Nejste přihlášen/a.
Rád bych se Vás zeptal kdy bylo první konkláve konané v sixtinské kapli? Ví to někdo?
Řekl bych, že se konkláve ve Vatikánu /Sixtinské kapli/ konají od roku 1455.
Zajímavé, třeba v tomto textu se uvádí, že se první konkláve konalo v roce 1118, zde zase 1274, ale stále to bylo v místě, kde zemřel papež. Podle např. tohoto textu od roku 1455 v Sixtinské kapli. Pokud bych to bral dle data dokončení Sixtinské kaple (1483), tak by tam mohl být jako první zvolen v roce 1484 Inocenc VIII.
Tak to se každopádně shodneme, ivzez. Ten letopočet (1455) jsem našel jako první informaci o konkláve v Sixtinské kapli a neznaje všechny letopočty z dějepravy jsem dále nezkoumal, kdy byla započata stavba. Omlouvám se tedy za zavádějící informaci. Hlavně aby si tazatel přišel na své, protože najít relevantní zdroj těchto informací je, alespoň na internetu, poměrně nesnadný úkol.
První konkláve se konalo v roce 1241.
Sixtinská kaple byla postavena v letech 1474/5–1481. (Některé prameny uvádějí 1474, jiné 1475.)
První konkláve v sixtinské kapli se konalo od 6. do 11. srpn/.... [Byl zvolen papež Alexandr VI.]
Já se s Vámi nechci přít. Prameny se různí, těžko říct, jestli má pravdu ten, který uvádí první konkláve z roku 1118, nebo ty (těch je více), které uvádějí rok 1241.
Snad bychom se ale mohli shodnout v tom, že se konkláve nemohlo konat v sixtinské kapli před zahájením její stavby...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.