Nejste přihlášen/a.
Ahoj
koupil jsem si věc na internetovém obchodě za nějakou cenu. Internetový obchod nastavil cenu zboží tak že se spletl o v ceně. já platil 2650 a taková cena byla i na netu. veděl jsem že to je na beton chyba obchodu protože cena toho zboží reálně je 20650, prostě jim tam vypadla 0. zboží jsem koupil zaplatil, oni zboží dodali a po týdnu mi poslali mail, že mám doplatit 18000. jinak budu mít velký problém. Co stím já jsem nepochybil jenom jsem koupil zboží a oni pochybyli.
děkuji za info
Marka bych tak rychle nesoudila. Chtěl zboží, přečetl si cenu, kterou firma nabídla, zaplatil a zboží dostal.
Že nějaký študák-brigádník dělá ceny? To je podle mě omyl, podobní brigádníci balí, doplňují zboží apod., ceny dělá někdo úplně jiný, to študákovi bez praxe nesvěří. Ovšem, stal se přesto omyl.
Myslím, že by zboží doplatit měl, je si rozdílu v ceně vědom. Ale vadil by mi přístup prodejce. Místo aby si sypal popel na hlavu, že udělal chybu a slušně poprosil o doplacení, dělá ramena a zastrašuje, že z toho bude veliký problém. Chyba je na straně prodejce, měl by se podle toho chovat, vysvětlit, poprosit o doplacení a ne strašit a jít na to hrubě.
Pokud má kupující faktury na původní částku 2.650 Kč, a toto zaplatil, je to vlastně finančně v pořádku. Ovšem druhá věc je morálka. Marek ví, že zboží má vyšší cenu, doplatit by měl.
Pokud by mě firma slušně žádala, že udělali chybu, doplatila bych. Ovšem, pokud mě bude zastrašovat, že budu mít "velké problémy", just bych zaplatit nechtěla. Ať jednají slušně. Oni sami udělali chybu a ještě se naparují? Nechala bych je vydusit, až požádají tak, jak se má, zaplatila bych rozdíl. Jaga.
ovczaak- já nechci dedukovat, ale mám to v životě postavené prostě jinak.
Marek25- já měla pocit, že jste již rozhodnutý a chcete jen od poradců potvrdit, že jste se rozhodl správně?
Je přece jen na Vás, jak se zachováte.
andy123,brigádníka,kterému řeknete,že musí x týdnů pracovat zadarmo,aby odpracoval škodu,už neuvidíte. pokud to byl stálý zaměstnanec,no,pro toho to asi bude horší,přijde o odměny,prémie,pokud nějaké má...mmchdm,ví někdo,jestli by to pokryla tzv. pojistka na blbost? to mě zajímá...
Prodejce zde má velkou šanci uspět u soudu se zrušením kupní smlouvy, protože je nejspíše v rozporu s dobrými mravy.
Dokázat soudu, že šlo o špatně uvedenou cenu, je to nejmenší. Stačí aby prodejce ukázal nákupní cenu a ta bude o řád vyšší, než za kterou to prodal. Rozpor s dobrými mravy je tu právě proto, aby chránil obě strany, pokud uzavřou extrémně nevýhodnou smlouvu. A to je právě tento případ, kdy prodejce prodal zboží za cca 1/10 nákupní ceny.
Judikatura mluví stejně. Teď jde jen o to, jestli prodávající podá žalobu.
Naopak, jsem přesvědčen, že pokud by se tohle dostalo až k soudu, tak má zákazník velkou šanci vyhrát. Momentem objednání došlo k uzavření kupní smlouvy, zboží bylo expedováno, zákazník zaplatil udanou cenu a zboží převzal do osobního vlastnictví. Pokud o této situaci není psáno v obchodních podmínkách eshopu, se kterými zákazník při objednání zboží vyslovuje souhlas, pak je malá pravděpodobnost, že by eshop u soudu uspěl s tvrzením, že šlo o mylně uvedenou cenu. Zákazník není povinen si zjišťovat, jaká je obvyklá cena za kupované zboží. A obchodník si navíc celou kauzou urve ostudu...
Tam musí být radost nakupovat. Na ceny si asi větší pozor dávat nezačnou, když se vlastně nic nestalo, ale možná že se někdy spletou také opačným směrem. Po takovém nákupu vás pak jistě budou kontaktovat, že omylem nastavili cenu vyšší a že vám chtějí rozdíl vrátit. Věříte tomu? Já ne. A kdybyste pak takové mylné nastavení ceny zjistil vy a požadoval od nich vyrovnání nebo odstoupení od kupní smlouvy, takto snadno jako oni byste asi nepochodil.
