Nejste přihlášen/a.
ahoj... koncem mesice se mi ma narodit kluk.. chci se zeptat jak to je s paragrafem.. pritelkyne bude potrebovat abych byl sni aspon tyden doma jak ji pusti s porodnice.. v praci mi nekdo rikal ze to jde ale hodne lidi mi rika ze to nejde i doktorka.. ze paragraf se dava az u druheho ditete a ne u prvniho jak mame my.. da se prej vzit i nejake osetrovne na zenu.. jenze dalsi problem je asi to ze nejsme manzele a to je prej podminka.. moji dovolenou mi dat nechcou .. jak se to da vyresit? diky
pritelkyne bude potrebovat abych byl sni aspon tyden doma
Na co potřebuje Vás přítelkyně po propuštění doma? Budete kojit? Snad chodíte z práce domů, nakoupíte po práci a večer pomůžete s čím je potřeba. Dělá to tak milion chlapů, tak proč chcete být vyjímka. Když dovolenou nemáte, tak budete chodit do práce.
Porod není nemoc, po propuštění ženy z nemocnice tudíž nemáte nárok na ošetrovné družky.
rora - držte se otázky. Tazatel už dopředu ví, že musí být doma? Jak to ví, proč? Tazatel neví nic, ale chce získat placené volno. Bude-li rodička mít problémy, tak zůstane v porodnici a nebo ošetřující lékař napíše partnerovi paragraf. O paragrafu nebude rozhodovat partner, ale vždy lékař.
Porod sice není nemoc, ale jak můžete dopředu vědět, že nevzniknou komplikace, pro které žena nebude schopna se o dítě postarat? Ono stačí takové rozsáhlé šití, kdy je problém udělat krok a dojít si sama na wc, například. Vždy záleží na posouzení lékaře, neboť o potřebě ošetřování rozhoduje on, ne nějaká/ý uska z internetu.
Tazatel chce mít AUTOMATICKY nárok na volno po příjezdu i bezproblémové rodičky (nebo spíš to chce rodička). To tvrdím, že nemá nárok. Nikde v dotazu se nezmiňuje o problémovém porodu - chápete?
Já ovšem netvrdím, že si o tom rozhodne partner ženy. Naopak píšu, že o potřebě ošetřování rozhoduje lékař - vidíme? Reaguji pouze na vaše tvrzení, že na paragraf nebude mít nárok. Toto tvrzení není pravdivé, neboť nikdo z nás nemůže dopředu vědět, v jakém zdravotním stavu žena bude, že? Není tedy nutné šířit mylné informace jenom proto, že vás rozčiluje fakt, že si chce někdo dovolenou nahradit paragrafem. Ač to neschvaluji, děje se to naprosto běžně.
Zdravím. Čerpat ošetřovné můžete i při péči o přítelkyni, která s Vámi žije ve společné domácnosti, jestli-že její stav bezprostředně po porodu vyžaduje Vaši péči. Ošetřovné se vyplácí 9 kalendářních dnů. O tom zda Vaše žena potřebuje po porodu Vaši celodenní péči musí rozhodnout lékař.
Někdy může mít žena po porodu komplikace a pomoc druhého v prvních dnech doma opravdu třeba potřebuje. Např. pokud rodila cířařským řezem a nemůže se např. hned ohýbat k děcku, zvedat ho atd.
Můžete jít marodit - jinak máte nárok jen na neplaceného volno u porodu.
" Nastávající otec má nárok na placené volno v případě, že veze nebo doprovází ženu do porodnice. Zaměstnavatel mu to musí na dobu nezbytně nutnou umožnit. To samé platí pro cestu čerstvé maminky z porodnice domů. Když chce být otec u porodu, šéf mu to musí umožnit, ovšem nikoli zaplatit – jde tedy o neplacené volno. Reálnou dobu trvání porodu pak potvrzuje lékař.
Aktuálně se řeší nějaké volno otcovské dovolené, ale to se řeší v parlamentu a nemáte tedy nárok.
a to je takovej problém si vzít dovolenou? neznám člověka, kterej by držel zaměstnance v práci na takovou událost..
bohuzel v nasi firme je to problem rekli mi ze nemaji lidi vic je nezajima navic mam poslední 2 dny dovolené.. ono se to ani moc usetrit neda kdyz mam na cely rok 8 dnu svoji dovolene
Ošetřovné je dávkou vyplácenou při ošetřování člena rodiny, lidově se nazývá paragraf. Ať už je na manželku, dítě, nebo třeba babičku. Manželé být nemusíte, stačí, když spolu sdílíte domácnost. Ošetřovné vám může vypsat lékař ženy, pokud uzná, že žena potřebuje ošetřování. Nebo můžete dostat ošetřovné na narozené dítě, pokud ženin lékař uzná, že pro svůj zdravotní stav není schopná se o dítě postarat. Ošetřovné je vypláceno maximálně 9 dní, na paragrafu však můžete být tak dlouho, jak je potřeba (tedy jak uzná lékař, že je potřeba).
Myslím, že maminka, pokud nemá nějaké zdravotní potíže, se o 1 dítě postará sama. K čemu byste jí doma byl? Až se vrátíte z práce, ještě si ji i mimčo užijete.
Vzpomínám na své začátky. /1977/ Narození dcery, manžel běžně chodil do práce, nevymýšlel, že "se hodí marod". Prádlo se pralo: pleny namáčet, ždímat, vyvářet v kotli v prádelně, pod kotlem se topilo. Vytahat ven, ve vířivé pračce postupně prát, házet do ždímačky, máchat v pozinkované vaně. Každý druhý den! To byla práce. Automatky nebyly, papírové pleny také ne, zažila jsem si opravdu své. Tím hůř, že to začalo v zimě. Ale dneska?
Je fakt, že s malou mi dost pomáhala tchýně /víc a častěji, než bych si byla přála/. Ale přála jsem jí to, v malé se viděla, tak proč jí kazit radost a od mimina ji vyhazovat? .
A snad proto se dneska dokážu o stařičkou pomatenou a nečistou tchyni "na revanš" postarat. Mám za co.
Choďte normálně do práce, ať vyděláte a rodina se má dobře a nevymýšlejte kličky. Miminko si ještě užijete, až Vás to bude mrzet /noční pláč/, není třeba dělat podfuky. Jestli myslíte, že to Vaše družka nezvládne, ať k ní na týden přijde bydlet její, nebo Vaše matka. Ženské jsou v tomto případě platnější, než mladý tatík. Jaga.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.