Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, v pátek mi volala paní z ÚP, jak je možné, že můj sedmyletý syn má jiné trvalé bydliště než já. Že budu muset vracet dávky a bude vyjmut ze společně posuzovaných osob. Jde o to, vlastně o nic. Otec syna se mě zeptal ( cca 9/2015), jestli by byl prolém nahlásit synovo trv.bydliště k němu, ale fakticky žil nadále se mnou. nějak jsem to neřešila, vzhledem k tomu, že alimenty platí včas a syna si pravidelně 1xza 14 dní bere. na stránkách ÚP jsem se dočetla, že trv.bydliště je v centrální evidenci a tudíž není moji povinností synovo přehlášení hlásit. Můžete mi prosím říci co paní na ÚP myslí vrácením dávek? Pobírám přídavek na dítě, příspěvek i doplatek na bydlení a příspěvek na živobytí. mockrát děkuji.
Většina těchto dávek, které dostáváte, například příspěvek na bydlení, se vždy posuzuje podle příjmů všech členů domácnosti. Pak se hodnotí, kolik Vám po odečtení nutných výdajů vlastně zbývá a na základě toho se počítá výše dávek.
Když by se to tedy počítalo, že vyděláváte sama a ještě živíte syna, pak samozřejmě ty dávky vychází vyšší, než když by se uvažovalo, že žijete zcela sama. V tom případě se dávky patřičně sníží, nebo dokonce nárok můžete ztratit zcela. Pokud toto zjistili, pak ÚP může po Vás nárokovat vrácení rozdílu tuším až za 3 roky zpětně.
Dostala jste se dost do blbé situace, doporučuji co nejdříve navštívit úřad a začít to řešit, pokud to vůbec půjde. Každopádně co nejdříve doporučuji přepsat trvalé bydliště syna opět k Vám.
To Vám bohužel neřeknu. Běžte na úřad a tam se dohodněte s konkrétním úředníkem, který Vám nejlépe popíše, jaké jsou možnosti. Osobně si myslím, že čestné prohlášení neprojde, ale mohu se plést. Ty věci jsou celkem striktně dané a ani sám úředník možná nebude možnost Vám nějak pomoci.
Každopádně jinak bych se to snažil uhrát na faktický stav věci - že stále bydlí u Vás. Případně pak žádostí o odstranění tvrdosti, což de facto znamená žádost o prominutí té vratky ze závažných důvodů.. ty už si doplníte.
dítě je hlášené už u mě, co ted mohu dělat? mám ještě nějakou možnost? čestné prohlášení otce? že syn žil a žije se mnou? rozhodně si na něj nikde nic neuplatnoval jen za něj platil komunální odpad.
Změnu bydliště jste měla hlásit. Dávky, které budete muset vracet, vám ÚP spočítá. Holt asi budete muset do fachy a nějaké ty peníze si taky vydělat vlastní prací
...a zase jedna s chytrých rad. Do práce samozřejmě nastoupím ráda, mám ráda kolektiv a lidi. Nicméně s alergikem je to trochu složitější. Když Vám volá učitelka ze školky (školy) že dítě se rozkašlalo až příliš ,má rýmu a takhle je to co týden, tak na Vás v práci všichni rádi čeklají a mají pochopení. Takže ano do "fachy" a peníze si vydělám. Děkuji za reakci a přeji příjemnou neděli
Myslím si, že otec měl jedinný důvod přehlásit bydliště syna a to ten, že na něj pobíral úlevu na dani. A to je již podvod.
Těžko budete dokazovat, že jste o tom nevěděla. Nějaký důvod vám otec musel sdělit.
Mohu znát důvod přehlášení syna k otci? Nedivte se těmto reakcím, protože to nedává smysl, aby syn pro nic za nic měl trvalé bydliště jinde. Že semotamo přespí u otce, tak to nedí důvod přehlašovat bydliště. Tak jaký to byl?
Již si u účetní zažádal o potvrzení, že na syna neuplatňoval úlevu na dani. To by mě opravdu nenapadlo, hlásit trv.bydliště a ještě jako druhý rodič něco zkoušet na úřadu pobirat znovu. Myslím si že centrální registr funguje dobře. Děkuji za reakci.
... opravdu mě nepřekvapily některé Vaše reakce. Každý hned musí s dávkama vymýšlet podvod? To jen svědčí o tom, že sami o tom ledas co víte. Já v tom bohužel, spíše bohudík chodit neumím, proto jsem zde žádala o radu, ale pochopili jste to, tak, že každý kdo čerpá od státu dávky je vyvrhel, že? Těm kdo měl snahu poradit, ještě jednou děkuji.
