Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
chci se zeptat jak veliká pokuta mi hrozí za to, že ukončím pracovní poměr tak, že už nepřijdu do práce. Vím, že na dohodu mě zaměstnavatel nepustí, tak řeším takto. Děkuji za odpovědi
Pokuta tam není, ale rozhodně nedoporučuji.
a) Může Vám dát výpověď na tzv, paragraf - to má vliv na případnou podporu v nezaměstnanosti a rovněž se o tom dozví Váš nový zaměstavatel, takže to je pak spíše na něm, jak s tím naloží.
b) Pro Vás podstatnější věc. Původní zaměstnavatel po Vás může vymáhat případnou vzniklou škodu.
Jde převážně o soukromou záležitost. Nastoupila jsem s přítelem a dopadlo to špatně. Už tam nechci být déle. Nejde to. Jde mi o to kolik by mě to mohlo stát. Celou výplatu? Nebo i více?
Když to nejde dohodou (zkusit se znovu dohodnout), tak se hodit marod. znovu marod... Zaměstnavatel pochopí, že Vás nemá cenu držet.
Ještě mě napadla jedna věc. Píšete, že Vám to v práci nejde. Na to přijde obvykle člověk brzy po nástupu, ne až někdy za rok.
Proto mě napadlo, zda nejste ještě ve zkušební době. Kdy jste nastoupila? Pokud byste skončila do 3 měsíců po nástupu /zkuš. doba/, můžete odejít klidně ze dne na den bez udání důvodu. Slušností je ale s tím zaměstnavatele seznámit.
Pokud je to takhle, není problém skončit.
Jinak podejte výpověď, od ledna 2017 budete volná. Nedělejte žádné problémy zaměstnavateli. Protože mnoho zaměstnanců by chtělo mít dobrého, férového, slušného, chápavého zaměstnavatele, ale sami by ho nejraději ošulili, jak to jen jde. Jaga.
Záleží na tom, co je zač. Pokud je to zmetek, který neplatí přesčasy ale zároveň je vyžaduje pod pohrůžkou omezení mzdy na pouhý základ, nedohodnete se nijak. Když nepřijdete do práce, nemusí vás vůbec vyhodit. Bude vám psát třeba absence půl roku.
Nový zaměstnavatel vás nepřijme nebo přijme ale při nepředložení zápočtového listu vás stejně propustí. Na PÚ vás bez něj také nevezmou. Jediná zákonná cesta je buď čekat na vypršení výpovědní lhůty nebo v případě zmetka jít k lékaři a nechat se pořádně vyšetřit, zda jste opravdu schopna práce. Pak jen budete čekat na vypršení lhůty a zároveň se léčit. I tak vám nemusí sát zápočtový list ale to už je téměř nepodstatné. Zákon sice říká, že jej musí vydat v den ukončení pracovního poměru pod sankcí až 2 mil. Kč, což není vůbec směrodatné a je to jen teoretický blábol.
Ve skutečnosti jako zaměstnanec nemáte žádná práva, jen povinnost pracovat, snášet vrtochy zaměstnavatele a doufat, že vám za dřinu dá vůbec peníze. A když nedá, je řešení na dlouho.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.