Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
mám na Vás otázku ohledně druhého těhotenství a nástupu do zaměstnání po RD, kdy jsem ukončila předchozí pracovní poměr dohodou k 9.9.2016 a nastupuji do nové práce 10.10.2016. Jenže jsem před dvěma dni zjistila, že jsem těhotná, trochu nečekaně. Moje RD končí až v únoru. Jde mi jen o to, zda mám nárok na Mateřskou dovolenou i v případě, že bych musela na neschopenku a zda se na mě vtahuje ochranná lhůta.
Děkuji
Protože jste ukončila původní pracovní poměr, tak už vám žádná rodičovská dovolená neběží. Zřejmě ještě čerpáte rodičovský příspěvek, což je v tuto chvíli nepodstatné. Ochranná lhůta je tak dlouhá, jak dlouhé bylo poslední zaměstnání, maximálně však 180 dní. Vzhledem k tomu, že dnes jste začala v nové práci, brala by se ochranná lhůta podle délky tohoto zaměstnání. Nárok na mateřskou dovolenou tedy budete mít v případě, že vám poběží tento nový pracovní poměr, nebo že se s nástupem na MD vejdete do ochranné lhůty plynoucí z tohoto pracovního poměru, pokud by tento PP poměr skončil. Pokud vás lékař uzná práce neschopnou, pak na MD přejdete plynule z pracovní neschopnosti, pokud by nevznikl nárok na MD, pak je neschopenka do konce šestinedělí. Mějte však na paměti, že vznikne-li pracovní neschopnost ve zkušební lhůtě, je zaměstnavatel oprávněn s vámi po 14 dnech trvání pracovní neschopnosti pracovní poměr zrušit e zkušební době nehledě na těhotenství.
Vaše RD (= volno na péči o dítě od zaměstnavatele) skončila spolu se zaměstnáním. I po skončení RD ale můžete dále pobírat RP (rodičovský příspěvek, sociální dávka).
V novém zaměstnání pravděpodobně budete mít zkušební dobu, během níž bude možné pracovní poměr kdykoliv zrušit bez uvedení důvodu a bez ohledu na nemoc či těhotenství.
Nárok na mateřskou dovolenou (= volno na péči o dítě od zaměstnavatele, zpravidla 28 týdnů) bude záviset na tom, jestli budete stále zaměstnána. Pokud by nové zaměstnání skončilo, nemělu už by Vám MD kdo poskytnout.
Vám ale jde spíše o peněžitou pomoc v mateřství (PPM, dávka nemocenského pojištění). Pro její přiznání je potřeba splnit dvě podmínky:
1) Nemocenské pojištění v délce minimálně 270 kalendářních dnů v posledních dvou letech
2) Trvání nemocenského pojištění v době vzniku nároku na PPM
Na PPM lze nastoupit i v ochranné lhůtě, jež činí tolik kalendářních dnů, kolik dnů trvalo poslední zaměstnání, maximálně však 180 kalendářních dnů.
Další možnost → přechod na PPM z neschopenky uvádí první odpověď.
Vaše předchozí nemocenské pojištění zaniklo spolu se zaměstnáním, nové vznikne až nástupem do nového zaměstnání. Škoda, že jste ukončila předchozí zaměstnání. Za trvání stejného zaměstnání byste měla nárok na PPM bez problémů...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.