Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jakou foukací harmoniku pro začátečníka?

Od: dbednarik* odpovědí: 6 změna:

Dobrý den

Chtěl bych umět na foukací harmoniku ale nevím kterou si mám koupit... Podle videí mi zní nejlépe Durová G.

Chci hrát pouze sólo, díky za každou radu :)

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

host*
hodnocení

1x

Foukací harmonika pro radost pro začátečníka stačí jednoduchá a levná, dobře pochromovaná, aby se chrom nedostával slinami do úst. Vyrábějí se různě laděné, pro začátečníka, který by si chtěl zkusit zahrát podle piána také začátečníka, je nejlepší laděná v C-dur (C major), pokud by někdo chtěl hrát se začátečníkem kytaristou, pro kterého je nejjednodušší hrát v géčku (G, C, D7), tak laděná v G-dur.

Vyrábějí se rovné nebo i prohnuté, s 10 dírkami a samozřejmě i s jiným počtem, například 24 dírkami. Tónů je dvakrát tolik, protože při fouknutí dopředu vám zní Cé, při vtažení vzduchu do sebe harmonika hraje Dé, atd. Také se vyrábějí harmoniky půltónové, na které lze hrát po zmáčknutí čudlíčku na straně i půltóny, a další a další druhy hramonik. Některý hudebník používá při produkci třeba i dvě harmoniky, například Johny Cash ve skladbě Orange Blossom Special.

Pro jednoduché melodie úplně stačí s 10 dírkami, pokud hrajete melodie s větším rozsahem, tóny by vám chyběly a tak se hodí třeba se 24 dírkami.

Foukací harmoniky bývaly běžná dětská hračka za přijatelnou cenu, dnes je to drahý hudební nástroj v ceně řádově stovek až tisíců koru. Ale stále ještě najdete i levné kolem stovky, například na muziker.cz/...

dbednarik*
hodnocení

Velmi děkuji za rozsáhlou odpověď

hodnocení

0x
Zdravíčko.
V hudebních potřebách Vám jistě milerádi fundovaně poradí :)
dbednarik*
hodnocení

Chci objednávat přes internet

figurek*
hodnocení

0x

haha. *smich*

Je úplně jedno, kterou si koupíte jako první, protože časem dokoupíte i ty ostatní. Problém je naučit se foukat a tahat přes správnou dírku. To není tak úplně snadné, protože když do dírky fouknete, ozve se jiný tón, než když přes dírku potáhnete.

dbednarik*
hodnocení

Ano zapomněl sem připsat že už jednu mám HONNER chromatic nebo tak nějak po dědečkovi takže už je celkem rozlazená a poničená ale základy jsem se na tom naučil. Bohužel to nevydává ten zvuk který bych chtěl a to je nejspíš G dur.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]