Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
doposud jsem pracoval na sebe a jsem teď poprvé v zaměstnán pro někoho jiného.
Potřebuji vysvětlit kolik musím odpracovat dnů abych měl nárok na jeden den dovolené. Chci si dělat prodloužené víkendy.
Vím že mám nárok na 4 týdny dovolené ročně. Když tedy vydělím 20 pracovních dnů (4 týdny dovolené) : 12 (počet měsíců za rok) výjde 1,66 dne dovolené za odpracovaný měsíc. Tedy 1 den dovolené je zhruba 13 odpracovaných dnů.
Vypočítává se to takto?
Děkuji
Ano - viz finance.cz/...
Ale - aby vůbec vznikl nárok na dovolenou, je třeba nejdříve odpracovat 60 dní. Zaměstnavatelé na tom netrvají pokud je předpoklad, že ty dny skutečně odpracuješ.
Čerpání dovolené určuje zaměstnavatel. Setkal jsem se s tím, že někteří zaměstnavatelé zásadně nedávají dovolenou v pátek a v pondělí, tedy při čerpání dovolené po jednom dni.
Nárok na roční výměru dovolené vznikne po odpracování 60 pracovních směn. Podmínkou pro vznik nároku na celou výměru je odpracovat pro zaměstnavatele celý kalendářní rok → od 1. ledna do 31. prosince.
V případě nástupu v průběhu roku vzniká po po odpracování 60 směn nárok na poměrnou část dovolené ve výši jedné dvanáctiny výměry za každý celý odpracovaný měsíc. Např. při nástupu 2. ledna vznikne nárok až za únor.
Neodpracuje-li zaměstnanec v kalendářním roce 60 směn, vznikne mu nárok na dovolenou za odpracované dny → jedna dvanáctina výměry za každých 21 odpracovaných směn (maximálně dvě dvanáctiny roční výměry).
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.