Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zaměstnavatel nechce platit odstupné

Od: davidhavel* odpovědí: 3 změna:

Zdravím ve spolek,
chci se pozeptat na složitosti stran odstupného. Pracuji u zaměstnavatele, který má provozovnu v pronájmu. Pouze tuto provozovnu mám v pracovní smlouvě, na jinou není reálné dojíždět. Pronájem končí k poslednímu lednu 2010. Příští měsíc bysme tedy měli dostat výpovědi, s dvouměsíční výpovědní lhůtou a následně odstupné ve výši 3násobku průměrného příjmu.
Táži se tedy a) z celkového průměru výplat u zaměstnavatele nebo z průměru posledních x měsíců?
b) doslechl jsem se, že by zaměstnavatel mohl přijít s fintou jak nás o odstupné připravit => spolu s výpovědí přijde nová pracovní smlouva od nástupnické organizace, ve které bude sjednána zkušební doba. Druhý den nás hodlá propustit, ve zkušební době, tudíž bez odstupného. Na tuto smlouvu prý ale nemusím přistoupit, je to tak?
c) pokud ustoupí od zkušební doby, musím přestoupit do "nové" firmy? A to i když místo výkonu povolání či odměna za práci budou změněné?
d) pokud budu v nové firmě, (bez zkušební doby) a zaměstnavatel bude rušit mé pracovní místo, jak to bude s odstupným, když zákonná podmínka je naplněna, ale můj příjem z tohoto zaměstnání bude prakticky nulový?
Děkuji všem za fundované rady, nikoli dohady a přeji, ať podobné "prasárny" nemusíte řešit také.

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

galatea*
hodnocení

2x

Takže:

ad a) poslední tři měsíce

ad b) smlouvu nemusíte přijmout, takže platí postup výpovědi, s dvouměsíční výpovědní lhůtou a následně odstupné

ad c) i v případě, že ustoupí od zk. doby opět smlouvu nemusíte přijmout a platí postup výpovědi, s dvouměsíční výpovědní lhůtou a následně odstupné

ad d) viz a, takže ano, prakticky žádné odstupné

Nevím kolik se toho změnilo od června, kdy jsem podobnou situaci řešila, ale toto platilo. "Vězte, bude líp..*slunce*"

P.S. proč somu ale stále nemohu uvěřit...:(

dusatka*
hodnocení

2x

Dobrý den,

galatea má pravdu jen v tom, že na nevýhodné smlouvy nemusíte přistoupit (nemusíte přistoupit ani na výhodné smlouvy ;)).

Co se týče výpočtu odstupného, je vedle jak ta jedle.

Při výpočtu odstupného se vychází z průměrného výdělku, a ten se počítá podle hlavy XVIII. zákoníku práce (§67 odst. 2 zákoníku práce).

Tedy vychází se z příjmu za PŘEDCHOZÍ KALENDÁŘNÍ ČTVRTLETÍ. Tedy pokud např. skončíte v březnu, vychází se z příjmu za říjen až prosinec.

Pokud pracovní poměr vznikl až v předchozím kalendářním čtvrtletí, vychází se z příjmu od vzniku zaměstnání do konce kalendářního čtvrtletí.

Přeji úspěšné vyřešení situace.

P.S. skutečně jsem slyšela o případu, kdy lidi podepsali novou smlouvu, ovšem se zkušební dobou a za pár dní šli domů bez odstupného...

davidhavel*
hodnocení

Děkuji za reakce, na jednu stranu mě uklidnili, na druhou nepotěšily. Fajn je, že novou smlouvu nemusím přijmout, ať je jakákoli a nefér je, že nám vyplácí od minulého měsíce pouze minimální mzdu, takže ten průměr za poslední ukončené čtvrteletí na konci ledna bude stát za to... ale lepší jak drátem do oka. Ještě jednou díky.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]