Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Výroba vánočního cukroví-potřebná kvalifikace

Od: janka99* odpovědí: 9 změna:

Dobrý den, nevíte prosím jaká je potřebná kvalifikace na výrobu/pečení vánočního cukroví. Myslela jsem, že Pekař/Cukrář, ale zjistila jsem, že ho normálně nabízí lidé s volnou živností - Výroba potravinářských a škrobárenských výrobků. Je to správná kvalifikace? Jde mi o to, kdybych měla tuto volnou živnost a prodávala cukroví na farmářských trzích, zda bych neměla při kontrole problém. Děkuji

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

nikdo*
hodnocení

1x

Nechci Vám kazit radost, ale:

Obsahem činnosti není zpracování masa velkých a malých jatečných zvířat, kromě drůbeže, králíků a zvěřiny, zpracování masa na polotovary a masné výrobky, zpracování zrnin na mouku a další mlýnské výrobky a zpracování mléka a výroba mléčných výrobků, výroba pekařských a cukrářských výrobků, zmrzliny, kvasného lihu, destilátů, lihových nápojů vyrobených studenou cestou a piva.

Zde: celý text.

ctenar*

Také se tam píše: "Výroba potravinářských výrobků zpracováním rostlinných a živočišných surovin a potravních doplňků, přídatných a pomocných látek na potraviny určené k lidské výživě, zejména [...] vajec, medu, ovoce, skořápkových plodů, [...] výroba [...] cukrovinek, čokolády a čokoládových bonbónů, [...] výroba [...] konzervovaných a dehydratovaných výrobků. "

My nevíme, jak přesně to "vánoční cukroví z trhu"vypadá. Já ani nevím, co už je a co ještě není "cukrářský výrobek".

Nejlepší má si počkat na oficiální odpověď ze živnostenského úřadu. Zatím si může číst Živnostenský zákon a Obsahové náplně ž/... a porovnat náplně pro živnost Cukrářství a živnost Výroba potravinářských výrobků.

iz*
hodnocení

0x

Ptáte se na kvalifikaci (k té snad ještě někdo odpoví). Ale máte zdravotní průkaz (dříve potravinářský průkaz) a odpovídající provozovnu, která splňuje hygienické předpisy?

Viz článek " Je možné prodávat/..." a článek o cukroví na zakázku

janka99*
hodnocení

Ano, průkaz mám. A volnou provozovnu po bývalé cukrárně mám zamluvenou, ale nemám kvalifikaci na Cukráře...

maara*

Jaké požadavky jsou na kterou živnost je uvedené v živnostenském zákoně.

Pro získání volné živnosti žádné odborné vzdělání nepotřebuje.. jsou to jen obecné požadavky (plnoletost, bezúhonost, právní zodpovědnost apod.)

janka99*
hodnocení

Ano, ale já se neptám na obecné požadavky, ptám se na to zda je možné péct cukroví na volnou živnost "výroba potravinářských a škrobárenských výrobků" a nebo jen řemeslnou (cukrář). Myslela jsem, že potřebuji Cukráře, ale když jsem se dívala na lidi, kteří cukroví nabízejí v mé blízkosti a na trzích (ano, už teď přijímají objednávky), mají jen tu volnou a to my právě přijde divné a nevím zda to u případné kontroly projde. Čekala bych, že prodávající někdo kontroluje, když ne ČOI a hygiena, tak alespoň provozovatel trhů a proto právě nevím zda skutečně nestačí ta volná a já mohu ušetřit 12 000 Kč za kurz, který zakončím kvalifikací Cukrář. Volala jsem na živnostenský úřad a bylo mi řečeno, ať jim pošlu dotaz na email, ale dosud mi neodpověděli.

No, klikněte do odkazu, budete k tomu potřebovat výúční list, nebo odpovědnou osobu, která Vás zaštítí. penize.cz/...

ipodnikatel.cz/...

Pokud jsem mívala obchody, chodily kontroly z ŽÚ a z ČOI, fakt to nechce podceňovat a ani Vás nemusí nikdo naprášit. Oni jen "vykazují činnost";)

A jste si jistá, že ti lidé, kteří to někde prodávají, to taky úplně sami vyrábějí?

doplněno 30.09.16 20:47:

Na "hru slov"bych se třeba v případě kontroly z hygieny opravdu nespoléhala, vlezou všude..

maara*

Je to hra slov ... když příjde kontrola řeknou že nejsou cukráři ale jen vyrábí potravinářské a škrobarenské výrobky .. na to nejvíce sedí živnost výroba potravinářských a škrobárenských výrobku a na to žádné vzdělání dokládat nepotřebují ..

ctenar*

ušetřit 12 000 Kč za kurz, který zakončím kvalifikací Cukrář
Můžeš poslat odkaz na ten kurz?

Nezdá se mi, že by to bylo dostatečné na prokázání odborné způsobnosti. Nebo je to něco přímo přes prac.úřad?

doplněno 02.10.16 10:59:

Vlastní učební obor Cukrář trvá 1 standardní školní rok ( 3 školy v ČR) a je to každý den 7 vyuč.hodin po 45 minutách. Čtyři dny v týdnu praxe v kuchyni, pátý den teoretické předměty.

doplněno 02.10.16 11:22:

Zajímavé, že ty další 2 školy mají jiný poměr odborné a teoretické výuky ( 1, 2, 3).

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]