Pokud by byl rozdíl takový, zdá se to nemožné? Prodat zboží místo za 200tis za 20tis se jako nemožné nezdá? Skoro to vypadá, jakoby na posuzování nepozornosti existoval nějaký dvojí metr, a to jak v tom co je možné, tak v tom u koho je to trestuhodné a u koho je to omluvitelná lidská chyba na kterou by rozhodně neměl nijak doplatit. Doba možnosti odstoupení od smlouvy není neomezená a každý nemusí být tak rychlý aby si toho všiml už po jednom týdnu. Po dvou je už pozdě.
to je dobré. Za chyby se platí a chyba byla evidentně u nich tak o doplatek vás, dle mého, mohou pouze slušně požádat a je na vás jestli slušný budete, protože jak píšete, je vám jasné, že toto relevantní cena není. Na druhou stranu říká se: "hloupý kdo dává, hloupější kdo nebere". Pokud máte důkaz, že vše proběhlo OK (máte fakturu na vámi zaplacenou částku, kde je jasné, že jde o konečnou cenu popř. je prokazatelné, že za tuto cenu bylo zboží nabízeno), pak jste vyhrál. Když koupím Např. v Penny něco v akci taky nečekám, že to budou chtít zítra doplatit. Sám nevím jak bych se zachoval, jde o dobré peníze a vaše chyba to není... Je to celé trochu o slušnosti. Docela by mě zajímalo jak to dopadne
.
§ 2991
(1) Kdo se na úkor jiného bez spravedlivého důvodu obohatí, musí ochuzenému vydat, oč se obohatil.
(2) Bezdůvodně se obohatí zvláště ten, kdo získá majetkový prospěch plněním bez právního důvodu, plněním z právního důvodu, který odpadl, protiprávním užitím cizí hodnoty nebo tím, že za něho bylo plněno, co měl po právu plnit sám.
Pak § 3001 a další
je zajímavé jak je toto téma přitažlivé a populární soudě podle počtu příspěvků za daný čas a oproti jiným... Také jsem o této situaci přemýšlel a vidím to jasně i na základě toho co jsem si tu přečetl:
1) kupující se nedopustil ničeho negativního
2) obchod udělal chybu, kterou OPAKOVANĚ neodstranil ani při odeslání zboží za došlou částku.
3) obchod se navíc nechová slušně - zákazníkovi, přes svou chybu, ještě vyhrožuje.
4) nechat si zboží by mělo výchovný tzn. pozitivní dopad na toho kdo zadával cenu a nezkontroloval si zadané údaje (svou práci odfláknul) - mělo by to vést k tomu aby se to již neopakovalo.
5) Oni obchodníci jsou taky pěkní vykukové a moc nás nešetří (viz. příspěvek s mulčovací kůrou a to není jediný případ)
Když to shrnu přikláněl bych se k tomu si zboží nechat za původní cenu.
To je úplně jiný případ. V popisovaném případě proběhla standardní obchodní transakce a zákazník zaplatil plnou cenu zboží, za kterou bylo v daném okamžiku nabízeno, a má na to doklad. A nemusel ani vědět, že cena je omyl, i 90% slevy se vyskytují.
Zákazník platí cenu zboží, za jakou je nabízeno. Opravdu není povinen zkoumat okolnosti, proč je cena taková, jaká je.
Souhlasím s Vaším názorem, nicméně ještě je otázka, jestli a případně jak má dotyčný eshop takovou situaci zakotvenou ve svých obchodních podmínkách.
čtu to a zjišťuji,že jsem vysoce nemorální. na místě marka25 bych byl velmi spokojen,jaký se mi podařil dobrý kup a obchod s žádostí o doplacení bych poslal do lokality úplně stranou civilizace...a pokud by mi poslali maila s vyhrůžkou velkých problémů,od srdce bych se zasmál a na jejich stránkách bych je vychválil,jak kvalitní zboží a za jak dobrou cenu prodávají... a pro ty moralisty mám konkrétní příklad - hypermarket prodával mulčovací kůru,pův.cena 115kč,v akci 70kč. shodou okolností jsem se dostal k nákupní ceně,byla 1kč! každý prodává a nakupuje,jak umí. marku,blahopřeji...
toto není krádež! chyba prodejce,ano a,jak známo,za chyby se platí...a mote,koukněte se ještě jednou,vyhrožují,že budou problémy! vůbec bych se s nima nebavil.
Pokud tu tedy dobře čtu...pokaždé když budu nakupovat musím se ujistit že zboží má správnou cenu oproti konkurenci protože jinak budu velice nemorální (když koupím zboží levnější).Každopádně prodavač je placen za to aby cena odpovídala a jestliže neodpovídá je to jeho problém.Gratulace k supr koupi
Nemorální to sice je ale kupuji-li v obchodě zboží u kterého je vystavená cena, platím to co je napsané, nezajímá mě, že akce už zkončila a někdo nedal novou vyšší cenu. Na informacích bez problémů vyřídím a hned někdo běží, chybu napravit.Chyba je na straně eschopu, vy jste uzavřel smlouvu na uvedenou cenu a předem vás neupozornili, že cena neodpovídá. Je jen na vás jak se s tím srovnáte., já bych se s tím srovnala.
Jedna věc, která nám tady asi zatím uniká: e-shop zboží DODAL. A napsal po týdnu. Chápu, že kupní smlouvu zruší ihned po zakoupení a zboží nedodá, ale když dodal...?