Syn u otce nespával. Loni jsme se dohodli, že jednu noc 1x za 14 dní vyzkoušíme.Do budoucna chceme střídavou péči. ale to až poté co uvidím, jak syn zvládá 1. rok ve škole a já zaměstnání. Nic za tím nebylo. Pouze přehlášení a pro otce výdaje navíc za odpad. Mě opravdu nenapadlo, ža mohou vzniknout takové problémy, když syn fakticky žije u mě. já na venkově otec ve městě.
Pokud má syn bydliště jinde než vy tak je to správné rozhodnutí.
Jinak pozor pokud by na dítě bratl dávky i otec tak by se mohlo jednat o trestný čin podvodu.
nepobíral nic, jen za syna platil komunální odpad. Nevíte jestli je nějaké řešení? nekladli jsme tomu extra váhu ani jeden. vycházíme v klidu. rozepře nejsou. Kde mám vzít peníze na vrácení.. To je zase jen administrativa? Proč mi to paní z úřadu řekla až nyní a né dříve. vždyť musí mít přístup do centrálního registru.
Škoda, že jste se s podmínkami jejich poskytování sociálních dávek i s tím, koho můžete zahrnout do společně posuzovaných osob neseznámila před přehlášením synova trvalého pobytu. .
Výše dávek se odvíjí od počtu společně posuzovaných osob. Změna trvalého pobytu není formalita, nýbrž změna, kterou jste byla povinna úřadu oznámit a doložit do 8 kalendářních dnů.
Má/měl-li syn trvalý pobyt u otce, posuzuje/posuzoval se pro účel státní sociální podpory s otcem, nikoliv s Vámi. Něco jiného by bylo např. studium v jiném městě, kdy nezletilé dítě bydlí např. na koleji. V takovém případě se dále počítá mezi společně posuzované osoby.
Zkuste ještě zajít na úřad společně s otcem a sepsat tam s úřednicí, co bude potřeba. Obávám se ale, že zpětně to už změnit nepůjde, v takovém případě by ale mělo být možné se s úřadem domluvit na splátkách.
Dáte nám vědět, jak to dopadne? Mohlo by se to hodit dalším.
Na každém rozhodnutí ,které nám chodí z ÚP je vždy napsané ,aby se jim každá změna důležitá pro čerpání dávky do určitého dne nahlásila. No a tu důležitou změnu trv.bydliště jste nenahlásila.Takže je to vlastně Vaše chyba.
Ano to máte naprostou pravdu. Souhlasím s Vámi. Brala jsem to jako evidenční údaj nikoli fakticky stav pobytu dítěte. Syn začal u otce spát přes noc to byl jedinný důvod pro přehlášení i když jsem mu řekla, že bude jeho povinnost platit za komunální odpad.
Věřím vám, že jste nevěděla, nepředpokládala, že nejste vyvrhel. Ale otec nějaký důvod k návrhu na změnu bydliště musel mít. O tom se nezmiňujete, i přes výzvy rádců.
Ale ať už byl ten důvod jakýkoli, částečně vám dnešní problémy způsobil bývalý manžel. Pokud budete peníze vracet, měl by se i on na vracení nějak finančně podílet.
Před podobnými neuváženými kroky se poptávejte všech známých. I zde na poradně.
Víte s otcem syna vycházím opravdu dobře. Platí řádně a včas na syna alimenty, já nevěděla, že k tomu musí mít nějaký závažný důvod. Prostě se mě zeptal, když bude u něj ted i přespávat jestli tam může mít trv. bydliště. ale ted zjišťuji jak neuvážené to bylo a člověk musí přemýšlet desekt kroků co udělá dopředu. Jen doufám, že paní uřednici budu moci doložit vše potřebné a vysvětlí se to.
Sdělte ÚP,že fakticky syn po celou dobu bydlí s Vámi.Z hlediska zákona (a to je nadřazeno jakýmkoliv podmínkám Úřadu práce)je každý úřad zkoumat faktický stav věci,v tomto případě doložte (čestné prohlášení,korespondence,zpráva od učitele ze školy atd.),že syn celou dobu bydlí s Vámi.Úřad je povinnen zkoumat nikoliv hypotetickou záležitost (kde je syn hlášen),ale kde skutečně žije.A to je v pořádku,žije s Vámi.Nezalekněte se úřednic.Kontaktujte ke konzultaci právníka.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.