Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, chtěla bych se více zajímat o politiku- letos poprvé mám věk na to, že jsem mohla jít k volbám. Problém je, že do této doby jsem politice nevěnovala moc velkou pozornost- sledovala jsem jen ty nejznámnější kauzy, ale to je všechno. Jak jsem si četla volební programy, tak pro mě bylo velice těžké se rozhodnout. Vždycky se mi něco zalíbilo, ale pak mi rodiče nebo jiní lidi řekli "Ježiši toho nevol, to je debil, copak nevíš, že kvůli němu je blablabla.." Pokaždé to bylo něco. Musím říct, že na pročtení programů jsem si dala opravdu záležet, ale jak se můžu dostat do dění, když nevím, co udělala vláda před 5 lety, kde byl kde jaký průšvih atd.. Přece nemůžu začít od roku 1993 a přečíst všechny kauzy a politické situace, které od té doby nastaly. Konkrétně jsem z Jihomoravského kraje a nejvíc se mi líbil program Žít Brno s Top09- skoro všichni mi ale vtloukali do hlavy, že je Hollan idiot, že takový lidi přece nemůžu volit. Ale jak jsem si četla jeho názory, tak se mi to opravdu líbilo a já prostě netuším, co před 2 lety kdo udělal.. Je to složité, když se takhle snažím naskočit do rozjetého vlaku.. Nějaké rady?
Děkuji
Čti noviny nebo weby se zprávama a po pár měsících se do toho dostaneš. Ono se tam časem zmíní i to máslo, co má který na hlavě a dočteš se tam názory a protinázory ze všech stran.
Volební programy jsou jen rámcové vodítko pro to, kam strana směřuje. Vždycky se to musí porovnat s tím, co v předchozích pár letech skutečně udělali. Ujistit se, že to nejsou jen prázdné sliby ve snaze získat zajištěná, dobře placená místa a vliv na další 4 roky.
Nemusíš volit, jestli se cítíš, že nemáš ještě dost informací a vlastních zkušeností.
Já neúčast mladých ve volbách nevidím jako neúspěch, ale jako přiznání si, že o tom (zatím) moc neví a proto se do toho nemotají. Všichni jsme tak začínali. Časem se do všeho přirozeně dostaneš.
Co je to politika?
-správa věcí veřejných (péče a správa toho co slouží-má sloužit veřejnosti- všem)
Je nezbytné se seznámít-prostudovat si mnohé názory (filozofické úvahy) o vývoji a existenci světa a co má vliv na jeho rozvoj a pod. Poté si vybrat na základě osobního přesvědčení, některý směr pohledu na svět, ten který uznávám jako pravdivý (pro mne ten nejpřijatelnější) a podle toho přistupovat a řešit všechy otázka a problémy veřejných záležitostí a problémů . Neni totiž to pravé, ořechové, co je nám nabízeno, co je slibováno, ale zásadně je nejdůležitější to, jaké jsou ty nejvyšší (konečné) cíle toho či onoho pohledu na celospolečenské otázky,zásadně ne jen z pohledu a výhod individuálníhch - skupinových. Myslím si, že podstatnější je, jaký světový názor předkladatel zastává. V podstatě je toto dáno politickou příslušností či za jakou stranu nebo sdružení kandiduje.
Hezký víkend -miro
Asi je pro začátek dobré nakouknout do učebnic občanské nauky nebo politologie pro SŠ. Udělat si jasno, co je horní a dolní sněmovna,např. jak ti se volí, do čeho se volí a po jaké době, kdo má jaké kompetence přes kraje až po místní samosprávy. Strany jsou každá něčím charakteristické, odlišné - někdy to jde těžko poznat, neb jejich představitelé jsou různě ohební, jen aby se udrželi. Vědět, k čemu je opozice ap. Z novin a internetu, z Tv diskusí i od přátel postupně zjistíte , co jsou priority na každé úrovni. Od mezinárodního postoje státu po vesnický vodovod. Koukejte na zprávy a nechte si to někým kovaným komentovat. A z těch letáků příliš nevycházejte. Umím si představit, jak to dávaj dohromady stylem: "Tak hoši, co tam ještě dáme, abychom dostali víc hlasů". Jsou politici, kteří razí řešení, která se Vám líbí, ale jsou to věci nesplnitelné. Jsou kritici poměrů, ale když sami nastoupí, tak jim to nejde, protože na tohle je třeba mít jiné osobnostní předpoklady, než k odhalování nedostatků. Měli bychom mít oboje.Ti druzí jsou ale vzácnější.
K volbám choď, i když "nevíš". Něco/někoho si vyber, např.: Známé, lidi s titulem, ženy...klidně podle obličeje, stranu s ochranou přírody v programu...nebo vol to co volí/nevolí tví bližní.. Je to povinnost, placená s daní. Tím si to uvědomíš.
Zajímej se i o politiku jiných zemí, teď jsou třeba volby v USA. Tam se dá učit tradice - dělají to podle ústavy tuším z konce 18. stol. To u nás máme přerušené, proto ty kotrmelce. Choď na politické diskuze, nevyhýbej se jim, i když budou pro tebe "nuda".
Sleduj zprávy z různých zdrojů, bezvadné je i BBC, umíš-li angličtinu. Časem ti to začne spínat. Budeš mít vlastní názor jako nikdo. Řekni si, co bys chtěla zlepšit a zkus k tomu někoho kdo někam kandiduje přiřadit. Nebo stranu. Demokracie je totiž dřina, každý nejprve musí ukáznit sám sebe. Daleko těžší život než totáč s jasnými zákazy a příkazy - tedy pro nás tady.
Vyhni se negativním zprávám, aférám - ty jenom znechutí.
Estrecho, schovejte si volební lístky a po čase cca 2 roky se podívejte, kdo na nich je, kdo zvítězil a porovnejte se skutečným stavem ve funkcích na radnicích a úřadech. A také, máte-li chuť, archivujte programy stran a pak porovnejte, jaké jsou jejich současné priority.
A tak zjistíte, co jsou zač a pro koho jste se takhle starala!
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.