Já osobně bych jim asi zaslala 9 000,- půl napůl
Mote, já netvrdím, že je nemožné nebo že nechápu, že na to nepřišli dřív. Poukazuji jen na to, že srovnáváme nesrovnatelné - zda e-shop MUSÍ PRODAT zboží, které někdo zakoupil za podezřele nízkou cenu způsobenou chybou nebo nepozorností pracovníka či chybou systému, a případ, kdy už e-shop PRODAL takové zboží.
Souhlasím s tím, že e-shop prodat nemusí. Na tento případ poukazují ty odkazy nahoře. Ale když už ho prodal, zákazník má zboží u sebe a obchodník platbu, tak se domnívám, že je vše jinak.
pročetl jsem si tady vaše příspěvky a z některých mi je opravdu špatně. chtěl jsem radu co dál, co stím dělat. nědko mě tady soudí jak se cítím, to je docela kotel. proč tohle neřešíte u politiků nebo u různých druhů podnikatelů kteří se obohacují na úkor jiných. já to chci nějak vyřešit. není to tak dlouho co alza prodávala iphony za 900 kč a lidi nakoupili a museli jim to prodat. myslíte že ho někdo vrátil?
Chválím Vás. Budete mít dobrý pocit, že jse nikoho neokradl. Je to to samé, jako kdyby jste našel 18 000 kč, věděl čí to je a peníze dotyčnému nevrátil, že je to jeho blbost. Ještě jednou
Měli by Vám poslat nějakou pozornost ( např. flash a pod). Slušná firma by to udělala.
Klobou dolů - Tisíce lidí by bojovalo, vy jste ale prokázal schopnost nejsnadnější cesty, přitom slušné a správné. Doufám, že vám uhradí komplet dopravu + nějaký ten poukaz na slevu dalšího nákupu - aspoň tak 10%... Ten problém udělali oni a oni jsou odpovědní za všechny problémy s tím spojené.
Hezký den.
Obchody na nás každodenně zkoušejí různé finty slev apod a my si to necháme líbit a každodenně s tím bojujeme, jak to vlastně s cenami je, jestli je to skutečně sleva apod. Vše je vpořádku a je to normální.(?) V Tescu (ale i dalších obchodech) např u jednich z potravin mají cenovku, na bílém podkladu. Když je nějaká akce, tak podklad je žlutý a je tam napsána bud sleva přímo, nebo přes ClubCard to stojí méně a jinak je cena stejná. U této potraviny byla taky nejdřív cena klasika na bílém podkladu..pak na žlutém a až se člověk podíval blíž a zaostřil oči, tak viděl sice stejnou cenu, ale nad ní malinkatým nápisem, že s ClubCard je cena skoro poloviční. Takhle to bylo asi 2-3 týdny. Dnes jdu kolem toho a vidím opět stejnou cenovku se žlutým podkladem, tak už automaticky sahám po zboží a až zabrousím pro jistotu ještě jednou na cedulku, tak ten malinkatý nápis, že s ClubCard je cena nižší, už tam není. Takže tam dali nové cedulky se žlutým podkladem, ale normální cenou. Celkem pěkné taktizování ze strany obchodníků a zkoušejí na nás různé finty a my si to necháme líbit. Ale nedej bože, když se karta obrátí, jako ve Vašem případě
ano, s tím plně souhlasím a tohle mě taky dost štve a proto jsem psal výše to co jsem psal a obecně: taky by si mnozí obchodníci zasloužili dostat facku vrácenou. Na druhou stranu nelze "trestat" za praktiky vykuků jiné. V tomto případě se mi dost nelíbil přístup obchodníka tzn. jednání typu: " dej to sem nebo uvidíš!". Pro mě by to byl hlavní důvod proč si to nechat, ale řešení, ke kterému nakonec kupující dospěl je opravdu dobré a rozumné: obchod anulovat a za vstřícnost obdržet nějakou adekvátní odměnu. OK, to jde.
Jenže takhle by nebyl vytrestaný obchodník ani firma, ale nějakej Honza, co si přivydělává bokem ke škole a byl tam třeba první den, ani mu pořádně nevysvětlili, jak tu práci má dělat, ale dali mu hromady a hromady dat, která musí zpracovat do určité doby, jinak bude muset zůstat zadarmo přesčas.
Jinak chválím tazatele, že zboží vrátil.
znovu to vykopnu...teď jsem náhodou narazil na toto videjko -
Pan prodejce zřejmě prosazuje pořekadlo "náš zákazník, náš pán". Pokud by prodejce uznal svoji chybu a pokusil se rozumně domluvit, třeba na nějaké symbolické částce pro útulek, o kterém se hovořilo, neměl bych problém. Ale po tom, co předvedl zde, bych to dal k soudu také, ať si to v té své malé hlavě ujasní, jak se k ostatním chovat.
Ač zde bylo již vše řečeno a zboží vráceno, nedá mi to nenapsat svůj názor. Cena byla daná, uhrazená a tak nebylo co řešit. Na mail bych odpověděla, že jsem za zboží zaplatila uvedenou sumu a ta shoduje s fakturou. Zboží jsem zakoupila u nich právě pro výhodnou cenu a doplácet nic nebudu. Špatné svědomí bych určitě neměla a ani soudu bych se nebála!
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.