Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Ukončení pracovního poměru ihned. Pokuta?

Od: sany15 odpovědí: 10 změna:

Dobrý den,

chci se zeptat jak veliká pokuta mi hrozí za to, že ukončím pracovní poměr tak, že už nepřijdu do práce. Vím, že na dohodu mě zaměstnavatel nepustí, tak řeším takto. Děkuji za odpovědi

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Pokuta asi ne ale jistě můžete dostat k úhradě náhradu škody ,která Vaším nenastoupením do práce může zaměstnavateli vzniknout!Navíc se stane že Vám nevznikne ani nárok na podporu.Pokud nelze dohodou je tu ještě normální výpověď se lhůtou!Řešil bych to raději takhle!

mytrix*
hodnocení

0x

Pokuta tam není, ale rozhodně nedoporučuji.

a) Může Vám dát výpověď na tzv, paragraf - to má vliv na případnou podporu v nezaměstnanosti a rovněž se o tom dozví Váš nový zaměstavatel, takže to je pak spíše na něm, jak s tím naloží.

b) Pro Vás podstatnější věc. Původní zaměstnavatel po Vás může vymáhat případnou vzniklou škodu.

vilik*
hodnocení

0x
Nebylo by lepší ukončit pracovní poměr v souladu se Zákoníkem práce a vydržet výpovědní dobu? Ještě můžete rychle sepsat výpověď, je 30.09. A prvnního prosince můžete zůstat doma.
Hrozí vám ne pokuta, ale úhrada škody, kterou jste svou nepřítomnosí způsobil zaměstnavateli.
sany15
hodnocení

Jde převážně o soukromou záležitost. Nastoupila jsem s přítelem a dopadlo to špatně. Už tam nechci být déle. Nejde to. Jde mi o to kolik by mě to mohlo stát. Celou výplatu? Nebo i více?

vilik*
Těžko říct. Bude krátit pojištění, dovolenou, může chtít náhradu platu člověka, který pracuje za vás, to jsou drobné. Může ale žádat náhradu škody, kterou on sám má například z důvodu sankce, kterou musí zaplatit sám, protože vaší nepřítomností nedodal včas zakázku. Včetně úroků a smluvních pokut.
Pokud už nejste ve zkušební době, můžete legálně zrušit pracovní poměr pouze ze dvou důvodů. Buď z důvodů ztráty zdravotní způsobilosti nebo pro to, že vám nebyla vyplacena mzda.
Doporučuju se dohodnout. Ono stačí někdy jen trocha snahy, případně se můžete pokusit dohodnout pro brzké uvolnění z důvodu vašeho neutěšeného zdravotního stavu a pro to, že budete chtít lékaře požádat o důkladnější vyšetření, protože se delší dobu necítíte dobře. Ovšem, tuto variantu volte jen, pokud je to pravda.
paw*
Klidne se muzeme bavit v milionech, pokud budete natolik kkicova osoba a kvuli vasi nepritomnosti treba nedopadne zakazka ci vznikne penale za pozdni dodani. To vymahani je vzdy soudni.
jofa*

Když to nejde dohodou (zkusit se znovu dohodnout), tak se hodit marod. znovu marod... Zaměstnavatel pochopí, že Vás nemá cenu držet.

sany15
hodnocení

Jde o to, že už mám možnost jiného zaměstnání a na nemocenskou nechci. Děkuji vám všem za odpovědi. Nashledanou

hodnocení

0x

Ještě mě napadla jedna věc. Píšete, že Vám to v práci nejde. Na to přijde obvykle člověk brzy po nástupu, ne až někdy za rok.

Proto mě napadlo, zda nejste ještě ve zkušební době. Kdy jste nastoupila? Pokud byste skončila do 3 měsíců po nástupu /zkuš. doba/, můžete odejít klidně ze dne na den bez udání důvodu. Slušností je ale s tím zaměstnavatele seznámit.

Pokud je to takhle, není problém skončit.

Jinak podejte výpověď, od ledna 2017 budete volná. Nedělejte žádné problémy zaměstnavateli. Protože mnoho zaměstnanců by chtělo mít dobrého, férového, slušného, chápavého zaměstnavatele, ale sami by ho nejraději ošulili, jak to jen jde. Jaga.

vanad1*
hodnocení

0x

Záleží na tom, co je zač. Pokud je to zmetek, který neplatí přesčasy ale zároveň je vyžaduje pod pohrůžkou omezení mzdy na pouhý základ, nedohodnete se nijak. Když nepřijdete do práce, nemusí vás vůbec vyhodit. Bude vám psát třeba absence půl roku.

Nový zaměstnavatel vás nepřijme nebo přijme ale při nepředložení zápočtového listu vás stejně propustí. Na PÚ vás bez něj také nevezmou. Jediná zákonná cesta je buď čekat na vypršení výpovědní lhůty nebo v případě zmetka jít k lékaři a nechat se pořádně vyšetřit, zda jste opravdu schopna práce. Pak jen budete čekat na vypršení lhůty a zároveň se léčit. I tak vám nemusí sát zápočtový list ale to už je téměř nepodstatné. Zákon sice říká, že jej musí vydat v den ukončení pracovního poměru pod sankcí až 2 mil. Kč, což není vůbec směrodatné a je to jen teoretický blábol.

Ve skutečnosti jako zaměstnanec nemáte žádná práva, jen povinnost pracovat, snášet vrtochy zaměstnavatele a doufat, že vám za dřinu dá vůbec peníze. A když nedá, je řešení na dlouho.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]