí,vlastně to plánoval.Ten druhý způsob se mi nelíbí,musela bych někde najít zbytky sil to provést.Zoufalé situace žádají zoufalé činy.Prosím pomozte...děkuji!
Zdravím, na ÚP bývá možnost psychologa. Zkuste si k němu zajít, jestli by Vám nepomohl. Nebo do nemocnice na psychiatrickou ambulanci. Určitě to ale nenechte být a nelečte se sama. To už byste se z toho nemusela vzpamatovat nikdy. Co si vzpomínám, jste-li evidovaná na ÚP, SP a ZP se ze zákona nehradí po celou dobu evidence, jakmile však Vaše evidence skončí a nemáte práci, musíte si pojištění platit ze svého. Nepíšete, jestli máte podporu nebo jak dlouho na ní jste, ale podpora Vám cca za 5 měsíců skončí a budete bez peněz tak jako tak, pokud nepobíráte i jiné příspěvky od státu. Na nemocenskou můžete i v době evidence, ale po uplynutí doby nároku na podporu budete "stonat" zadarmo.
Pracovní neschopnost vzniká při zaměstnání (podnikání), tam, kde je hrazeno soc. poj. s nemocenským poj. a nebo v ochranné lhůtě.
To na ÚP není, tam za Vás stát hradí zdr. poj., které byste si bez evidence na ÚP musela hradit sama, soc. poj. se nehradí (nepracujete).
Pokud nastoupíte do evidence ÚP a pak v ochr. lhůtě, vystaví lékař neschopenku, pak se o tuto dobu PN, prodlužuje také nárok na podporu, pokud na ni vznikl nárok.
Pravděpodobně již nárok na PN nemáte, což nemění nic na tom, aby jste byla léčena u odborného lékaře.
Jinak se pokuste zjistit, na jaké dávky v hmotné nouzi máte nárok, tam se berou v úvahu všechny příjmy členů, žijících ve společné domácnosti, ale je možné, že na nějakou dávku dosáhnete.
Uchazeči o zaměstnání nejsou nemocensky pojištěni. Nové nemocenské pojištění vznikne nástupem do nového zaměstnání.
Máte-li zdravotní a psychické problémy, doporučila bych přestat vymýšlet, jak obejít momentální situaci a začít se léčit. Váýš manžel nemá právo Vám bránit v léčbě.
Ani u OSVČ to s nemocenským pojištěním není tak jednoduché, jak si představujete. OSVČ musí hradit zálohy na zdravotní a důchodové pojištění. Chce-li se přihlásit k nemocenskému pojištění, musí nemocenské pojištění odpovídat výši důchodového pojištění.
Na nemocenské dávky nevzniká u OSVČ – na rozdíl od zaměstnanců – nárok hned od vzniku nemocenského pojištění, ale (jestli se nemýlím) až po třech měsících. Prvních 14 dnů nemoci byste stejně neměla nárok na nic, nárok na nemocenské je až od 15. dne nemoci.
Vysvětlete manželovi, že pokud nemáte zůstat doma bez příjmu, je nutné se dát psychicky i fyzicky do pořádku. Jinak nebudete moci nastoupit do nového zaměstnání...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.