Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Firma mě okrádá - co s tím?

Od: fereschte odpovědí: 10 změna:

Dobrý den,

potřebuju poradit ohledně výplaty mzdy. Jedná se o úkolovou mzdu, tedy počet odpracovaných hodin vynásobených hodinovou sazbou. Bohužel mám problém s tím, že pokud například za měsíc odpracuju 170 hodin, na výplatní pásce vidím, že jich je však zaplacených např pouze 150 hodin. Bohužel můžu spojit výplatní pásky a pracovní výkaz pouze za pět náhodných měsíců od počátku pracovního poměru a pokaždé tam hodiny chybí a nemám zaplaceno co bych měla. Dalo by se tedy předpokládat, že i v ostatních měsících došlo ke zmýlení, chybě či záměru nezaplatit vše potřebné.

Jak mám nadále postupovat a situaci řešit?

Děkuji

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

iz*
hodnocení

3x

Zdá se, že zaměňujete hodinovou mzdu s úkolovou. Při hodinové mzdě by se mzda počítala tak, jak uvádíte:

počet odpracovaných hodin × hodinová sazba = mzda

Při práci v úkole musíte splnit určitou normu, např. vyrobit určitý počet výrobků. Od toho se potom odvíjí výpočet mzdy.

Máte nárok/právo na vysvětlení výpočtu mzdy, na předložení veškerých podkladů, na jejichž základě Vám byla mzda vypočtena a na zhotovení kopií těchto podkladů na náklady zaměstnavatele.

Doporučila bych vyžádat si v mzdové účtárně vysvětlení + kopie podkladů. S těmi se potom můžete obrátit na jinou účetní pro kontrolu, případně další vysvětlení.

Jestli jde o překlep a pracujete za hodinovou mzdu, potom je potřeba odlišit pracovní dobu od doby strávené na pracovišti. Zaměstnavatel je povinen zaměstnancům poskytnout přestávku (může ji rozdělit) na oddech a jídlo, přestávka se nezapočítává do pracovní doby.

Jak zaměstnavateli vykazujete pracovní dobu, případně odvedenou práci? Máte od všeho kopie (doporučuji vést si souběžnou evidenci, výkazy si na konci měsíce vždy nechat podepsat nadřízeným)?

fereschte
hodnocení

Mozna jsem popletla pojmy, jde o to, ze se mi pocitaji hodiny podle toho kolik jsem toho na stroji udelala a to je primo prace nikoli prestavky a ty jsou dane v hodinach. Vykaz prace potom doklada pocet hodin ktere maji byt zaplacene
iz*

To vypadá, že toho na stroji neuděláte tolik, kolik zaměstnavatel požaduje. Vy sice vykazujete hodiny, ale zaměstnavatel Vás platí podle toho, kolik toho uděláte.

V tomto případě by podle mne bylo pro zaměstnance srozumitelnější počítat v úkolu. Nejsem si jista, jestli to zaměstnavatel může takhle převádět na hodiny (ještě jsem se s tím nesetkala).

Zkuste si zajít napřed za nadřízeným, potom do mzdovky. Máte právo na vysvětlení a doložení podkladů.

hodnocení

2x

ale úkolová mzda není placená podle počtu odpracovaných hodin, ta je placená podle množství odvedeného úkolu, který v pracovní době stihnete vykonat.

albatros498022*
hodnocení

1x

Doufám, že nezapomínáte odečíst z fondu pracovní doby přestávky, ty se do odpracované doby nepočítají.

hodnocení

1x
Odecitas obed a prestavky? Ty placene nejsou.

mate59
hodnocení

0x

Jak postupovat?Zeptat se na vašem mzdovém oddelení,nebo toho, kdo vám dělá výplaty.

fex
hodnocení

0x

Přesně tak, jít za zaměstnavatelem a zeptat se na konkrétní výplatní lístek.AŤ vám to vysvětlí, pak se můžete domáhat svých práv dále.

balzerka
hodnocení

0x

Když vykazuji práci, tak u nás je to tak, že jestli dělám 4 a více hodin denně, musím si automaticka odečíst půlhodinu.

Jestli jste v úkole, tak se zeptejte, zda to i tady tak funguje přímo v účtárně nebo u provozního. Chtějte po nich vysvětlení v pohodě a ve vší slušnosti.

vanad1*
hodnocení

0x

Odpracované hodiny mínus přestávky namají s výkonem nic společného. Za odpracované hodiny je základ plus výkonostní odměna.

Pokud má stroj poruchu nebo je seřizován, máte právo na proplacení prostoje. To není váš problém.

Zřejmě vám zaměstnavatel falšuje docházku. Situaci pomocí Oblastního inspektorátu práce nevyřešíte. Pomocí soudu rovněž. Musíte mít důkazy a ty vám nikdo neposkytne !

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]