Nejste přihlášen/a.
Kolik tak dáváte svým dětem, které studují VŠ v ČR měsíčně na živobytí. Za předpokladu, že platím kolej, cestovné domů a zpět a občasné výdaje - nákup učebnic, oblečení a tak. Stačí 2 litry?
Dnes ani náhodou... už já jsem měl před 13 lety výdaje tak 4000 měsíčně, sestra nyní už osm, a to studuje o 150 km blíž.
Záleží to ale na spoustě okolností (vzálenost školy a bydliště, jak často jezdí domů, v neposlední řadě na studovaném oboru - každý je jinak drahý...).
Jestli jsme se tedy špatně nepochopili - vy myslíte, kolik jí dát s sebou. Opět to záleží na okolnostech. Mně 2000.- stačilo a ještě jsem z toho platil cestu. Sestra už to má jinak...
albatros: záleží na náročnosti oboru. Já na tom svém toho volného času tedy moc neměl.
2 holky na VŠ v Brně. Každá nájem na byt 3000, jídlo a kapesné 3500 a šalinkarta, jízdné domů ( 120 km), učebnice, oblečení...
-Student VŠ už by se měl uživit sám, brigád je spousta a času na VŠ také.
No nevím, jak kdo.Dcera studuje Lékařskou fakultu a spostu času rozhodně nemá.
Chcete jako říct, že jí platíte úplně všechno a ještě min. 2 litry navrch jako kapesné? To se má holčina jak ve vatě. Obvykle to chodí tak, že mají studenti nějaké brigády.
Ano, takhle jí to platím. Ona je teda (zatím) dost spokojená. Nechci jí platit nějak zásadně víc, protože živím dvě dcery z jednoho platu, a proto jsem se rozhodl zeptat lidu na názory a zkušenosti.
Když na to máte a chcete jí to platit, tak je to vaše věc. Akorát to má tu nevýhodu, že vám holka dost zleniví a zpohodlní, zvykne si na Vaše prachy a časem vám řekne, že chce víc, že už jí to nestačí. Ze školy vyleze tak ve 24 nebo 25, do té doby bude žít v bublině vašich peněz a do těch 25 nešáhne na práci. To jako nic nedělá ani přes léto, když jsou minimálně 3 měsíce volno? S tímhle servisem by tedy měla mít všechny zkoušky v předtermínu a volno už od června.
No, ona je teprve v 1. ročníku PDF UPOL. Je docela skromná, když se jí ptám, jestli potřebuje prachy, tak říká, že ještě má z minula a tak, ale já jí právě moc nevěřím, tak to dělám takhle.
No tak jestli dělá Peďák, tak tím spíš by měla jít někam pracovat, aspoň brigádu. Každý vám řekne, že Peďák je nejlehčí co může existovat, nic snadnějšího už není. Nejednou slýchám, že peďák je druhá střední škola. I když je skromná, tak nevěřte, že by se při peďáku nedalo pracovat. Já myslel co nedělá za složitý obor, ale peďák...
Máte zvláštní informace. Peďák je obecně dost náročná fakulta, alespoň ten brněnský na MU (se kterým mám osobní zkušenost). Obrovské množství předmětů a mnohé z nich velice náročné, vyžadující dlouhodobou přípravu. Na FF MU (na totožném oboru) jsem potom zírala, jak lze snadno studovat na VŠ, se spoustou volného času.
Balzerko, přesně - čeština je na Ped MU velice náročný obor, na kterém si mnozí "zlámali vaz". Propad z našeho ročníku byl opravdu velký, přičemž z větší části to bylo kvůli literatuře, kde měli někteří vyučující doslova extrémní nároky.
Jinak já jsem na peďáku dělala jen Bc. a úplně mi to stačilo. Na Mgr. jsem šla jinam (na zmíněnou FF), jelikož jsem se nechtěla dočista zbláznit. Nervy má člověk jenom jedny.
Nevěřte všemu, co slyšíte. Netvrdím, že to jsou práva, ale třeba časově je peďák daleko náročnější než ekonomka. My měli za předmět (1x90) dva kredity (někdy i méně, pokud nějaký trotl uznal, že předmět není náročný), ekonomka většinou tři. Přitom nasbírat za semestr jsme museli stejně, 30 kreditů. Seděla jsem ve škole od ráda do večera. (Nu dobrá, někde ve druháku nebo třeťáku jsem měla jeden semestr volno ve středu dopoledne - ať nekecám to bylo bájo! takovýho volna!
)
Honzo7, jak kde a jak co. Znám lidi, co z peďáku vyletěli. Ze skupiny mojí známé to udělala jen třetina, ostatní odešli jinam. Znám dobrou studentku PdF, která na zkoušce uspěla až naposedmé. Některej kantor zkoušku jen tak nedá. Některé aprobace vyžadují hlavu jako škopek, třeba čeština a dějepis. A takoví tělocvikáři , ti usínaj i na přednáškách, když maj před tím atletiku a plavání.
Nebudu mluvit v absolutních částkách, ale relativních: pokud dítěti zaplatím ubytování, jídlo, jízdné, telefon, oblečení a další nenadálé výdaje (skripta, doučko, brýle, sport...), tak na zbytek by si mohlo vydělat. Pokud mám dost, možná dám víc, ale i tak bych trvala na tom, aby potomek pracoval - aspoň v létě.
Koukám na ten příspěvek v 22:17. Jestli má navíc a jestli jí můžete dát, tak ať si šetří, co uspoří? Jednou se jí to bude hodit a budete podporovat její šetřivost. Ale jestli je v 1. ročníku, tak sotva začala? Tak počkejte, až se zajede?
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.