Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Výpověď ve zkušební době

Od: margareta odpovědí: 10 změna:

Dobrý den,

nastoupila jsem před měsícem do výrobny textilu, s tříměsíční výpovědní lhůtou. Bohužel jsem začala mít problémy s dýcháním, kašel, který vždy začal do pár minut po začátku směny; nenapadlo mne, že jde o prašný provoz, a že mi to bude vadit, při nástupu mne na to ani nikdo neupozornil. Doufala jsem že si na to časem zvyknu, ale nestalo se; dnes jsem poprosila mistrovou, zda by se nenašlo nějaké trochu méně prašné místo - a za chvíli jsem dostala výpověď, s tím, že pracovní poměr se rozvazuje bez udání důvodu. Nepodepsala jsem to - podle mne se mne chtěli rychle zbavit, ale za to že mám kašel přece nemohu, jinak jsem se snažila pracovat co nejlépe, nejsem žádný lempl.

Jsem docela zoufalá, žiji sama, v poslední době nemohu slušnou práci najít; a moje finace už klesly do červených čísel. Co bych teď měla udělat? Na ÚP nejspíš nemám nárok na podporu, byla jsem nějakou dobu doma jako osoba bez zdanitelných příjmů, a žila z úspor.

Kdybych šla zítra k lékaři a dal mi neschopenku, ani nevím jestli mám šanci na nemocenskou...

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Dobrý den. Ve Vašem případě se jedná o rozvázání pracovního poměru ve zkušební době (nejde o výpověď). A to může učinit bez udání důvodu zaměstnavatel i zaměstnanec. Svým podpisem potvrzujete pouze to, že jste dokument převzala, nikoliv svůj souhlas či nesouhlas (ten od Vás zaměstnavatel nepotřebuje). Pracovní neschopnost pro Vás není žádné řešení. Pokud nejste skutečně nemocná, pak doporučuji na ÚP se jít zaevidovat. Bude za Vás státem hrazeno zdravotní pojištění, které je povinné.

margareta
hodnocení

Děkuji za odpověď; nevyjádřila jsem se jasně: jsem nemocná, nemohu dýchat, bolest a teploty jsem posledný týden řešila Ibuprofenem a doufala že se to "umoudří", abych v práci nechyběla...

iz*
Pokud jste nemocná, jděte k lékaři. Vznikne.li nemoc v ochranné lhůtě 7 kalendářních od skončení zaměstnání, nebudete sice prvních 14 dnů mít nárok na nic, ale od 15. dne nemoci Vám začne OSSZ vyplácet nemocenské.
Podklady pro výplatu nemocenského budete předávat bývalému zaměstnavateli.

figurek*
hodnocení

1x

jj, byla jste ve zkušební době. Jak můžete kdykoliv odejít, zrovna tak můžete kdykoliv být odejíta.

Naše mladá nastoupila teď v pondělí do jedné firmy a zároveň už měla domluvené i další a lepší místo v jiné firmě, ale až od listopadu. V práci řekla šéfíkům, že má lepší místo a že by se chtěla domluvit na ukončení pracovního poměru k poslednímu říjnu. Jen to šéfíci zaslechli, okamžitě ji vylili. Holt tak už to chodí.

ctenar*

Se divím, že jsi jí nevysvětlil, že to je blbý nápad jim říkat, že tam chce dělat jen měsíc.

Posledního října jim měla říct, že má lepší nabídku a že tam zítra začíná.

hodnocení

1x

Osobně bych to řešil tak, že bych si nakoupil v lékárně roušky po třech korunách a s tím chodil. Pokud by mě chtěli vyhodit i tak, nejspíš bych stejně neměl šanci.

Pokud jste v červených číslech, požádejte na ÚP taky o nějaké sociální dávky, nevím, co se všechno dneska dává, ale snad Vám něco dají. Ovšem pokud máte nějaký majetek (třeba byt), tak to moc růžově nevidím.

Jinak zkuste hledat dál, třeba i něco s dojížděním, třeba něco v supermarketu. Osobně považuju za lepší být chvíli bez práce a najít si něco třeba i horšího, než si způsobit nějakou chronickou plicní obstrukci nějakým agresivním prachem a zkrátit si život o 20 let.

vanad1*
hodnocení

0x

Pokud jste práce neschopna, dostanete neschopenku. Podle zákona.

krtek*

paní píše, že dostala padáka ve zkušební době...nedostane žádnou nemocenskou..jak psal kolega výše...ve zkušební době je to jednostraný akt bez souhlasu druhé strany

pt®
hodnocení

0x

Když jste nastupovala do tohoto zaměstnání, jistě jste přinesla zaměstnavateli od lékaře potvrzení, že danou práci můžete vykonávat. Nyní máte zdravotní potíže, o kterých jste nevěděla, že se projeví. Určitě o tom uvědomte svého lékaře, pošle Vás zřejmě na vyšetření, na co jste alergická a příště přihlédne k tomu, zda Vás do takového zaměstnání pustí.

Zřejmě jste vybrala na UP podporu v nezaměstnanosti a nebudete mít nyní nárok na její vyplácení, dokud nesplníte podmínky dané zákonem, to je, mít odpracováno 12 měsíců během posledních dvou let a po vybráné podpoře v nezaměstnanosti opět odpracovat 6 měsíců. Do odpracované doby se započítává i nemocenská. Myslím si jen, že pokud Vám nyní bude vystavena neschopenka, kdy byste byla v prac. neschopnosti delší dobu, tak Vás zřejmě zaměstnavatel sám propustí ve zkušební době. Nebo již propustil (mistrová) bez udání důvodu, což mu zákon dovoluje.

Pokud chcete sama ukončit pracovní poměr ve zkušební době, můžete tak učinit ze dne na den.

ctenar*
hodnocení

0x

Mohu se zeptat, z jaké jste oblasti?

Člověk pořád čte, jak někde doslova prosí, aby k nim někdo šel dělat a jinde zase o práci člověk nezakopne. :(

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]